Hoppa till huvudinnehållet

Fler än 140 000 utlandsresenärer i februari

Publicerad:
Kirunas flygplats har tappat mängder av resenärer, men minskningen är något mindre relativt Swedavias andra flygplatser. Arkivbild.
Kirunas flygplats har tappat mängder av resenärer, men minskningen är något mindre relativt Swedavias andra flygplatser. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Flygtrafiken i Sverige har bara kvar en bråkdel av sina resenärer jämfört med tiden före pandemin.

Likväl var det 271 000 som flög i februari, trots smittskyddsråd och att många länder bommat igen sina gränser.

Jämfört med februari månad förra året är det lite drygt en tiondel så många resenärer, visar statistiken från statliga Swedavia, som driver tio av Sveriges största flygplatser.

Sett över det senaste året har flygtrafiken tappat fler än 34 miljoner resenärer. Tappet blir större och större för varje månad Swedavia räknar in och enligt bolagets vd Jonas Abrahamsson är antalet "kvar på historiskt låga nivåer".

"Flygresandet till Norden och utanför Europa har i princip upphört, medan flygresandet till övriga länder i Europa och inrikestrafiken klarar sig något bättre", säger Abrahamsson enligt ett pressmeddelande.

Av de 271 000 februariresenärerna var det 141 000 som flög mellan Sverige och något annat land. Fler än hälften av månadens alla resenärer flög till eller från Arlanda.

Swedavias regionala flygplatser har också många färre resenärer, men åtminstone två som ligger på stort avstånd från storstäderna klarar sig bäst. I Kiruna och Åre/Östersund har flygtrafiken minskat rejält, men inte i lika hög grad som på de andra.

Martin Mederyd Hårdh/TT

Flygtrafiken i februari

Så här många passagerare reste till eller från Swedavias tio flygplatser under februari månad. Både linjetrafik och charter räknas in. Den procentuella skillnaden jämfört med februari månad 2020 står inom parentes.

Arlanda, Stockholm: 173 553 resenärer (90 procent färre)

Landvetter, Göteborg: 31 810 (-92)

Malmö: 17 847 (-85)

Luleå: 15 895 (-82)

Åre/Östersund: 9 107 (-79)

Umeå: 7 007 (-90)

Kiruna: 6 883 (-75)

Bromma, Stockholm: 4 744 (-97)

Visby: 3 273 (-86)

Ronneby: 903 (-94)

Källa: Swedavia

Artikeltaggar

Arlanda flygplatsCoronavirusetSverigeSwedaviaTransport

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.