Hoppa till huvudinnehållet

Till minne av Per Sjöö

Publicerad:
Foto: Jessica Gow/TT

Kusin Per Sjöö har gått ut tiden genom en olyckshändelse alldeles för tidigt. Han växte upp i Södra Grimstad, Högboda i Kils kommun.

Efter grundskolan utbildade han sig på VVS-programmet vid Taserudsgymnasiet i Arvika. Efter examen fick han arbete som VVS-montör i Karlstadsområdet, bland annat när Skoghalls Bruk byggdes om på 1970-talet.

Under 1980-talet hade han ett stort travintresse vid sidan av sitt arbete och hade då även egna travhästar. Han hjälpte också till vid föräldrarnas gård med skogs- och jordbruk.

När vår farbror Axel dog 1993 tog Per över släktgården Sulerud i Säffle kommun. Där drev han mjölkproduktion samtidigt som han arbetade som VVS-montör, eller i folkmun - rörmokare. I mitten av 1990-talet avyttrades mjölkproduktionen och Per startade en egen VVS-firma. Den drev han i kombination med gårdens skogs- och jordbruk.

Hans stora fritidsintresse nu var jakt. Han var en duktig jägare som jagade både småvilt och storvilt. Under åren har han fällt ett flertal älgar.

Per var känd som en oerhört kunnig och mångsidig yrkesman. Det kan många vittna om. En riktig tusenkonstnär. Därför fick han allt fler uppdrag. Problem i ett djurstall, VVS i ett flott badrum, ett nytt i kök, värmepumpsinstallation eller ett fruset avlopp. Inget jobb var för litet eller för stort för honom. Per fixade allt med bravur. Dessutom kunde man alltid lita på att han kom på utlovad tid.

När han nu delvis hade pensionerat sig från sitt VVS-arbete, tog skogen det mesta av hans tid. Där trivdes han som bäst. Han avverkade, körde egen skotare, grävde skogsdiken m.m. Tyvärr var det också skogen som tog hans liv.

Per var en sann vän och hedersman som det blir ett stort tomrum efter. Första och sista verserna i Gunnar Ehnes dikt Kvällsböna för mina tankar till Per, som följer:

”Har du nôn skog

i din himmel, du Gud

Te gå i en finen kväll

En tocken där gammel skog, du vet

mä smörsôpp å kantarell

Men har du en skog

i nôn utkant, du Gud

vill ja gå där i ensamhet

å ly på en bäck å på fôggelsang

när dej, i all evihet”

Vila i frid.

Din kusin och vän Karl-Gustaf Sjöö

Artikeltaggar

FamiljTill minne

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.