Hälsoscheman är ohälsosamma och dyra

Insändare
PUBLICERAD:
Hälsoscheman är inte bara ohälsosamma utan också dyra, menar skribenten.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Jag kom häromveckan över en artikel på Facebook som var publicerad i KA 2 april 2019. Rubriken lydde “Forskare: Många korta pass ger ökad stress” och inledningen lydde “Både delade turer och många korta pass leder till dålig återhämtning. Det säger Göran Kecklund, som är professor på Stressforskningsinstitutet, och Marta Szebehely, professor i socialt arbete.”

Detta är precis det som Säffle kommun har infört på alla deras verksamheter inom äldreomsorgen. Vi ska jobba 28 dagar, oavsett sysselsättningsgrad (85-100 %) på 6 veckor, samt tvingas jobba varannan helg. Detta innebär att vi allt som oftast enbart har 1 fridag efter 3 eller 4 dagars arbete i följd. (Bortsett från helg såklart).

Kecklund säger i artikeln:

”Både delade turer och många korta pass kan störa återhämtningen, som är central för att schemat ska bli hållbart för personalen. Även om vi arbetar korta pass så aktiveras vi mentalt både inför och efter passet. Många arbetsdagar i följd, även om passen är korta, innebär en stressbelastning. Vi behöver kunna släppa jobbet helt för att återhämta oss, så att bara vara ledig en dag i veckan är definitivt för lite.”

Det är inte bara införandet av det så kallade “hälsoschemat” som präglar hur vi mår och känner oss på jobbet. I och med införandet av att alla ska jobba 28 dagar, har även massor av resurspass tillkommit. Detta innebär att vi är mer personal än nödvändigt under delar, eller hela dagar på jobbet.

Detta kan ju i andras öron låta fantastiskt och inte se problemet då vi är fler arbetare än vad som krävs. Men ofta blir vi då ivägskickade till en annan arbetsplats för att täcka upp sjukdomar, semestrar eller annan frånvaro av den ordinarie personalen. Dessutom får vi alltid höra hur dyrt det är med dessa “resursturer” om de inte täcker upp för någon som är borta.

Kostnaden för dessa resursturer är dock att vi endast fått välja viss sysselsättningsgrad i och med heltidinförandet. 75, 85, 90, eller 100 %. De som i grunden har 80 % eller där runtom, valde självklart att gå upp i tid istället för ner i sysselsättningsgrad. Vilket då gett extra kostnader då en enhet endast får pengar för grundanställningen, och inte den faktiska sysselsättningsgrad de arbetar på nu.

Något mer som tillkommit med detta införandet av att jobba varannan helg, är att det fattas turer på helgerna som täcker upp behovet av personal, då vi är färre anställda på verksamheten än vad behovet är under helgerna. Detta innebär att vikarier måste rekryteras och vissa helger saknas det 4 personal för att täcka upp vårdbehovet.

Detta medför att det blir svårare för oss ordinarie personal att söka semester på helgerna av personliga skäl då det redan ska rekryteras vikarier för att täcka upp det som fattas. Och när det har krisat sig med vikarier, ja då ringer de och frågar, eller beordrar, att vi får arbeta kvar, och vips så har vi jobbat ett 14 timmars pass istället för 8h.

Nej, det är inte bara Säffle kommun som bär hela skulden till allt detta. Kommunal överlag behöver arbeta hårdare för att avskaffa dessa, ohälsoscheman! Dessa så kallade hälsoscheman är inte bara ohälsosamma för Säffle kommuns personal, de är dessutom fruktansvärt dyra och kostar kommunen flera 100 000 kr varje år. Pengar som kunde ha sparats in genom att låta oss behålla de scheman vi hade och var nöjda med.

Den trötta USKAN

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.