Hoppa till huvudinnehållet

Ny lag mot snattare: ”Guld värd”

Publicerad:

Den 1 mars trädde en ny lag i kraft som gör det möjligt för butiker att porta snattare.

Och den är efterlängtad, i alla fall hos butiksägarna i Säffle.

– Det borde varit självklart att kunna porta, men det är väldigt bra att den är här nu, säger Emil Byqvist, platschef på Pekås i Säffle.

Sedan 1 mars kan butiker porta snattare och alltså med stöd av lagen förbjuda dem från att komma in i butiken igen. ST har pratat med några butiker i stan för att höra hur de tänker kring den nya lagen.
Sedan 1 mars kan butiker porta snattare och alltså med stöd av lagen förbjuda dem från att komma in i butiken igen. ST har pratat med några butiker i stan för att höra hur de tänker kring den nya lagen. Foto: Claes Österman

Regeringen lade förslaget om den nya lagen om tillträdesförbud i september förra året och trädde alltså i kraft i måndags, 1 mars.

Lagen innebär att en person kan förbjudas att få tillträde till och vistas i en butik om det finns risk för att hen kommer att begå ett brott i butiken eller allvarligt trakassera någon som befinner sig där.

– Den är guld värd. Ibland hamnar vi i situationer som känns hopplösa där vi kanske inte har tid att följa efter en person inne i butiken som vi vet snattar. Då är det bättre att kunna avvisa personen från butiken, säger Jonas Kullvén som är butikschef på Ica nära i Säffle.

”Borde varit självklart”

Även Pekås platschef Emil Byqvist menar att det är bra att lagen äntligen är på plats.

– Det är väldigt bra, men frågan är hur mycket den kommer hjälpa rent praktiskt.

Pekås portar redan snattare och har gjort så en längre tid, berättar Emil Byqvist, trots att de som portats kunnat hävda sin rätt att ändå få komma in i butiken.

– Det borde varit självklart att kunna porta folk, och det har tagit alldeles för lång tid att få till den här lagen. Nu kan vi göra det och dessutom ringa polisen för att få hjälp om det uppstår problem.

Tråkig baksida

För Coop extras butikschef Anders Wendegård är snatteriet en tråkig baksida av butikens vardag.

Förutom att varor försvinner handlar det också om personalens säkerhet.

– I dag får vi följa efter personer och göra dem medvetna om att vi ser dem. Men samtidigt vill vi inte utsätta personalen för några risker.

– Generellt tycker jag att den nya lagen är positiv, eftersom den skapar möjlighet för oss att stoppa folk. Sen får vi se hur det kommer se ut rent praktiskt.

Inväntar direktiv

Nu inväntar Anders Wendegård direktiv från Coop Värmlands säkerhetsansvarige och från Svensk handel.

– Det ska bli intressant att följa det här nu, och förhoppningsvis leder det till att frågan om snatterier lyfts så att vi kan diskutera problemet.

Lag (2021:34) i korthet; om tillträdesförbud till butik

Enligt denna lag får en person förbjudas att få tillträde till och vistas i en butik (tillträdesförbud). Tillträdesförbud får inte avse den som är under femton år.

En person kan få tillträdesförbud, om det på grund av särskilda omständigheter finns risk för att han eller hon kommer att begå brott i butiken eller allvarligt trakassera någon som befinner sig där. Vid bedömningen av om det finns en sådan risk ska det särskilt beaktas om personen tidigare har begått brott i eller i anslutning till butiken.

Tillträdesförbud ska gälla för en viss tid, högst ett år. Tillträdesförbudet gäller omedelbart, om inte något annat beslutas. Ett tillträdesförbud får förlängas med högst ett år i taget

Källa: www.riksdagen.se

Artikeltaggar

Brott & blåljusCoop ExtraEmil ByqvistHandelIcaJonas KullvénPekåsRinga stöldSäffleStölder

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.