- En bild som togs för åtta dagar sedan är knappast aktuell idag.
Säffle-Tidningen berättade 1946 om den förändring som skedde vid norra infarten till Säffle.
- Där växer det upp hus med amerikansk fart.
Det var längs Karlstadsvägen och Sveavägen som det byggdes för fullt för 75 år sedan.
Tidningen berättade att det visserligen ännu var dåligt beställt med gatorna, men tillade samtidigt att gatuarbeten pågick. Det var bland annat Sveavägen som gjordes i ordning och samtidigt pågick arbetet med Vallgatan mellan Karlstadsvägen och Sveavägen.
- Den göres bred och rejäl så att den skall kunna tjäna till parkeringsplats.
Det behövdes nya bostäder i Säffle. Köpingen växte snabbt och det var stor bostadsbrist.
- Det byggs snabbt, men likafullt är det ont om lägenheter. Det ser ut att vara hart när omöjligt att hinna ikapp utvecklingen.
Sedan Karlstadsvägens tillkomst hade ”Gamla Karlstadsvägens” betydelse förstås förändrats. Den hade nu fått ett nytt namn – Skogsvägen – och slapp fungera som riksväg. Nu gjordes vägen om för annat syfte.
- Den schaktas ned och trottoarer läggs utmed körbanan. Genom denna får Sundstorpsområdet en god väg till köpingens centrum.
Affärer kunde öppnas
Ett av de första husen vid Karlstadsvägen var det affärs- och bostadshus som byggdes i hörnet av Karlstadsvägen och Vallgatan, alltså det hus som numera inrymmer Badrumsbutiken på Karlstadsvägen 10. Redan 1 november 1945 hade Sundstorps Speceriaffär tagit emot sina första kunder där. Det hade också i samma hus en mjölkaffär, som tillhörde Säffleortens Mejeriförening.
Speceriaffären hade funnits tidigare, men då på annan plats. Den drevs av Albin Karlsson. För mejeriföreningen var det första försäljningsstället i denna del av köpingen.
- För hela Sundstorp och hela området kring Karlstadsvägen har tidigare närmaste mjölkaffär varit Mejeriföreningens affär vid Sundsgatan och följaktligen kommer den nya mjölkaffären att hälsas med belåtenhet av kunderna, skrev lokaltidningen.
Det fanns ett litet hinder inför öppningen av nya mjölkaffären. En del leveranser av utrustning hade blivit försenade. Därför skulle personalen till en början få mäta upp mjölken för hand till kunderna.
- Automatisk mjölkutmätning enligt det av AB Separator införda s.k. Säfflesystemet kommer dock att installeras snarast möjligt.
Man skall komma ihåg att mjölk hämtades av kunderna i särskilda spann som de hade med sig till mjölkaffären. Det skulle dröja mer än ett decennium innan de konformade pappersförpackningarna – Tetra Pac – slog igenom och revolutionerade mjölkhanteringen i affärerna.
Nya bostäder vid Sveavägen
Kundunderlaget skulle öka snabbt. Det byggdes som sagt med besked i området. Hösten 1945 hade bland annat två flerfamiljshus vid Sveavägen i hörnet av Vallgatan blivit inflyttningsfärdiga. Säffle köping hade byggt i samarbete med Arvid Nilssons byggfirma. Femton familjer hade fått bostad där. Sju lägenheter i det ena och åtta i det andra. Det var med ett undantag två rum och kök eller ett rum med kök.
Norrut längs Sveavägen hade grunden lagts för ett antal tvåfamiljshus och ännu längre norrut förbereddes för byggande av villor. Även längs Karlstadsvägen pågick grundarbeten för nya hus.
Säffle-Tidningen kunde också avslöja att det säkert snart skulle bli byggnation på dubbeltomten längs med Vallgatan, alltså mellan Karlstadsvägen och Sveavägen.
- Här är det meningen att det skall bli en större servicestation för General Motors, men byggnadstillstånd har ännu ej erhållits.
Något sådant blev det inte heller. Det blev ett större flerbostadshus, som också i hörnet närmast Karlstadsvägen fick en affär som tillhörde Konsum. Den fanns kvar i många decennier, men lokalen är nu ombyggd till lägenhet.
Heintz Bil byggde nytt
General Motors skulle ändå komma att etablera sig vid Karlstadsvägen, men det skulle dröja några år. Lördagen 17 juli 1954 öppnades lokalerna för Gunnar Heintz Bil AB. Då fanns General Motors bland gratulanterna och Heintz var återförsäljare för GM:s olika bilmärken. Förutom bilförsäljning ingick också verkstadslokaler i bygget.
Samtidigt öppnades en ny bensinmack framför Heintz byggnad. Det var Koppartrans bensin som man kunde tanka där.
Strax intill skulle det bli ytterligare en mack, nämligen BP. En tredje tillkom också med tiden. Det var Mobils mack lite längre norrut. Den som senare blev Statoil och numera Gulf. Det var tätt mellan mackarna. Speciellt om man lägger till att det i Karlstadsvägens södra ände fanns Esso, Caltex och Nynäs att välja mellan.
Storsatsning på Vallen
Ett par av de tidigast byggda hyreshusen är de vid Karlstadsvägen mitt emot Furuskogen. Bygglov för de husen gavs redan 1944 och sedan påbörjades byggnationen. Då såg de inte riktigt ut som idag. Från början hade husen ytterväggar i trä med kalkputs. Först 1983 kläddes de in med fasadtegel.
Till Karlstadsvägens bebyggelse måste förstås också bostadsområdet Vallen räknas även om kvarteret i lika hög grad gränsar till Sveavägen. Vallens flerbostadshus byggdes lite senare än de längs Karlstadsvägens norra del. Vallen växte i huvudsak upp mellan 1954 och 1956. Sex av husen stod färdiga sensommaren 1955 och de innehöll sammanlagt 134 efterlängtade lägenheter. De löste inte bostadsbristen i Säffle. Samtidigt fanns en kö med cirka 500 bostadssökande. Ytterligare några hus inom området tillkom 1956 och Vallen blev ett värdefullt tillskott på bostadsmarknaden.
Det var i hög grad barnfamiljer som flyttade till Vallen. Gårdsmiljöerna var också anpassade därefter. Det var oömma planteringar, buskar, gräsmattor som var tåliga för slitage och gångar som var täckta av asfalt som underlättade trehjulingarnas framfart.
Furuskogsparken
På andra sidan av Karlstadsvägen ligger Furuskogsparken. Där fanns då inte bara en lekplats. Där fanns också en plaskdamm med ett vattendjup som passade även de yngsta barnen. Det var nära till Sporthälla, som för många blev något av ett andra hem efter skolan.
Ytterligare ett hus måste förstås nämnas när man skriver om Karlstadsvägen. Det är flerbostadshuset i kvarteret Soldaten. Förutom lägenheter blev det också affärslokaler där. I det nybyggda huset öppnades bland annat Obe Livs i november 1960. I huset har också andra verksamheter funnits, till exempel Cete Möbler och en filial till Henriks Färg. Affärerna har lagts ned, men i huset finns numera bland annat LSS-boende och på senare år har det också blivit veterinärmottagning.