BUN svarar om Herrgårdsgymnasiet

Insändare
PUBLICERAD:
BUN:s ordförande Thomas Jarlhamre besvarar insändarna om Herrgårdsgymnasiet.
Foto: Claes Österman
Svar på insändare om Herrgårdsgymnasiet

Svaret till er har dröjt något men vi i BUN har fokuserat på att få ihop budgeten för 2022, det är ett pussel och evigt letande efter sparbeting så vi kan ha så mycket personal som möjligt i våra skolor, alltså betala så lite som möjligt för lokaler. Vi har valt att ha en ganska dyr skolform med många enheter ute på landsbygden, det är ett medvetet val och jag tycker att dessa skolor berikar vår kommun och landsbygd.

Nu till saken angående Herrgårdsgymnasiets svaga attraktionskraft och vår dåliga insikt. Det är inte direkt så att de teoretiska programmen tidigare har lockat våra ungdomar att stanna kvar och läsa här i Säffle. Det har gått upp och ner med ett sökantal på 10-20 elever till de teoretiska programmen inför varje skolstart. Det är svårt att få en bärande organisation med så lågt underlag, man räknar lite drygt 100 000 kr/elev.

Så till den anonyma ”Vad var det jag sa”. Nej tyvärr, vi har inte lyckats vända trenden ännu trots flera försök med olika förslag på inriktningar. Jag tror det handlar om att eleverna ännu inte förstått vilken bra skolgång man skulle kunna få på Herrgårdsgymnasiet. Det spelar ingen roll om Lärcenter är där eller inte. Ungdomar vill känna ett sammanhang med sina intressen och det gör de inte där idag. Ser jag tillbaka på mina 3 år där, när skolan hade runt 800 elever totalt inklusive Komvux, så såg vi det inte som ett problem att läsa med vuxna på skolan.

Så en fråga som jag fått höra flera gånger under mina år som ordförande i BUN, ”Har politikerna någon dold agenda att på sikt lägga ner Herrgårdsgymnasiet?”.

Jag vet inte hur många gånger jag/vi svarat på den frågan men nej, det har aldrig ens diskuterats. Däremot har vi diskuterat de teoretiska programmen. Om vi ska ha en hållbar organisation så krävs fler elever, det är lärarna mycket väl medvetna om och har jobbat stenhårt med senaste åren. Vi kommer hur vi än vrider på det, att få betala antingen Herrgårdsgymnasiet eller en annan huvudman för våra elevers skolgång, självklart vill jag att dessa ska välja Säffle och Herrgårdsgymnasiet.

Förhoppningsvis ser de snart skolans potential och möjligheter med alla nya inriktningar och duktiga lärare som finns där.

Thomas Jarlhamre (M)

Ordförande BUN

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.