Säffle Atletklubb är utestängd från sin träningslokal som en följd av pandemin.
– Ett dråpslag inte bara för oss utan också för friskvården och folkhälsan, säger klubbens ordförande Mats Nordling.
Petra Brodin som äger gymmet FIT räddar situationen genom att låta medlemmarna träna hos henne i stället.
Medlemmarna i Säffle AK - det rör sig om 80-100 tävlande och motioner - får inte vistas i sin klubblokal i Tegnérhallens källare. Beslutet baserar på Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
– Med all respekt för att vi måste minska smittspridningen har vi svårt att förstå logiken i beslutet. Vi får inte vistas i lokalen trots att det på andra sidan väggen spelas bowling och att vi får träna i privata gym, säger Mats Nordling.
Tränar i privat gym
Klubben har nämligen tillfälligt flyttat in i Petra Brodins gym FIT på Norrlandsvägen. Dit har klubben transporterat sina redskap för att kunna bedriva verksamheten. Där får det nämligen vistas 35 personer samtidigt.
– Men så många är det aldrig här samtidigt. Det är inte ens i närheten. Vi är oerhört noggranna både med antalet och att städa och tvätta lokalen och redskap. Gruppträningen sköter vi digitalt, berättar Petra.
Att ett gäng styrkelyftare hyrt in sig hos henne förändrar inte mycket.
– De sköter sig perfekt och är noga med både distansering och hygien, påpekar Petra.
Mattias Svensson är en av tävlingslyftarna.
– Vi är naturligtvis jättenoga och medvetna om vad som gäller. Men det var vi ju även i klubblokalen där vi levde i vår egen säkra lilla bubbla. Jag förstår ärligt talat inte varför vi får vara här men inte där, säger han.
Ser inte logiken
Mats Nordling tycker inte heller att han ser någon logik i stängningen.
– I stället för att träna i vår egen bubbla är alla lyftare nu utsprida på fem-sex privata gym i Säffle och Åmål och då kan man ju undra om stängningen har någon verkan, menar han.
“Bubblan” i Tegnérhallens källare är på 270 kvadratmeter och skulle alltså tillåta ett 25-tal aktiva om det hade varit i privat regi.
– Men så många är vi aldrig. Vi har tränat efter schema som innebär att vi sällan är fler än 5-10 i hallen och vi är oerhört noga med hygien och att hålla distans, säger Mattias Svensson.
Icke nödvändigt
Pandemilagen gäller inte i Tegnérhallen som är stängd på grund av de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten och regeringen har utfärdat om “icke nödvändig verksamhet”.
– Motivet är ju att minska smittspridningen men med största sannolikhet riskerar beslutet i stället att få motsatt effekt då många av våra medlemmar nu spritt ut sig. Andra har dragit ned på träningen och en del har till och med slutat träna. För friskvård, folkhälsa och rehabilitering är det är ett rent dråpslag, anser Mats Nordling.
Han tycker att kommunen kunde ha varit med flexibel.
– Beslutet grundas ju inte på någon tvingande lagstiftning utan på en rekommendation. Men vi har inte ens lyckats få en dialog om saken, säger Mats Nordling.
I ett mail till klubben klargör teknik- och fritidsförvaltningen sin ståndpunkt:
– Säffle kommun har för att minska smittspridningen i samhället utifrån regeringens rekommendation beslutat att simhall, ishall och idrottshall med flera hålls stängda. Vi inväntar nu nya besked.
Sex gånger i veckan
Tävlingslyftarna, som inte tävlat på snart ett år, påverkas mest.
– Jag tränar sex gånger i veckan för att hålla mig i form till den dag då vi kan börja tävla igen. Jag är väldigt glad att jag får vara här på FIT men självklart skulle jag helst vara i klubblokalen, säger han.
De nuvarande restriktionerna och lagarna gäller till den 7 februari då nya besked väntas.