Hoppa till huvudinnehållet

Stort intresse för hundsporten Nose Work

Publicerad:
Under söndagen besökte Säffle-Tidningen en kurs i Nose Work - en populär hundsport som växer sig större för varje år. På bilden syns Mervi Rajala med den finska lapphunden Curry.
Under söndagen besökte Säffle-Tidningen en kurs i Nose Work - en populär hundsport som växer sig större för varje år. På bilden syns Mervi Rajala med den finska lapphunden Curry. Foto: Diana Dragic

Att hundar har ett fantastiskt luktsinne som kan hjälpa till att hitta narkotika, vägglöss eller inbrottstjuvar på flykt vet nog de flesta, men vad många inte vet är att det finns enklare former av nosande samspel för hundar och dess ägare. Nose Work är en av dem, och i söndags besökte Säffle-Tidningen en kurs för att få veta mer om den populära sporten.

Enligt Svenska Nose Work Klubben (SNWK) går sporten ut på att hunden ska lukta sig fram till en eller flera särskilda dofter - så kallade hydrolat - av eukalyptus, lagerblad eller lavendel inom ett markerat område. Söken utförs i varierande miljöer, och när hunden hittat doften ska den på något vis markera detta för sin förare.

Hunden Bamse markerar att han hittat doftgömman genom att titta på sin matte Margareta Bråberg med en intensiv blick.
Hunden Bamse markerar att han hittat doftgömman genom att titta på sin matte Margareta Bråberg med en intensiv blick. Foto: Diana Dragic

”Det är för alla”

Maud Gustafsson från Säffle är kursledare för dagen och utbildad Nose Work-instruktör sedan 2018. Hon berättar vad det var som fick henne att fastna för just denna utbredda hundsport.

– Jag gillar att det är för alla och att hundarna får använda sitt främsta sinne. Sen är det härligt att sporten håller kvar vid sin ursprungliga intention, att hundar ska få använda sin nos till något nyttigt och må bra genom den aktiveringen.

– Det är liksom ingen elitsport utan alla kan träna det. Sen kanske inte alla har tävlingsambitioner, men det behövs inte heller. Nose Work är toppen som vardaglig aktivering också, säger Maud.

Sporten passar alla hundar. Stora som små, unga som gamla, nybörjare som proffs. Cocker spanieln Rio och matte Carin Guttman har precis påbörjat sin Nose Work-utbildning.
Sporten passar alla hundar. Stora som små, unga som gamla, nybörjare som proffs. Cocker spanieln Rio och matte Carin Guttman har precis påbörjat sin Nose Work-utbildning. Foto: Diana Dragic

Enkelt och stimulerande

Mellan 2019 och 2021 har medlemsantalet hos SNWK ökat kraftigt med totalt över 600 nya medlemmar enligt uppgifter från kansliet, och denna positiva utveckling tycker Maud Gustafsson märks av även i Säffle.

– Det är i alla fall alltid fullt på mina kurser, och nu för tiden är det fler som efterfrågar privatlektioner i Nose Work än i vardagslydnad, säger hon.

Maud Gustafsson har lång erfarenhet av hundträning och utbildade sig till Nose Work-instruktör 2018.
Maud Gustafsson har lång erfarenhet av hundträning och utbildade sig till Nose Work-instruktör 2018. Foto: Diana Dragic

Anledningen till att intresset har vuxit tror Maud beror på en rad olika saker.

– Hundarna uppskattar oftast att få arbeta med nosen och då är det en lättare väg till inlärning. Man börjar med godissök och sen är det inte alls svårt att koppla ihop det med doften, säger Maud.

– Jag märker också att folk är mer medvetna om att hundens nos kan användas till roliga saker, och att de behöver få använda den, fortsätter hon.

För att koppla ihop doften av eukalyptus med godis måste belöningsplaceringen vara nära doftkällan. På bilden syns lagotton Affe.
För att koppla ihop doften av eukalyptus med godis måste belöningsplaceringen vara nära doftkällan. På bilden syns lagotton Affe. Foto: Diana Dragic

Varför är det viktigt att de får använda nosen?

– För att det är det sinnet som hundar använder allra mest, det är naturligt för dem och det finns inget som är så tillfredsställande för hundens mentala mående som nosaktivering, säger Maud.

– Sen tränar man på olika ställen i olika miljöer, vilket är bra för den fysiska stimulansen och även självförtroendet. De får lösa en uppgift och träna på att ta sig över hinder eller in på kluriga ställen för att nå ända dram till doften, och när de då får en stark belöning för det så höjs självförtroendet.

 • Intresset för hundsporten Nose Work växer.
  Intresset för hundsporten Nose Work växer. Foto: Diana Dragic
 • Intresset för hundsporten Nose Work växer.
  Intresset för hundsporten Nose Work växer. Foto: Diana Dragic
 • Intresset för hundsporten Nose Work växer.
  Intresset för hundsporten Nose Work växer. Foto: Diana Dragic
 • Intresset för hundsporten Nose Work växer.
  Intresset för hundsporten Nose Work växer. Foto: Diana Dragic

Vad kommer deltagarna få jobba med under kursens gång?

– Eftersom de här hundarna redan är inlärda på klass 1-doften eukalyptus så kommer vi jobba mycket tävlingslikt. På tävling vet vi inte vart doftgömman sitter, så därför måste vi kunna läsa av och förstå hundens signaler när den söker, samt kunna starta söken på ett bra sätt.

 • Vinden är viktig att hålla koll på för att veta i vilken riktning doftpartiklar sprider sig.
  Vinden är viktig att hålla koll på för att veta i vilken riktning doftpartiklar sprider sig. Foto: Diana Dragic
 • Anette Sundell och pudeln Harry ska precis starta ett sök.
  Anette Sundell och pudeln Harry ska precis starta ett sök. Foto: Diana Dragic

”Rolig grej”

Carin Guttman deltar på kursen tillsammans med sin hund Rio. De har ingen tidigare erfarenhet av hundträning, men valde att ta två privatlektioner för att snabbt kunna hoppa på kursen, och trots att det är deras första sök utomhus hittar Rio dagens samtliga doftgömmor utan problem.

Rio har precis hittat doftgömman och väntar tålmodigt på sin belöning.
Rio har precis hittat doftgömman och väntar tålmodigt på sin belöning. Foto: Diana Dragic

– Jag visste inte att Nose Work fanns innan jag kom i kontakt med Maud. Tidigare har jag bara gått en valpkurs, men jag tycker att Nose Work är en rolig grej att göra ihop med hunden även om jag nog inte vill tävla. Just nu tycker jag bara att det är bra att han får använda nosen till något nyttigt istället för att bara nosa efter andra hanhundar på promenaderna, säger Carin Guttman.

Artikeltaggar

Djur och naturFritid och livsstilHundHundsportNoseworkSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.