Hoppa till huvudinnehållet

Gästnätterna minskade rejält under pandemiåret

Publicerad:
Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Under 2020 gick antalet gästnätter i Värmland ner med totalt 36,8 procent.

Det visar nya siffror från SCB.

– Uteblivna evenemang i kombination av mycket strikta restriktioner har påverkat vår näring extremt negativt. Juli var ändå för många företag en bra månad, men den täcker inte upp för hela sommaren. Och därtill bortfallet av internationella besökare både under vår och höst som normalt är stora reseperioder kan inte fyllas av nationella gäster, säger Mia Landin vd på Visit Värmland, i ett pressutskick.

Visit Värmlands vd Mia Landin.
Visit Värmlands vd Mia Landin. Foto: Tommy Andersson

Det största tappet i antal övernattningar återfinns inom camping och hotell, minus 40,2 procent respektive minus 42,3.

Andra boendeformer tappar också, men inte lika mycket.

”Hemester och svemester”

Svenska besökare på campingplatser i Värmland ökade dock under 2020 med 9,4 procent.

– Vår uppfattning är att man under 2020 gärna semestrat med familj och närstående. Man har vistats mycket utomhus men även upplevt kultur och sevärdheter, när det varit möjligt. Att man gärna stannat en längre period vid ett mindre boende, fritidshus eller hyrt en stuga och transporterat sig bilburet under 2020, samt glädjande är att antalet dagsbesökare och värmestrande Värmlänningar har ökat mycket under detta bekymmersamma år, säger Mia Landin.

För att klara krisen och förbereda sig för ett mer stabilt läge jobbar Visit Värmland tillsammans med företag och näringsidkare, kommunerna och regionen.

– Tillsammans måste vi tänka till och utöka utbudet ytterligare för hemester och svemester med nya produkter som passar marknaden. Vi ser att intresset att upptäcka det som finns runt knuten är stark, med vår natur, historia, kultur och människorna som bas är vi redo för att jobba vidare för en hållbar svensk basnäring i framtiden, säger Mia Landin.

Artikeltaggar

CampingMia LandinNäringslivSCBSemesterVärmlands länVisit Värmland

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.