Hoppa till huvudinnehållet

Regionens brev till näringsministern: “Vi kan hjälpa till”

Publicerad:

Näringslivet i Värmland har under en längre tid varit kritiska till att de utlovade pandemistöden inte betalas ut i den takt som är önskvärd.

Nu skickar Region Värmland en skrivelse till näringsminister Ibrahim Baylan och landsbygdsminister Jennie Nilsson och erbjuder sig att hjälpa till.

– Vi vill lyfta att regionen kan vara en resurs i arbetet med att få ut stöden till företagen på ett rättssäkert sätt. Vårt gemensamma mål är att det ska finnas ett livskraftigt näringsliv när pandemin är över, säger Stina Höök (M), ordförande för regionala utvecklingsnämnden, i ett pressutskick från Region Värmland.

Handelskammaren Värmland och svenskt Näringslivs regionkontor har fått signaler från företagare att det som i våras fungerade bra med stöd som betalades ut i snabb takt nu är en trögflytande process. Speciellt när det gäller ersättning för korttidsarbete.

– Detta är oroande. För att Sverige ska gå starkt ur pandemin behövs livskraftiga företag, men inte ens normalt livskraftiga företag klarar hårda yttre ekonomiska påfrestningar utan stöd. För att de ska överleva är det av största vikt att de får det, och att de får det i tid, säger Stina Höök.

En orsak till fördröjningen ska enligt de svar företagare fått från myndigheterna vara att systemet inte får missbrukas, att kontrollerna måste skärpas och att det därför tar längre tid nu.

– Vi hyser full förståelse för att myndigheterna måste säkerställa att systemet inte missbrukas och att stöden går till företag som har en solid affärsmodell som ger dem långsiktig livskraft. Men som i så många fall handlar det om en balans. Kontrollsystemet får inte bli så omfattande eller tidsödande att stöden inte uppfyller sitt syfte, säger Åsa Johansson (S), vice ordförande för regionala utvecklingsnämnden.

Artikeltaggar

FöretagarnaHandelskammaren VärmlandIbrahim BaylanNäringslivRegion VärmlandStina HöökSvenskt NäringslivVärmlands län

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.