Hoppa till huvudinnehållet

Ishallen öppnar för träning

Publicerad:
Somashallen öppnar upp för barn- och ungdomsträningar på måndag.
Somashallen öppnar upp för barn- och ungdomsträningar på måndag. Foto: Carolina Schützer

Regeringen gav under torsdagen ett tydligt besked att idrottsträningar för barn och ungdomar, som är födda 2005 och senare, ska återupptas både inomhus och utomhus. Detta innebär att Somashallen i Säffle öppnas upp för Säffle HC:s och Säffle Konståknings ungdomar igen.

– Det är klart med att ishallen öppnas för träning på måndag. Det var ett härligt besked att få - det är viktigt att ungdomsträningarna kommer i gång igen. Det var många glada barn efter beskedet också - det behövdes verkligen, säger Säffle HC:s ordförande Fredric Olsson.

Restriktionerna om stängda kommunala inomhusanläggningar förlängs till den 7 februari – men undantag gäller för de födda 2005 och senare. Personer födda 2004 och tidigare ska fortsatt undvika att träna i större grupper och om möjligt träna utomhus.

Säffle HC:s ungdomslag är väldigt glada över beskedet...
Säffle HC:s ungdomslag är väldigt glada över beskedet... Foto: Carolina Schützer

"Dags att samla träningsgrupper"

Som så många betonat så är det viktigt att barnen får komma i gång och träna igen. Hur det blir med träningstider och upplägg på träningar återstår att se på måndag. Då ska Säffle kommun sätta sig ned med Säffle HC, Säffle Konståkning och Åmåls SK för att lösa tider.

– Sedan är det hur man ställer sig till resor mellan Åmål och Säffle, om ÅSK ska träna här - men det får vi se under mötet, säger Fredric.

Det var under torsdagen som beskedet kom, och Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet, skrev i ett pressmeddelande:

"Det är med lättat hjärta jag kan säga till våra hundratusentals ideella ledare att det är dags att samla träningsgrupper och lag för att ge glädje, gemenskap och idrottsträning igen."

... precis som Säffle Konståknings ungdomar.
... precis som Säffle Konståknings ungdomar. Foto: Carolina Schützer

Kämpigt för många

Även i Säffle Konståkning är det självklart mycket positiva reaktioner på torsdagen besked.

– Vi är ju självklart väldigt glada. Det är jättekul att det öppnas upp! Att inte få träna har inte varit bra för någon, säger Tina Porath, från Säffle Konståkning.

Hon menar att det har varit kämpigt för många, när det inte funnits möjlighet att träna alls. De är vana att träna många timmar i veckan annars. Tyvärr är det två åkare, de äldsta, som inte kommer att få möjlighet att gå på isen ännu.

– Vi har kunnat köra off ice några gånger utomhus, annars har vi kört det digitalt. Men där kommer ju inte riktigt de små med, utan det blir de större som kör, säger hon och fortsätter

– Det är ju givetvis jättetråkigt för Tilde och Linnea som inte får gå på is - de har varit hårdast drabbade av restriktionerna eftersom de är de ända två som är födda innan 05.

Hoppas att de yngre stannar

Precis som för hockeyn så tror man att risken med den förstörda issäsongen, är att flera av de yngre åkarna kanske slutar.

– Förlorar man en, så är det också väldigt svårt att få tillbaka dem. Men vi kan ju bara vänta och se vilka som har suget, och hoppas att alla kommer tillbaka. Det är ju vad vi får tro och hoppas på, säger Tina.

Förutom att det inte fått träna på länge, så har den säsong som kunnat genomföras på is, varit väldigt tråkig.

– Inga läger, inga tävlingar, inga uppvisningar, inga tester - ingenting förutom träning. De tränar och tränar, men för vad? Vi får bara hoppas att de håller i och håller ut.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten poängterade i sitt pressmeddelande, vikten av idrott och rörelse för barn- och ungdomar, även under pågående pandemi, men understryker att läget i samhället är allvarligt. Därför ska pandemilagen och Folkhälsomyndighetens föreskrifter och nationella allmänna råd för träning och idrott följas.

Artikeltaggar

IshockeyKonståkningSäffle HCSäffle KonståkningsklubbSomashallen

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.