Vi som älskar vårt jobb behöver också lön

Krönikor
PUBLICERAD:
Även de som har förmånen att arbeta med sina stora intressen har en hyra att betala, poängterar krönikören tillika hundtränaren. Genrebild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
"Men det är ju ditt intresse, hur kan det vara så dyrt?"

Ja, den mening du precis läste är ett relativt vanligt bemötande som småföretagare råkar ut för, särskilt de vars fritidsintresse är just det som numera drar in pengar. Musiker, kockar och hantverkare är några exempel, och för att nämna ett eget – undervisning.

Vid sidan av skrivandet arbetar jag nämligen som hundtränare. Det kanske låter som att jag tränar hundar, men så är det egentligen inte alls. Mitt yrke går ut på att lära hundägare hur de kan träna sina hundar för att få en enklare vardag, eller för att tävla i någon av alla grenar som finns att välja på inom hundsport.

Det finns alltså en moral bland vissa om att de som arbetar med något som de lyckats skaffa sig kunskap genom sitt intresse, inte borde få lika mycket betalt som någon som gjort karriär helt från scratch. Kommentarer som ”oj vad dyrt”, ”det var en rejäl timpeng” eller den kanske allra vanligaste: ”men tycker inte du bara att det är roligt att jobba med ditt intresse” är inte alls sällsynta.

Nej, för jag jobbar inte med hundar. Det är inte hunden jag undervisar, det är dig, och det är tyvärr inte alla gånger du är lika lättlärd som din hund.

Det här märkliga fenomenet förekommer för såväl mig som för andra småföretagare inom andra branscher som jag haft ynnesten att lära känna, och att det finns en attityd om att dessa människor ska bedriva något slags halvideell hobbyverksamhet har i alla fall jag väldigt svårt att förstå.

För det första finns det en tydlig gräns för när en hobby ska klassas som ett arbete. Enligt svensk lag får man som fritidsaktör tjäna 20 200 kr innan det är dags att börja pröjsa skatt. Så förutom att det nu krävs en helsikes massa tid till administrativa måsten i det nystartade företaget så kommer också 50 procent av intäkterna att gå tillbaka till samhället genom skatt och moms.

Diana Dragic
Foto: Marina Johansson

För det andra så lägger vi småföretagare inte ner mindre tid i yrket bara för att det också är ett intresse. Bakom det där som vissa kallar överpris ligger inte enbart den synliga produkt du köpt eller tjänst som du utnyttjat. Under ytan ligger timmar av merarbete så som att ta emot anmälningar eller beställningar, hålla koll på inbetalningar (ja, det finns de som försöker smita undan), bokföring, planering och för att inte tala om alla otaliga timmar av obekväma arbetstider.

Vi är å ena sidan kanske privilegierade för att vi sysslar med något som vi tycker är kul och som vi av naturliga skäl är bra på, så jag kan förstå att arbetet bakom inte är lika uppenbart, och jag kan till och med förstå att det finns en avundsjuka över det faktum att vi också tjänar pengar på vårt ”intresse”. Men borde inte just det vara anledningen till att du väljer just den småföretagaren?

För hur blir man egentligen riktigt bra på något? Jo, man älskar det man gör! Vad är kvalité om inte ett genuint intresse för det man erbjuder? En kock utan passion kan inte laga mat med kärlek, och när jag började träna mina hundar var inte det för att jag en dag skulle jobba som hundtränare. Tvärtom så är det oftast glöden för favoritsysslan som föder företagaren.

Så nästa gång du tänker uttrycka ditt missnöje över en prisbild till en småföretagare med gedigen kunskap och erfarenhet kan du pausa en sekund innan du trycker på enter, och fundera över vem du helst betalar: den som säljer för att tjäna pengar, eller den som tjänar pengar för att den säljer.

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.