Hoppa till huvudinnehållet

Elefantauktion för en god sak

Publicerad:
Här är Saga Johansson, 5 år, tillsammans med elefanterna man kan buda på. Den som lägger det vinnande budet på gosedjurselefanterna kommer också att stödja en riktigt god sak; pengarna går till Barncancerfonden Västras verksamhet.
Här är Saga Johansson, 5 år, tillsammans med elefanterna man kan buda på. Den som lägger det vinnande budet på gosedjurselefanterna kommer också att stödja en riktigt god sak; pengarna går till Barncancerfonden Västras verksamhet. Foto: Carolina Schützer

För tredje året är det nu dags för ännu en elefantauktion, till förmån för insamlingen till Barncancerfonden Västra. Annorlunda för i år är att Monica Johansson på Trone hatts gård, inte bara auktionerar ut en gosedjurselefant, utan två. Högsta budet får en elefant, och cancerdrabbade barn får vinnarbudet.

– Vi hoppas självklart på en finfin budgivning. Pengarna går ju direkt till verksamheten för barn som är drabbade av cancer - så det går till en bra sak. Genom Barncancerfonden Västra går pengarna till de som behöver hjälp och stöd. För att sätta lite guldkant på deras vardag, säger Hèléne Agdén, en av medlemmarna i Medhjältarna, föreningen som står bakom insamlingen.

Hèléne Agdén, Saga Johansson och Monica Johansson tillsammans med elefanterna.
Hèléne Agdén, Saga Johansson och Monica Johansson tillsammans med elefanterna. Foto: Carolina Schützer

Tredje gången

Föreningen Medhjältarnas insamling till Barncancerfonden Västra pågår för fullt, trots att det i år är väldigt svårt.

– Vi i Säffle är annars en av de största bidragsgivarna till Barncancerfonden Västra. Just nu så kämpar vi så mycket vi kan - vi måste jobba vidare, vi kan inte bara vänta på bättre tider. Men det är svårarbetat. Cancern tar ju ingen paus, barnen blir ju sjuka ändå, men vi jobbar på så gott vi kan, säger Helene som tycker att idén med elefanterna är en jätterolig insamlingsidé.

Monica Johansson, på Trone hatts gård, är den som sytt elefanterna. 2017, då den första elefantauktionen hölls, så blev det vinnande budet 700 kronor. År 2019 slutade vinnarbudet på 800 kronor.

– Jag gjorde den första elefanten som vi auktionerade ut, när jag själv var nyopererad. Jag tänkte att jag fortsätter med detta, vartannat år, så länge som jag orkar. Kan jag och mina elefanter bidra med en liten del till insamlingen så är jag väldigt glad, säger Monica och fortsätter:

– I år var det kul med lite variation; två mindre elefanter i stället för en stor.

 • Beiga elefanten.
  Beiga elefanten. Foto: Carolina Schützer
 • Gråa elefanten.
  Gråa elefanten. Foto: Carolina Schützer

Varför elefanter?

– Jag älskar elefanter. Sedan hittade jag ett gammalt, gammalt mönster som jag tänkte att jag kunde använda - och det gjorde jag, berättar Monica.

Monicas barnbarn Saga, 5 år, är med för att visa upp årets kreationer; två busiga elefanter. En beige och en grå.

 • Foto: Carolina Schützer
 • Foto: Carolina Schützer
 • Foto: Carolina Schützer
 • Foto: Carolina Schützer
 • Foto: Carolina Schützer

Vad tycker du om farmors elefanter?

– Dom är fina, men de smiter ibland, skrattar Saga och fortsätter:

– Jag har två stycken hemma, men jag kommer att få en till. En stor.

Monica och Helene hoppas på att det kommer många bud på de gosiga elefanterna, som dessutom är unika av sitt slag. De framför också att de är tacksamma för alla som hjälper till och skänker.

– Jag hoppas att det budas bra på elefanterna, och att folk ser att det är viktigt, säger Monica.

De två vinnarna presenteras i slutet på februari.

Om man vill ge ett bidrag till er vanliga insamling - hur gör man?

– Swisha eller betala via plusgiro så kommer pengarna till Barncancerfonden Västra. Swishnumret är 123 900 66 02 och plusgirot 900660-2.

Så lägger du ett bud på elefanterna

Budgivningen på elefanterna kommer att ske på Säffle-Tidningens Facebooksida där man skriver sitt bud i kommentarsfältet, samt på vilken elefant.

Om du inte har Facebook går det också bra att lägga ett bud genom att skicka ett mejl till kontakt@saffletidningen.se.

Vi kommer löpande uppdatera högsta budet på vår Facebooksida, på webben, samt i papperstidningen på utgivningsdagar.

Budgivningen slutar den 26 februari, kl 12.00.

Artikeltaggar

BarncancerfondenHèléne AgdénMedhjältarnaNyheterSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.