Hoppa till huvudinnehållet

Jättelyft för fjärrvärmeverket

Publicerad:
Jättelyftet för Värmevärden. Pannan till det nya fjärrvärmeverket installerades på måndagen. Det blev ett spektakulärt lyft.
Jättelyftet för Värmevärden. Pannan till det nya fjärrvärmeverket installerades på måndagen. Det blev ett spektakulärt lyft. Foto: Claes Österman

-Ett spektakulärt precisionsarbete.

På Värmevärdens jättebygge av ett nytt fjärrvärmeverk i Säffle lyftes på måndagen den stora pannan på plats och projektledaren Kemal Smailagic kunde konstatera att det svåra arbetet gick som planerat.

Det nya fjärrvärmeverket i Säffle är Värmevärdens största pågående projekt i Sverige just nu. Energiföretaget satsar cirka 280 miljoner kronor på en ny modern anläggning i Säffle.

Två jättekranar lyfte panndelarna på plats.
Två jättekranar lyfte panndelarna på plats. Foto: Claes Österman

– Det är vårt största projekt och det första i en lång rad projekt som vi planerar att genomföra. På tur står Kristinehamn, Hudiksvall och Nynäshamn, berättade Kemal Smailagic.

Fem långtradare

I projektet ingår flera avancerade och spektakulära delmoment varav ett genomfördes på måndagen då värmepannan installerades i byggnaden.

– Den kommer med fem långtradare från Tjeckien där den prefabricerats. Den monteras i tre stora stycken varav den tyngsta väger 26 ton, berättade Värmevärdens regionchef Håkan Andersson.

Arbetet försvårades av att gårdsplanen vid arbetsplatsen är trång och gav litet svängrum för både transporter och lyftkranar. Det underlättades däremot av att det var vindstilla.

Pannan levererades i tre delar till nya fjärrvärmeverket och monterades uppifrån.
Pannan levererades i tre delar till nya fjärrvärmeverket och monterades uppifrån. Foto: Claes Österman

Monteringen skedde nämligen uppifrån vilket innebar att det krävdes extraordinära lyftkranar med lång räckvidd och hög lyftkapacitet. Två jättekranar, varav den ena kan lyfta 300 ton, lyfte tillsammans godsen högt upp i lyften innan de sänktes ned i byggnadens stålställning där de smidigt gled in på avsedda platser.

– Den satt som en smäck, kunde Håkan Andersson konstatera när den största delen var på plats.

50 meter hög tank

Det har redan gjorts en del spektakulära lyft på byggplatsen, inte minst när den gamla skorstenen byttes ut mot en ny och betydligt högre - och miljövänligare.

Säkerhetsarbetet var rigoröst men så var det tungt och skrymmande gods som skulle upp i luften.
Säkerhetsarbetet var rigoröst men så var det tungt och skrymmande gods som skulle upp i luften. Foto: Claes Österman

– Längre fram i vår kommer vi också att montera den 50 meter höga ackumulatortanken och det kommer att bli ett lika avancerat arbete, sa Håkan Andersson.

Det kommer att ske i april men redan om två veckor levereras en stor rörgaseldare som ska installeras med samma precision. Dessutom ska en stor travers, med en diameter på 4,5 meter, monteras i bränslehallen.

Klart i oktober

Bygget går som planerat vilket innebär att man i mitten av oktober kommer att inleda torkeldning med gasol eller lättolja innan man övergår till att elda med återvunnet bränsle vilket pannan är avsedd för. I december ska allt vara i full drift.

Projektledaren Kemal Smailagic och regionchefen Håkan Andersson förevigade arbetet på film.
Projektledaren Kemal Smailagic och regionchefen Håkan Andersson förevigade arbetet på film. Foto: Claes Österman

– Det är ett avancerat värmeverk och det återstår mycket tekniskt arbete som styrsystem, reglerventiler, spjäll med mera men om inget oförutsett kommer tidsplanen att hålla, säger Håkan Andersson.

Satsningen i Säffle har också inneburit att företaget har anställt två nya tekniker vid anläggningen.

En av delarna är på väg upp i luften.
En av delarna är på väg upp i luften. Foto: Claes Österman
Det var många transportsäkringar som skulle tas bort innan delarna kunde lyfta.
Det var många transportsäkringar som skulle tas bort innan delarna kunde lyfta. Foto: Claes Österman

Artikeltaggar

FjärrvärmeHudiksvallKristinehamnMiljöNyheterNynäshamnSäffleTjeckienVärmevärden AB

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.