Ungdomarna har bättre insikt än politikerna

Insändare
PUBLICERAD:
Ungdomarna i Säffle har bättre insikt än skolpolitikerna, anser skribenten.
Foto: Claes Österman

“Rekordfå unga i Säffle söker till högskoleförberedande” – det är med tragikomisk cynism man läser den nyheten i Säffle-Tidningen den 25 februari.

Denna konsekvens har man från lärarprofessionens håll varnat för i hela den process som varit kring att flytta ihop vuxenutbildning med Herrgårdsgymnasiet. Svaret under processen har varit att lärarna är rädda för förändring, och det är väl till viss del sant för just denna förändring ser vi som en dålig utveckling för både Säffle kommun och Herrgårdsgymnasiet.

Nu är det dag för politikerna att verkligen ta bladet från munnen och göra sina intentioner med Herrgårdsgymnasiet ärliga. Vill man verkligen ha ett heltäckande gymnasium i Säffle eller är flytten av vuxenutbildningen bara ett sätt för att tyst lägga ner alla tankar om studieförberedande program i Säffle?

Thomas Jarlhamre har tidigare uttryckt att beslutet att för ca tio år sedan lägga ner de studieförberedande programmen på Herrgårdsgymnasiet som så undermåliga att han blir arg bara han tänker på det. Vad känner du själv nu Tomas? När du själv varit ordförande för Barn- och utbildningsnämnden när ni antagligen slagit in den finita spiken i kistan för att det någonsin ska kunna gå att ha dessa program på skolan?

Det är faktiskt förståeligt att Säffles ungdomar väljer bort de teoretiska programmen på Herrgårdsgymnasiet. Det tyder på att ungdomarna har bättre insikt i de politiska besluten än politikerna själva.

Man kan prata hur mycket man vill om marknadsföring, sanningen är ju att en simpel “homestyling” med lite fräcka bilder och ett fint budskap inte ändrar produkten som sådan. Skolmiljön kommer att vara vad den är, den är inte ett resultat av vad någon reklambyrå tagit fram för material. Den är det direkta resultatet av den förda politiken.

En som är rädd för förändring

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.