Hoppa till huvudinnehållet

Carl-Einar Häckner är redo att göra mirakel – nära dig

Publicerad:
Carl-Einar Häckner bryter pandemistädningen och träningen med en föreställning från en teaterscen i Gnosjö, i en direktsändning som bland annat tre värmländska teaterföreningar är med och organiserar.
Carl-Einar Häckner bryter pandemistädningen och träningen med en föreställning från en teaterscen i Gnosjö, i en direktsändning som bland annat tre värmländska teaterföreningar är med och organiserar. Foto: Privat

Carl-Einar Häckner är redo att göra mirakel – och snart gör han det i en dator, läsplatta eller mobil nära dig. På lördag kväll, den 13 mars, står han inför en tom teatersalong i Gnosjö och ger en liveföreställning på distans.

– Jag tror att det kommer att bli närvaro ändå till 100 procent, för att det sker i stunden och man vet att folk tittar.

En inställd höstturné, men också mer tid till städning och motion – och till träning i trolleritrick.

Det senaste året har varit annorlunda även för en trollkonstnär och artist som Carl-Einar Häckner.

– Det har varit ett ifrågasättande och ett reflekterande över livet, konsten och en själv. Det har också varit ganska välbehövligt, att se sig själv från sidan; det är ganska nyttigt, säger han till NWT, men tillägger snabbt att han förstås inte ser pandemin som något bra.

”Ett bra initativ”

Men nya vägar har livet fått ta och ett exempel på det är lördagens föreställning, som styrs upp av teaterföreningen i Gnosjö. Föreningar i hela landet har hakat på satsningen och i Värmland är det teaterföreningarna i Karlstad, Torsby och Säffle som sänder showen via sina Facebook-sidor.

– Jag tycker det är ett bra initiativ av teaterföreningen att göra detta, säger Carl-Einar Häckner. Framför allt är det roligt att få göra något på professionell nivå. Jag har en replokal i Gårda i Göteborg på 120 kvadratmeter och jag vill ju använda den och få vara den konstnär jag är. Nu får vi användning av det som jag och min tekniker Måns gjorde i våras.

Utblick på Gnosjö

Då förbereddes en turné han skulle åkt ut på i höstas, men som ställdes in och nu är omplanerad till hösten 2021.

Sedan pandemin slog till har Carl-Einar Häckner också satt samman ett tiotal shower på Youtube och även livesänt i egen regi.

– Jag har gjort det tio gånger från replokalen i Göteborg och då gör jag det lite tv-mässigt.

Så blir det nu också:

– Jag har åkt till Gnosjö i förväg och har spelat in vissa scener som jag kommer att visa i föreställningen. Jag har varit på industrimuseet och på friluftsmuseet och spelat in sketcher. Mitt journalistiska alter ego Martin Bengtsson från Göteborg är där och gör reportage om stenar som faller från skyn. En 500 kilo tung sten har fallit på en person och Martin intervjuar honom, säger han och lägger för säkerhets skull till att det är lite skämt med i bilden.

Live och direkt

Han kör live och direkt på lördag och tror på närvarokänsla, även om det bara kommer att finnas tre personer på plats i lokalen.

– Det som händer, det händer faktiskt, man kan inte backa. Jag får förbereda mig så att jag kan göra mina grejer och så kör man. Vi får väl se! Jag jämför inte med en vanlig liveföreställning för det är det ju inte, säger han.

Han brukar ta upp några ur publiken på scenen under sina föreställningar och viss kontakt ska det bli även denna gång.

– De får skriva meddelanden på Facebook och så kan jag läsa dem på en skärm, säger han.

Carl-Einar Häckners föreställningar brukar innehålla mycket magi, men också musik, sketcher och funderingar om livet.
Carl-Einar Häckners föreställningar brukar innehålla mycket magi, men också musik, sketcher och funderingar om livet. Foto: Lena Richardson

Städat och klart

Han ser fram emot att möta publiken igen. Garderoberna därhemma är städade, och köket, och cd-samlingen är sorterad.

– Jag är ingen hoarder, men jag har väldigt mycket grejer, säger han.

Hälsan har fått lite mer fokus också, avslöjar han.

– Jag försöker gå mellan 8000 och 10 000 steg per dag och tänker på maten mer än vanligt, säger han och serverar ett recept av bara farten:

– Man kan koka palsternackor, morot och en annan rotfrukt jag inte kommer ihåg nu vad den heter, och så blandar man det med hirs eller salsicciakorv.

Mirakel i trappan

Tomrummet som uppstått när hans vanliga artistliv satts på vänt har också fyllts med förberedelser inför livet efter pandemin.

– Det finns planer för framtiden. Det gäller att slipa svärden. Jag har tränat en hel del trolleri också och gått tillbaka till grunderna. Nu kan jag göra mirakel direkt för någon i trappuppgången!

Fakta

Carl-Einar Häckner

Född: 8 oktober 1969

Uppväxt: I Gårdsten i Göteborg.

Bor: Göteborg och Berlin

Gör: Illusionist, sångare, författare.

Prisad: Carl-Einar Häckner har bland annat blivit utsedd till Årets roligaste svensk, fått Povel Ramels Karamellodiktstipendium och 2019 fick han ta emot Fridolf Rhudin-priset vid Bondkomikfestivalen i Munkfors.

Artikeltaggar

Carl-Einar HäcknerGnosjöGöteborgKändisarKarlstadKarlstads riksteaterföreningKonstnärNöje/KulturSäffleSäffle TeaterföreningTeaterTorsbyTrolleri

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.