Inför ett boendeombud i Säffle

Insändare
PUBLICERAD:
Hemmet är den plats där vi lever en stor del av våra liv, en plats vi vill skall vara trygg och trivsam, påpekar insändarskribenterna.
Foto: Jessica Gow/TT

Våra hem är den plats där vi lever en stor del av våra liv, en plats vi vill skall vara trygg och trivsam. Men ibland inträffar störningar i hemmet och närmiljön, som kan vara obehagliga och svåra för den drabbade.

Exempel på störningar är grannar som inte visar den hänsyn som är en nödvändighet grannar emellan, buller, stök, nedskräpning, förfall av hus och trädgårdar. Bostadsområden kan drabbas av dåligt rykte och sjunkande huspriser. I värsta fall kan människor tvingas flytta.

Alla har inte förmågan eller modet att framföra sina synpunkter till den som stör. Det är förståeligt eftersom sådant kan tas emot på fel sätt. Om man bor i hyreslägenhet kan man rikta sina synpunkter till hyresvärden. Men de som bor i en villa har ingen att vända sig till, förutom polisen.

Men att vända sig till polisen är ett drastiskt steg eftersom störningarna sällan är lagbrott och polisen har då inte möjlighet att ingripa. Då står man ensam.

Liberalerna i Säffle har lagt en motion i fullmäktige där vi vill att kommunen skall införa en service till kommunens invånare i form av ett boendeombud. Boendeombudet skall representera kommunen, och ha en informerande, rådgivande och medlande roll.

Till boendeombudet kan den som är drabbad vända sig för att få hjälp av någon som är kunnig och opartisk, att ta kontakt, prata med och informera den som stör, om trivselregler man bör följa i ett bostadsområde.

Det bör vara i kommunens intresse att vi har trygga, ordningsamma och attraktiva bostadsområden, så att människor trivs och stannar i Säffle.

För Liberalerna i Säffle

Magnus Jansson

Sven-Åke Kvaldén

Ulla Heidrich

Kathrine Schöning

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.