Hoppa till huvudinnehållet

Succé ifjol – nu utökar våffelavdelningen

Publicerad:
Succén på Wiksfors bruk fortsätter.
Succén på Wiksfors bruk fortsätter. Foto: Kjell Olsson

Våfflorna ute på Wiksfors bruk blev en riktig kanonsuccé ifjol. För att kunna hinna med i våffeltillverkningen i år har man nu utökat köksdelen.

– Vi behöver vid högsäsong vara tre vid våffelavdelningen, en som gör sötvåfflor, en som tar hand om matvåfflorna och en som gräddar, menar Malin Lundberg.

– Det blev verkligen stor succé ifjol och nu satsar vi på en minst lika god fortsättning. Det säger Camilla Eriksson och Malin Lundberg, ägare till företaget Magazinet i Wiksfors.

Redan under tisdagen öppnar man sin verksamhet och det kommer att vara öppet torsdag till söndag fram emot högsäsongen, sommaren. Då tillkommer ännu fler "öppetdagar".

– Det har faktiskt redan varit många som ryckt i dörrarna sedan vi stängde den 23 december, säger Malin.

När ST hälsar på är det också folk som "hänger på låset", så en öppning är efterlängtad. Magazinet är ju ett av åtta företag i Wiksforsområdet och de har lite olika öppettider beroende på säsong och inriktning.

– Det gäller att finna rätt hemsidor för det är ju synd om folk åker i "onödan", förklarar Camilla.

– Vi har ju väldigt stora ytor och idag är det total anpassning till de pandemiregler som gäller, tillägger hon.

Malin Lundberg snitsar till säsongens första våffla och idag är det vårpremiär - Hampus Eriksson i bakgrunden.
Malin Lundberg snitsar till säsongens första våffla och idag är det vårpremiär - Hampus Eriksson i bakgrunden. Foto: Kjell Olsson

Utökar våffelavdelningen

Camilla och Malin visar runt och köksdelen har utökats. En vägg har flyttats, mer kyl och förrådsutrymme gjorts iordning och personalutrymmena har piffats upp. Magazinet är en stor arbetsplats med totalt tio personer igång vid säsongstopparna - så den utökade platsen är välbehövlig.

– Vi behöver vid högsäsong vara tre vid våffelavdelningen, en som gör sötvåfflor, en som tar hand om matvåfflorna och en som gräddar, menar Malin.

En spännande våffla presenterades på prov vid ST-besöket som hade valnötter, hemgjord kolasås, lönnsirap, mandel, chokladsås, glass och grädde "ovanpå" - våfflans namn är okänt.

Vilken är den populäraste våfflan?

– Räkvåffla och hälften-hälften eller på värmländska "harta-harta" där räkor och skinka toppar, säger Hampus Eriksson.

Malin är den som håller mest koll, och hon kan berätta att exakt 8887 våfflor gräddats och försålts. Totalt är det närmare tiotalet sorter med indelning söt- och matvåfflor. Dessutom försöker man anpassa till säsong, exempelvis med olika bär. Självklart finns det glutenfria våfflor också.

Anders Nilsson visar en rad med lättölsorter som bryggts i Wiksfors.
Anders Nilsson visar en rad med lättölsorter som bryggts i Wiksfors. Foto: Kjell Olsson

Ytterligare en spännande aktivitet äger rum granne med Bruksbutiken. Där finns Anders Nilsson som just tappat upp och provsmakat en ny lättölssort som han helt enkelt kallar Pilsner.

– Det är spännande med testbryggning, säger Anders.

Han utvecklar hela tiden sin verksamhet som nanobryggare, det vill säga ett bryggerihantverk i liten skala.

– Vi är ett tiotal i Värmland och i Sverige finns det runt fyrahundra som brygger på hantverksvis som nano- eller microbryggare, förklarar Anders.

På en hylla står det prov på de sorter som framställts i Wiksfors.

55 liter per bryggning

Anders arbetsdag börjar tidigt och det är många moment som skall uppfyllas. En bryggning ger cirka 55 liter och näst sista delen är att flaskor skall fyllas. Där har man lokalt konstruerat tapputrustning med större kapacitet - ett exempel på gott samarbete på Wiksfors Bruk.

