Hoppa till huvudinnehållet

Säffle i EU-finansierat landsbygdsprojekt

Publicerad:
Säffle kommuns utvecklingsstrateg Katrin Steverding berättar att projektet ska pågå till september 2022.
Säffle kommuns utvecklingsstrateg Katrin Steverding berättar att projektet ska pågå till september 2022. Foto: Serafia Olausson

Säffle har tillsammans med Årjäng och Torsby och tre norska kommuner beviljats ett EU-stöd på 2,7 miljoner kronor för att satsa på en ny form av landsbygdsutveckling.

Syftet är att de medverkande kommunerna genom en bred, organiserad samverkan inom minst sex olika geografiskt avgränsade områden, ska öka platsernas attraktivitet och konkurrenskraft.

- Gemensamt för alla platser är det lokala engagemanget från företag, föreningar och boende som samarbetar med kommunen och andra offentliga aktörer för att tillsammans skapa en positiv utveckling, säger Katrin Steverding som är utvecklingsstrateg i Säffle kommun.

Det kan handla om olika satsningar, underhåll, aktiviteter eller marknadsföring i syfte att öka platsernas attraktivitet.

Projektet har nyss inletts och ska pågå till september 2022.

– Tillsammans ska vi skapa en hållbar platsutveckling och öka den lokala konkurrenskraften. Vi vill öka platsernas attraktionskraft och skapa ett bättre företagsklimat, bland annat inom turism-, service- och tjänstesektorn, säger Katrin Steverding.

Väljs ut i vår

Det är minst sex platser i de deltagande kommunerna som ska utvecklas. I ett gemensamt arbete ska handlingsplaner tas fram för dessa platser och utvecklingsarbetet påbörjas.

- I Säffle kommun kommer vi välja ut en destination inom kommunen för att utveckla besöksnäringen och stärka konkurrenskraften i området genom en gemensam handlingsplan, samverkan, marknadsföring och paketering, säger Pia Proper, näringslivschef Säffle kommun.

Vilken destination det blir kommer man att berätta senare i vår.

Småföretagare

Projektet kallas för LID och handlar om lokal utveckling (Local Improvement Districts).

Katrin Steverding berättar att huvudsaklig målgrupp är små- och medelstora företag i de medverkande kommunerna på svensk och norsk sida. Sekundär målgrupp är civilsamhället i kommunerna, i form av lokala föreningar.

De norska kommuner som medverkar i projektet är Aremark, Aurskog-Höland och Marker.

Artikeltaggar

ÅrjängEUKatrin SteverdingNäringslivPia ProperSäffle kommunTurism

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.