Hoppa till huvudinnehållet

Säffle kommun bra att handla på entreprenad

Publicerad:
Sven Junzell, är ansvarig för upphandlingen hos Säffle kommun.
Sven Junzell, är ansvarig för upphandlingen hos Säffle kommun. Foto: Nathalie Forsström

Svenskt Näringsliv har gjort en sammanställning av hur stor andel av den kommunala huvudverksamheten som köps in från privata företag, föreningar och stiftelser i Sverige. Säffle är en av de tre bästa kommunerna i Värmland.

Det finns stora skillnader bland Värmlands kommuner när det gäller hur stor andel av den kommunala verksamheten som köps in från företag, föreningar och stiftelser. Det visar rapporten från Svenskt Näringsliv med statistik från SCB (Statistiska Centralbyrån).

Kartläggningen visar att Säffle är en av de bästa kommunerna i Värmland. Bara Årjäng och Karlstad är bättre.

Minskad efterfrågan

I spåren av coronakrisen har efterfrågan på många företags varor och tjänster sjunkit. Närmare hälften av företagen i Värmland uppger att de minskat sin försäljning, produktion och sina investeringar jämfört med för ett halvår sedan.

I sammanställningen från Svenskt Näringsliv redovisas hur stor andel av den kommunala huvudverksamheten i Värmlands kommuner som köps in från privata företag, föreningar och stiftelser och hur utvecklingen sett ut sedan 2002.

Drygt 15 procent av Sveriges kommuners sammanräknade huvudverksamhet köps in från privata företag, föreningar och stiftelser. Motsvarande siffra för länet är drygt 8,5 procent. Samtidigt finns det stora skillnader mellan kommunerna och hur utvecklingen sett ut över tid.

— Det handlar om en stor marknad där företag, föreningar och stiftelser skulle kunna vara med och konkurrera om uppdragen och där kommuninvånarna på köpet får en bättre kommunal verksamhet. Nu är det ett bra tillfälle att använda den offentliga köpkraften genom att öka de offentliga inköpen, göra fler upphandlingar, låta företag utföra fler tjänster och tidigarelägga redan planerade investeringar, menar Anna Hedberg, regionchef för Svenskt Näringsliv i Värmland.

Andelen har ökat

En statistikparameter i Svenskt Näringslivs årliga undersökning om det lokala företagsklimatet är ”entreprenader”, där SCB sammanställt hur stor andel av den kommunala huvudverksamheten som köps in från privata företag, föreningar och stiftelser. I Värmland har andelen ökat från 4,69 procent år 2002 till 8,51 procent år 2019.

Säffle kommun ligger över genomsnittet med drygt 11 procent vilket är en ökning med 3 procentenheter sedan den senaste undersökningen.

— När en kommun lägger ut en större andel av sin verksamhet på entreprenad bidrar det till att marknaden och affärsmöjligheterna växer för företagen, vilket stimulerar det lokala näringslivet, konstaterar Anna Hedberg.

Årjäng är bäst

Resultatet visar att Årjäng är den kommun i länet som har högst andel kommunal verksamhet som köps in från näringslivet, föreningar och stiftelser, 15,70 procent av den totala budgeten 2019. Strax bakom återfinns Karlstad och Säffle som är ytterligare två kommuner som köper in en stor del av verksamheten.

Årjäng är dessutom den kommun som ökat sina inköp mest sedan 2002, då kommunens entreprenader endast uppgick till 3,19 procent.

Lägst andel inköp från företag, föreningar och stiftelser återfinns i Munkfors och Torsby där andelen är under fem procent av den totala budgeten.

— En kommun måste inte göra allt själv. Det finns en stor potential i att låta företag, föreningar och stiftelser vara med och bidra till kommunens verksamhet. Det skapar jobb, stärker de lokala förutsättningarna för företagande och bidrar till att vi kan använda skattebetalarnas pengar mer effektivt. En win-win helt enkelt, avslutar Anna Hedberg.

Artikeltaggar

Anna HedbergEkonomiNyheterSäffleSäffle kommunSvenskt Näringsliv

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.