Kärleksreflektion

Familj
PUBLICERAD:
Kenneth Gagnero är präst i Säffle pastorat, Svenska kyrkan.

Kan du som jag upptäcka att ”känslan” kärlek inte räcker till alla – och ibland inte heller till mig själv. Den här frågan har vi nog all brottats med, vi har hört hur vi ska älska alla, tycka om alla och även oss själva, men allt för ofta insett att det inte fungerar.

Är det då fel på mig om jag inte känner kärlek till alla?

Visst kan jag fortsätta genom livet att brottas med känslornas kärlek eller kan jag tänka om? Kan det vara ett missförstånd som ligger bakom mina misslyckanden att älska alla och mig själv?

Vi gör alla vår egen definition av begreppet kärlek, styrt av våra upplevelser och erfarenheter. Hur definierar eller beskriver du vad kärlek är?

Om vi petar in ett annat sätt att tänka runt kärlek vad händer då? Jag tänker att ordet förhållningssätt skulle kunna peka i en befriande men ändå tydliggörande riktning.

Låt mig förklara: om jag skulle säga att kärlek är att använda alla sina inre och yttre resurser med avsikt att främja/stödja sin egen och andras andliga, själsliga och fysiska välmående och utveckling. Hur skulle det påverka din relation till dig själv och andra? För mig innebär det att jag har fått insikt att jag kan älska även den jag inte tycker om vilket inkluderar även mig själv ibland.

Det innebär att det går att älska bortom känslornas begränsning! I morgon söndag är det alla hjärtans dag, i kyrkans värld är det fastlagssöndag med temat kärlekens väg, och nästa vecka är det vänliga veckan. Det finns många tillfällen att testa förhållningssättet.

Fastlagssöndagen handlar om Jesu vandring till Jerusalem där han i ”förhållningssätt” kärlek ger sitt liv för att vi alla ska få ta del av kärlekens evangelium.

Förhållningsättet mötte jag i ett citat av författaren Scott Peck ”Kärlek är viljan att använda alla sina inre och yttre resurser i avsikt att främja sin egen eller andras andliga, själsliga och kroppsliga utveckling”

Allt gott och vandra i kärlek!

Kenneth Gagnero

Präst Säffle pastorat, Svenska kyrkan

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.