Hoppa till huvudinnehållet

Succé för Säffle-ingenjörernas satsning

Publicerad:
"Nu kör så det ryker", menar Peter Kull, Sören Viktorsson och Lars Wall, som utgör ledningen för BVT i Säffle.
"Nu kör så det ryker", menar Peter Kull, Sören Viktorsson och Lars Wall, som utgör ledningen för BVT i Säffle. Foto: Jonny Ohlsson

2016 spred sig oron i Säffle. Ett av kommunens största ingenjörs- och verkstadsföretag, CCI med 240 anställda och en omsättning på nära en miljard kronor, ville flytta produktionen från Säffle till utlandet. 2018 blev flytten verklighet, men ingenjörerna med Peter Kull, Lars Wall och Sören Viktorsson i spetsen gav inte upp.

– Vi tog chansen och startade eget, BVT Sweden. Nyligen fick vi en stororder på ventiler till världens största massafabrik som byggs i Brasilien samt en stororder från Vietnam. Kronan på verket blir att efter semestern i år flytta hela vår verksamhet till CCI:s gamla kontor. Cirkeln är sluten, säger Peter Kull, vd på BVT.

BVT har i dag ett 30-tal anställda och en budget 2021 på cirka 125 miljoner kronor, men tillväxten är god.

– Om tre år omsätter vi 300 miljoner kronor och har 50 anställda.

Nu är BVT ett ingenjörsföretag som utvecklar ventiler för kraft- och processindustrin. Redan från start var de tre ingenjörerna klara över att inte starta egen verkstadsproduktion. De ville helt enkelt lägga ut jobben till den befintliga verkstadsindustrin i Säffle.

Starten för BVT blev inte helt enkel. Peter Kull, Lars Wall och Sören Viktorsson såg ett behov av att snabbt få tillgång till 50-60 miljoner kronor, men hur skulle det gå till?

– Du kan vara säker på att vi hade dag- och nattmanglingar och diskussioner med banker och kreditinstitut. Vi talade med Almi Värmland, men deras låneoffert var inte särskilt tilltalande. Alltför hög ränta och säkerheter som innebar både livrem och hängslen .

Indutrade

Lösningen blev att börsnoterade Indutrade gick in som ägare. Dessutom ställde Handelsbanken upp.

– Gissa om vi blev lyckliga. Starten för BVT var räddad, säger Lars Wall, försäljningschef i BVT.

BVT-ingenjörerna Sören Viktorsson, Lars Wall och Peter Kull tillsammans med representanter för de tillverkande verkstadsföretagen i Säffle; Anders Eriksson och Niclas Söderberg på CS Produktion, samt Lars Hartman och Henrik Lindblom på Säffle Verkstadsbolag
BVT-ingenjörerna Sören Viktorsson, Lars Wall och Peter Kull tillsammans med representanter för de tillverkande verkstadsföretagen i Säffle; Anders Eriksson och Niclas Söderberg på CS Produktion, samt Lars Hartman och Henrik Lindblom på Säffle Verkstadsbolag Foto: Jonny Ohlsson

Nu gällde det för BVT att hitta verkstäderna som skulle tillverka ventilerna. Lösningen på den frågan blev CS Produktion och Säffle Verkstadsbolag. CS förvärvade också Aspervall Instrument. Tillsammans blev det en bra lösning för BVT.

– Vi har ett bra samarbete med de lokala verkstadsföretagen, som alla är specialiserade på den typ av tillverkning vi satsat på.

Ett lyft

Anders Eriksson är vd i CS Produktion

– Samarbetet med BVT har blivit ett lyft för vårt företag. Varje affär är en ny affär och det blir aldrig bråk om priserna, säger han.

Säffle Verkstadsbolag har samma syn på samarbetet.

– Både vi och CS får genom BVT en hyfsad och viktig beläggning, säger Lars Hartman, vd i bolaget.

Morgan Rundell jobbar på CS Produktion.
Morgan Rundell jobbar på CS Produktion. Foto: Jonny Ohlsson

BVT och verkstadsföretagen talar om Säffle-andan.

– Den bara finns där. Vi är inte ensamma om att jobba med specialprodukter för processindustri, skogsindustri och kemi. Somas och BTG är andra viktiga företag inom den här typen av tillverkning.

Bäst i klassen

Sören Viktorsson är teknisk chef på BVT. Han menar att drivkraften för BVT är att göra klimatsmarta produkter inom processindustrin och den gröna elproduktionen, bland annat sol och vind.

– Hela teamet av ingenjörer har siktet inställt på att bli bäst i klassen. Vi ska klara den visionen.

Men vad tror ingenjörerna på BVT om hur CCI reagerar över framgångarna? Den brittiska koncernen har i dag verksamhet i Tjeckien, Indien och Kina. De kanske har ångrat att de lämnade Säffle?

– Ett är säkert. De följer oss med stort intresse. Nu är vi små jämfört med konkurrenterna - fem-sex till antalet, menar Peter Kull.

Världsföretag

En intressant poäng i sammanhanget är att BVT i dag har goda affärskontakter med världsföretagen GE och Siemens.

– Det är inte så värst många företag i Värmland som har dessa giganter med på kundlistan, säger Sören Viktorsson.

Verkstadsföretagen i Säffle tackar aldrig nej till en order. De samverkar vid toppbeläggning och lånar vid behov både personal och maskinkraft av varandra. Detta är en viktig del av Säffle-andan. Samtidigt hyllar de kommunens attityd till näringslivet.

Artikeltaggar

BrasilienBVT SwedenCCI SäffleCS ProduktionHandelsbankenIndustrierLars HartmanNäringslivPeter KullSäffleVietnam

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.