Hoppa till huvudinnehållet

Är konstsnöspåren klara till helgen?

Publicerad:
Under torsdagen pågick alltså utkörning av konstsnön - men är spåren klara för åkning till helgen?
Under torsdagen pågick alltså utkörning av konstsnön - men är spåren klara för åkning till helgen? Foto: Carolina Schützer

Äntligen är kylan tillbaka, och konstsnön flyger återigen ut ur snökanonen uppe vid Tegnérspåren. Bengt Stevensson från Säffle Skidklubb hade under torsdagen en förhoppning om att spåren skulle vara klara till lördagen - men är de det?

– Konstsnöspåren är klara - det är bara att åka ut och åka, meddelar han under fredagen.

Utkörningen av konstsnö var i full gång under torsdagen, och snökanonen höll igång tillverkningen av mer. Som Bengt Stevensson tidigare berättade, så behöver man kallt väder och kallt vatten för att kunna tillverka konstsnö. Det kyliga vädret som nu råder håller sig alltså inom en bra konstsnötillverkningstemperatur.

– Det är på gång. Tillverkningen av snö är i full gång och körs ut i spåret - förhoppningsvis är utkörningen klar under fredagen, säger Bengt under torsdagseftermiddagen.

Man har efter utkörningen fräst till bädden så att man sedan kan lägga spår. Bild från torsdagen under utkörningen.
Man har efter utkörningen fräst till bädden så att man sedan kan lägga spår. Bild från torsdagen under utkörningen. Foto: Carolina Schützer

Konstsnöspår på 1,5 kilometer

Ungefär vid 11-tiden på fredagen var det klart för att börja med spårningen. Man har alltså efter utkörningen då fräst till bädden så att man sedan kan lägga spår. Spåret som nu är täckt med konstsnö är det lilla spåret; 1100 metersslingan.

– Åker man hela slingan och kör ett extravarv på extraslingan intill så tror jag ungefär att banan blir 1,5 kilometer, berättar Bengt.

Han menade att förutsättningen för konstsnöspår klara till helgen var att maskiner och de som arbetar håller sig kuranta - och det verkar ha fungerat bra.

– Allting har flutit på riktigt bra, så spåren är redan klara - det är bara att åka ut och åka, meddelar Bengt under fredagen.

Ungefär vid 11-tiden på fredagen var det klart för att börja med spårningen. Bild från torsdagen under utkörningen.
Ungefär vid 11-tiden på fredagen var det klart för att börja med spårningen. Bild från torsdagen under utkörningen. Foto: Carolina Schützer

Spåren är till för skidor

Nu när spåren är klara är, så är de endast till för skidåkare med skidor på - man får alltså inte gå i spåren. Detta står till och med i den lokala ordningsstadgan.

– Vi vädjar till alla att inte gå i spåren - inte heller på den preparerade delen. Detta gäller i konstsnöspåret och alla andra spår, om spårarbete utförts - till och med om det bara är tillplattat, säger Bengt.

– Så nu hoppas vi bara på lite vanlig snö också. Men det här blir ju bra ändå såklart - man kan komma ut och åka lite skidor. Så jag hoppas att det kan vara glädje till många under helgen, avslutar han.

Artikeltaggar

LängdskidåkningSäffleSäffle skidklubb

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.