– Det gäller att försöka effektivisera och därigenom kunna öka produktionen i jämn takt, säger Anders.

Sista delen är inte så rolig.

– Nej, diskningen kommer man inte undan, skrattar Anders.

Kommande helg blir det spännande för då skall Anders delta i en tävling vid Uppsala dryckesfestival.

– Kul och spännande att mina produkter blir bedömda, säger Anders.

1047 flaskor första veckan

Hans starköl har också den fått en succéstart; försäljning sker i tio Systembolagsbutiker. I Säffle och resten av landet måste man dock gå via beställningssortimentet.

– Det såldes 1074 flaskor första veckan, säger Anders förnöjt.

På väntelistan står anordnande av en ölbryggningskurs, där 20-30 står på väntelistan.

– Pandemin sätter än så länge stopp men det kommer bli bättre, säger Anders medan han sköljer ut resterna från dagens bryggning.

Wiksfors Bruks olika verksamheter håller alltså på att öppna för en ny säsong och man hoppas på lika stort intresse och att alla respekterar de pandemiregler som är aktuella.

Bruksvarorna har flytta ut i en annan stor lokal på nedre planet. Camilla Eriksson och Malin Lundberg är nöjda med nyordningen där det ges mycket mera utrymme för eventuella kunder.
Bruksvarorna har flytta ut i en annan stor lokal på nedre planet. Camilla Eriksson och Malin Lundberg är nöjda med nyordningen där det ges mycket mera utrymme för eventuella kunder. Foto: Kjell Olsson

Magazinet vid Wiksfors Bruk utvecklar verksamheten efter succéåret 2020. Inte bara våffelköket växer utan även butiksdelen utökas och på pizzerian Wedbränt förbereder man för att baka ännu mer av sin hyllade pizza.

– Vi hoppas på bra väder i vår och sommar så att vi också kan använda ytorna utomhus.

Wiksfors Bruksområde innehåller många spännande delar och var ett stort besöksmål under gångna sommaren då också fick Årets Turismpris. Nu börjar man så smått öppna upp igen. Magazinet innehåller inte bara en våffelavdelning, utan också en butik med kläder och dofter.

– Vårens mode är på ingång och dofter är alltid populärt, skojar Malin Lundberg som även driver Stilmagazinet i Åmål.

För att glesa ut har man flyttat ut bruks- och interiörsvarorna i den nedre stora lokalen. En stor lokal finns även på andra våningen, där det även finns tre uppvärmda rum möblerade enligt de rekommendationer som gäller just nu.

– En och en beställer eller så ta vi beställningar vid sittande bord, säger Camilla Eriksson.

Något speciellt i minnet från förra säsongen?

– Regina Lunds besök med inspelning av musikvideo med mera var ju spännande, svarar Camilla.

Nu ser man fram emot varmare tider, och förhoppningsvis lite enklare tider.

– Vi hoppas på varmare väder och då är utomhus ett alternativ, liksom inomhus i svalt eller varmt utrymme, säger Camilla.

– Det har varit många kontroller på att avstånd och regler följs. Vi tycker det är bra att verksamheter som drar mycket folk får kontrollbesök, säger Hampus Erikson.

"Pigans och drängens liv"

Närmast Magazinet finns träkonstnären Lotta Boholm-Wall. Hon arbetar för fullt med de två stycken 15 meter höga pålar som är en hyllning till "Pigans och drängens liv" på landsbygden. Den 19 juni planeras för stor fest när pålarna rests. Allra närmast är Lotta med på en utställning i Karlstad vid Konsthantverkets butik.

– Jag är mycket i Wiksfors, speciellt på helgerna, och då får folk gärna komma på besök, säger Lotta.

På bruksområdet finns också Balders Antik och Design som just nu har helgöppet utökar öppettiderna till sommaren.

Pizzerian Wedbränt räknar med en ny het sommar.

– Vi håller på att ta fram en app som underlättar för både beställningar och köer och hoppas det blir klart efter påsk, säger Thomas Peterson.

Artikeltaggar

Anders NilssonNyheterSäffleWiksfors brukWiksfors Bryggeri

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.