Jag kan inte se logiken

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Claes Österman, Säffle-Tidningens chefredaktör.
Säfflebostäder ska inte riva den omdiskuterade fastigheten Vegagatan 2, en förfallen och rivningsfärdig fastighet med 48 lägenheter där ingen människa med valmöjligheter skulle bosätta sig frivilligt. Ingen som besökt området den sista tiden kan tänka på annat än slum.

Säfflebostäders styrelse fick i höstas uppdraget att antingen riva eller sälja fastigheten. När ST fäste uppmärksamheten på frågan och dess risker med social dumpning, vände opinionen och politikerna pausade processen.

Men mitt under pausen träffar styrelsen – som består av sju politiker utsedda av kommunfullmäktige – den ende spekulanten och tycker att dennes intryck och löften är så starka att de beslutar att sälja fastigheten utan vidare diskussion. Nu ska Vegagatan 2 enligt löftet renoveras, göras attraktivt, fyllas med hyresgäster och området rustas upp så att ingen turist som åker till Duse kan passera Vegagatan utan att lägga märka till det attraktiva området.

Jag hoppas att det blir verklighet för det vore en dröm för Säffle där alldeles för få stora fastighetsägare, utan förankring till eller intresse av orten, har skapat en usel bostadsmarknad med alldeles för få möjligheter.

Man kan självklart hävda att det egentligen inte finns något att anmärka på i beslutet som är helt legitimt och följer alla regler. Ledamöterna i Säfflebostäders styrelse har fullt förtroende och absolut mandat att fatta beslut som självklart baseras på deras egen analys och bedömning samt tillgängliga fakta och underlag. Styrelsen ska också besluta utifrån Säfflebostäders bästa, väga fördelar mot nackdelar, bedöma risker och möjligheter. Ledamöterna har också träffat den aktuelle spekulanten som gjorde ett gott intryck och lagt fram en plan som styrelsen har bedömt.

Tycker man inte om partipiskor kan man också applådera politiker som vågar stå för sin egen åsikt och göra egna bedömningar.

Men i det här fallet saknar jag lyhördheten. Kritiken mot försäljningen och rädslan för vad en försäljning kan innebära, skapar oro och många frågor som ännu inte har fått några svar. Så vitt jag vet är det bara de sju ledamöterna i styrelsen som har svaren. Det räcker inte.

Jag tänker också på politikernas trovärdighet. Både Moderaterna och Centerpartiet har tydligt sagt vad de anser i frågan men deras ledamöter i styrelsen tycker tvärtom – frånsett ordförande Bäckström som reserverade sig mot beslutet. Kristdemokraterna har i en insändare i ST berättat om sitt förslag att stoppa försäljningen. Deras ledamot i styrelsen tycker tvärtom. Vad Sverigedemokraterna tycker om social dumpning och dåliga kommunala affärer berättar de om i alla sammanhang. Men också deras man i styrelsen vill att Vegagatan 2 ska finnas kvar. Precis som de två socialdemokratiska ledamöterna. Jag ser inte logiken i den här affären.

Claes Österman

Chefredaktör Säffle-Tidningen

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje.