Hoppa till huvudinnehållet

Ett firande mellan Singapore och Säffle

Publicerad:
Lars-Göran Danielsson och hans fru Solveig var rörda och lyckliga över all uppmärksamhet han fick på sin 90-årsdag – trots att pandemin la krokben för ett vanligt firande.
Lars-Göran Danielsson och hans fru Solveig var rörda och lyckliga över all uppmärksamhet han fick på sin 90-årsdag – trots att pandemin la krokben för ett vanligt firande. Foto: Marina Johansson

– Detta var ju fantastiskt!

Så summerade säfflebon Lars-Göran Danielsson sitt 90-årsfirande under tisdagen. Ett firande som blev allt annat än det vanliga, men hjärtevärmande trots minusgraderna.

Tiden upphör inte för att en pandemi pågår – även om det kanske kan kännas så ibland. Lars-Görans enda barn, dottern Elisabeth, bor i Singapore och har på grund av corona inte träffat sina föräldrar på över ett år.

– Det känns otroligt ledsamt att inte kunna vara i Säffle när pappa fyller 90, men det är ju som det är. Man får försöka göra det bästa av det, säger Elisabeth.

Cia Hartman bar med sig jubilarens dotter Elisabeth på länk från Singapore.
Cia Hartman bar med sig jubilarens dotter Elisabeth på länk från Singapore. Foto: Marina Johansson

"Alla" var där

Och det får man nog konstatera att hon gjorde. Att låta pappa gå ofirad på den stora dagen var inget alternativ. Med hjälp av ett 20-tal vänner till Lars-Göran blev det en liten gatufest i trädgården, med jubilaren i en tron på farstun.

Ett glas champagne smakar bra på födelsedagen.
Ett glas champagne smakar bra på födelsedagen. Foto: Marina Johansson

När Lars-Göran och hustrun Solveig, Elisabeths mamma, klev utanför ytterdörren på angiven tid klockan 12, väntade ett gäng vänner, grannar, gamla kollegor, föreningskamrater och andra anhöriga, inhyrda musiker, champagne och en väldig massa blommor och presenter. Närvarande, men på coronasäkert avstånd utomhus.

– Vi visste bara att "nånting" skulle vänta på oss klockan 12, men det här var ju oerhört, säger en märkbart rörd Solveig.

Och Elisabeth var själv med, om än inte fysiskt. Tack vare teknikens möjligheter kunde hon och döttrarna Sophie, Maya och Alice medverka via Zoom. Elisabeths bästa vän Cia Hartman fick agera Elisabeths "distanskropp" och bar runt på surfplattan. Även Elisabeth blev väldigt känslosam av den stora uppslutningen.

– Tack så hemskt mycket till er allihop som gett er ut i kylan i dag för att fira pappa, hälsade hon hela vägen från Singapore.

Malin Axelsson och Niklas Lychou beskrev det som en ära att få spela och sjunga för den nyblivne 90-åringen.
Malin Axelsson och Niklas Lychou beskrev det som en ära att få spela och sjunga för den nyblivne 90-åringen. Foto: Marina Johansson

Ett annorlunda gig

Firandet inleddes med att musikprofilerna Malin Axelsson och Niklas Lychou framförde några nummer för jubilaren: Den lyssnande Maria av Carl Jonas Love Almqvist, Alltid dig nära av Sofia Karlsson, Varför är där ingen is till punschen av Povel Ramel, Värmlandsvisan och självklart Ja må han leva. De två sistnämnda stämde hela församlingen in i, och Lars-Göran kunde nog precis som i Värmlandsvisans vers känna det som att han var omgiven av bröder och systrar.

– Åh, vad vackert! utropade han, tillbakalutad med ett glas champagne i handen.

– Det är ett privilegium att få sjunga för dig i dag, Lars-Göran. Blir vi darriga på rösten är det för att det är kallt – och vi kan också se det här som ett experiment i hur många minusgrader Niklas gitarr tål, säger Malin Axelsson.

Ett tjugotal firare väntade utanför huset när Lars-Göran och Solveig klev ut på given signal.
Ett tjugotal firare väntade utanför huset när Lars-Göran och Solveig klev ut på given signal. Foto: Marina Johansson

"Överväldigade"

Efter födelsedagssång och skålande fick gästerna var och en ha en liten pratstund med födelsedagsbarnet och räcka över gåvor. Både Lars-Göran och Solveig har vaccinerats mot corona och har klarat sig förhållandevis mycket bra under pandemin, men det tär att inte kunna hitta på saker. Att få ett litet firande även i denna tid gav verkligen guldkant på tillvaron.

Många vill vara med och sjunga för Lars-Göran på den stora dagen – trots kylan.
Många vill vara med och sjunga för Lars-Göran på den stora dagen – trots kylan. Foto: Marina Johansson

– Jag uppskattar det här så mycket. Jag har tyvärr svårt att se, men nu har jag hälsat på alla gäster och vet vilka de är som kommit hit. Och så har jag fått ett glas bubbel nu, så jag är nästan pratsam! skojar Lars-Göran.

– Vi är överväldigade och jag skulle vilja krama allihop! Det här tror jag inte att någon annan i Säffle varit med om tidigare, fyller Solveig i.

Vännen Margareta Kihlander berättade för Lars-Göran vilka alla var som kommit för att uppvakta honom.
Vännen Margareta Kihlander berättade för Lars-Göran vilka alla var som kommit för att uppvakta honom. Foto: Marina Johansson

Lars-Göran har redan siktet på nästa jämna födelsedag.

– Det här var så trevligt. Ni kommer väl tillbaka när jag fyller 100?

"Tack älskling, du är fantastisk!" hälsade Solveig till dottern Elisabeth, som arrangerat firandet från Singapore.
"Tack älskling, du är fantastisk!" hälsade Solveig till dottern Elisabeth, som arrangerat firandet från Singapore. Foto: Marina Johansson

Artikeltaggar

CoronavirusetMalin AxelssonNiklas LychouNyheterSäffleSingapore

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.