Gör Säffle till ett eget polisområde

Insändare
PUBLICERAD:
Vi Säfflebor är trötta på den ökande kriminaliteten i Säffle, skriver skribenten i sin insändare.
Foto: Johan Nilsson/TT

Gör Säffle till ett eget polisområde, gärna tillsammans med Åmål. Att ingå i Arvikas område gör tyvärr att brottsligheten har fritt spelrum stora delar av dygnet då bemanningen saknas.

Medborgarlöfte och kommunpolis blir ett slag i luften när den lokala kännedomen saknas. Polismyndigheten underskattar värdet på lokal kännedom där kunskap om geografi, namn på busarna samt deras tillhåll ofta skulle kunna lösa många brott snabbt.

De senaste åren har mord, slagsmål mitt på dagen, knarkstölder och olovliga körningar blivit en vardag. Samma utveckling har skett i Åmål som changerat från läroverksstad till kriminell hemvist för många skumma personer. Om inte samhället står för lag och ordning så blir det snart andra grupperingar som gärna gör det.

Ett antal exempel på orter där polisen avvecklat sina kontor finns i Sverige där kriminella nätverk ser möjligheter att expandera. Märsta är ett praktexempel där polisstationen stängdes och 14 poliser flyttades till ett större område och ligisterna tog över medan polisledningen hävdade att det fanns värre problemområden på andra orter och mer resurser sköts inte till.

Bengtsfors toppar nu med ökad brottslighet tätt följt av kringliggande orter vilket verkligen talar för behovet av ett nytt polisområde för Säffle, Åmål och eventuellt norra Dalsland.

Signalvärdet av en ordningsmakt är viktigt och alla ska veta att polisen kan komma. I början av 2000-talet när 35 poliser var knutna till Säffle fanns den medvetenheten hos befolkningen och att se en polisbil i ett industriområde eller villakvarter bidrog till trygghet. I dag ekar det tomt på gatorna och inbrottstjuvarna härjar fritt.

Vi är många Säfflebor som är trötta på att i varje nummer av ST läsa om stölder, olagliga bilskolor och narkotika då vi inte känner igen oss längre. Så mitt önskemål är att öppna polisstationen som eget polisområde och bemanna den dygnet runt med kompetenta poliser som kan utreda och kartlägga samt gripa de personer som gör vår stad otrygg.

Säfflebo

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.