Hoppa till huvudinnehållet

Ebba Andersson har rötterna i Säffle

Publicerad:
Skidåkaren Ebba Andersson är Delsbos stolthet – men hon har också rötter i Säffle.
Skidåkaren Ebba Andersson är Delsbos stolthet – men hon har också rötter i Säffle. Foto: Alessandro Trovati

Högaktuella Ebba Andersson syns i många tv-apparater i Sverige den här veckan. Skidåkaren kommer från Delsbo i Hudiksvall och bor numera i Östersund, men har även påbrå från Säffle.

Svenskarna älskar sina längdåkningsstjärnor. Längdlandslagets framgångar engagerar mer än någonsin. Så även motgångar. Genom åren har namn som Mora-Nisse, Sixten Jernberg, Toini Gustafsson, Thomas Wassberg och Gunde Svan skrivit in sig i den svenska idrottshistorien.

De senaste åren har det ju framför allt varit de kvinnliga åkarna med Charlotte Kalla i spetsen som engagerat publiken. Idag har en ny generation med Ebba Andersson, Frida Karlsson och Linn Svahn i spetsen tagit över. Hoppet om en ny stafettseger släcktes på torsdagen men det är mycket som tyder på att Ebba, Frida och Linn kommer att synas i toppen av resultatlistorna under 2020-talet.

Segrar och guldmedaljer

Det är just Ebba Andersson som vi skall stanna för här. 23-åringen fick i januari uppleva karriärens största framgång individuellt med segern i Tour de Skis avslutande etapp. Under pågående VM har det blivit två bronsmedaljer och sedan tidigare har Ebba tagit tre medaljer i stafett, med guldet från VM i Seefeld 2019 som höjdpunkt. Tre guld i junior-VM och två i U23-VM finns också på meritlistan, liksom ett stort antal pallplatser i världscupen och fyra SM-guld.

Ebba bor i Östersund och tävlar numera för Piteå Elit men är annars mest förknippad med ”nipornas stad” Sollefteå där hon vuxit upp och gått i skolan. Men hon föddes 1997 i Delsbo i Hälsingland. Det är genom detta hälsingearv som hennes rottrådar kan spåras till Säffletrakten.

Det är i senaste numret Roten, medlemstidning för Skelleftebygdens Släktforskare som Ebbas värmländska rötter avslöjas. Forskarna i Skellefteå är mest intresserade av Ebbas mamma Åsas rötter i norra Västerbotten. Men Ebbas farmors mor hette Lovisa Eleonora Svensson och föddes den 20 juli 1894 i Hälsingtuna, en socken nära Hudiksvall där det vid denna tid fanns många värmlänningar.

Carl-Johan Ivarsson.
Carl-Johan Ivarsson. Foto: Karin Jansson

Farmors mors familj

En åttondel av Ebbas släkt är alltså värmländsk. Båda Lovisa Eleonoras föräldrar var födda i Säffletrakten. Fadern, handlanden Johannes Svensson föddes 3 december 1858 i Fjällstorp, Södra Ny, och modern Anna Kristina Johansdotter föddes 13 juni 1857 i Rud, Tveta.

Johannes Svenssons far hette Sven Olsson, en inhysesman född 8 juli 1820 i Huggenäs och moderns namn var Kajsa Andersdotter, född 9 januari 1821 i By. Familjen flyttade snart till Västergården, Södra Ny och senare till Björrud i By. Sven och Kajsa avled i Björrud 1894 respektive 1902. Johannes Svensson flyttade till Hälsingland 1881, liksom brodern Anders Petter men två systrar blev kvar i Säffletrakten. Systern Nora dog 1952 i Getebol, Tveta och systern Anna Gustava dog 1922 i Björrud. Det borde finnas släktingar till denna familj kvar i Säffletrakten, men det kräver mer forskning.

Anna Kristina Johansdotter föddes alltså i Rud medan fadern Johannes Pettersson föddes 1825 i Tveta och modern Anna Kajsa Nilsdotter föddes 1823 i samma socken. Familjen flyttade senare till närbelägna Lillebacka och systern Matilda dog 1940 i Vickersrud. Föräldrarna avled också i Vickersrud. Matilda synes ha varit gift men barnlös. Övriga syskon hamnade i Hudiksvall.

Johannes och Anna Kristina gjorde alltså resan till Hälsingland som så många andra värmlänningar vid sin tid. Det gör att många av dagens hälsingar har värmländska rötter.

Så även då Delsbostintan Ebba Andersson.

Carl-Johan Ivarsson

Artikeltaggar

Ebba AnderssonHudiksvallLängdskidåkningNyheterSäffleSport

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.