Hoppa till huvudinnehållet

Från "skräpytor" till "guldytor" i etableringsboom

Publicerad:
Kronvägen – hetare än så kan knappast en gata i Säffle blir just nu, med rekordmånga intressenter som vill driva företag på adressen.
Kronvägen – hetare än så kan knappast en gata i Säffle blir just nu, med rekordmånga intressenter som vill driva företag på adressen. Foto: Claes Österman

Coronaåret 2020–2021 har varit ett kontrasternas år för företagarna i Säffle. Vissa branscher har lidit svårt av pandemin, medan andra har blomstrat. Vad gäller nyetableringar har kommunen gått mot ett rekordår och för första gången på väldigt många år är efterfrågan på industrimark mycket större än tillgången.

– Det är ett lyxproblem att lösa, får man väl säga, säger Pia Proper, näringslivsutvecklare i kommunen.

Coronapandemin har kastat om pusselbitarna för de flesta företag och branscher, men den verkar åtminstone inte ha hindrat säffleföretagarna från att våga satsa.

Näringslivsutvecklade Pia Proper är lycklig för det enorma intresset att köpa industrimark- och lokaler i Säffle – även om det är en stor utmaning att hänga med i efterfrågan.
Näringslivsutvecklade Pia Proper är lycklig för det enorma intresset att köpa industrimark- och lokaler i Säffle – även om det är en stor utmaning att hänga med i efterfrågan. Foto: Claes Österman

Slutsålt

Som Säffle-Tidningen tidigare har berättat har efterfrågan på industrilokaler - och mark varit så stor under 2020 att kommunen fått slut på det. Under 2020 startade 17 nya företag varav 8 sökte om att köpa mark eller lokaler. Redan i november var all detaljplanerad industrimark slut; tre tomter på Kronvägen och en enorm yta på Säterivägen, för miljardprojektet laxodlingen, var några av de sista som gick att köpa.

– Kommunen har aldrig haft så stor efterfrågan på mark. Åtminstone inte så länge som jag har jobbat med det här, sedan 1996. Plötsligt sålde vi alla tomter på ett år, när vissa stått tomma i 25 år. Otroligt, konstaterar Pia Proper, näringslivsutvecklare i kommunen.

Tre Juveler AB är en av flera köpare som etablerade sig på Kronvägen i fjol.
Tre Juveler AB är en av flera köpare som etablerade sig på Kronvägen i fjol. Foto: Carolina Schützer

Fler på gång

Bland kunderna finns både nyetableringar och redan existerande företag som vill expandera och efterfrågan har inte minskat efter årsskiftet – tvärtom. Kommunen gör sitt bästa för att tillgodose den, men det är en utmaning.

– Vi behöver alla arbetstillfällen vi kan få i Säffle och vi tyckte att vi hade en god beredskap, men det var svårt att förutspå att det skulle bli en sådan efterfrågan, säger Pia Proper.

Just nu tecknas en ny detaljplan för industrimark bakom Kronvägen, dit flera företag flyttade under fjolåret.

– Om allt går enligt planerna kommer den att stå klar under senare delen av året. Vi kollar också på två områden på Rotvägen, säger Pia Proper.

Positivt klimat

Varför är just Säffle så efterfrågat av näringslivet, och just nu? Näringslivsenheten har jobbat med samma långsiktiga metoder och målsättningar i många år, men Pia kan se flera förklaringar till att det verkar som att Säffle aldrig varit så attraktivt för näringsidkarna som nu. Många av dem anknyter till kommunens goda rykte på den fronten.

– Vi har goda samarbeten vi har med våra företag, politisk enighet i avgörande frågor för näringslivet och våra förvaltningar är välorganiserade. Vi är också bra på att marknadsföra oss som kommun.

I november påbörjades förberedelserna för den blivande laxodlingen på Säterivägen.
I november påbörjades förberedelserna för den blivande laxodlingen på Säterivägen. Foto: Claes Österman

Guldytor

Men det gäller inte bara Säffle. Även Åmål har samma "lyxproblem" med fler som vill etablera sig än det finns rum för, och Pia ser att hela Värmland verkar gå mot en etableringstrend för näringslivet.

– För några år sedan benämnde ju ekonomen Kjell A. Nordström Värmland och ett antal andra regioner i landet för "skräpytor", och det är skönt att kunna motbevisa det nu.

Skulle man kanske kalla det "guldytor" i stället?

– Ja, precis. Paper Province förra vd Maria Hollander sa att "det är här man vill vara om man vill rädda världen". Det må låta svulstigt, men lite så är det faktiskt. Både råvaror och färdiga produkter från Värmland är just nu väldigt högt upp i näringskedjan för industrin. Det känns som att vi är stoltare över regionen i dag än vad vi var för några år sedan.

Artikeltaggar

EkonomiNäringslivNyheterPia ProperSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.