Hoppa till huvudinnehållet

Tufft och gulligt möts när Lotta skapar med motorsågen

Publicerad:
Lotta Boholm Wall från Långserud ställer ut hos Konsthantverkarna i Karlstad. Då blir det träskulpturer skapade med motorsåg, i stort och litet format. Utställningen öppnar på lördag, den 13 mars, och pågår till 7 april.
Lotta Boholm Wall från Långserud ställer ut hos Konsthantverkarna i Karlstad. Då blir det träskulpturer skapade med motorsåg, i stort och litet format. Utställningen öppnar på lördag, den 13 mars, och pågår till 7 april. Foto: Lena Richardson

Det vill gärna bli stora format, när motorsågsskulptören Lotta Boholm Wall skapar sina träskulpturer.

När hon nu ställer ut hos Konsthantverkarna i Karlstad får dock både totempålar och små gulliga nyckelpigor följa med från hennes verkstad på Wiksfors bruk i Långserud.

Senast NWT mötte Lotta Boholm Wall var i somras. Då stod hon och en dotter och målade på två jättelika verk, två 15 meters-pelare med utskurna motiv från trakten och dess historia. Pelarna är tänka att stå vid infarten till Wiksfors bruk i Långserud utanför Säffle.

Nu är det verk i mindre format hon är aktuell med, för nu är det utställning på gång hos Konsthantverkarna i Karlstad. Men hon vore ju inte Lotta Boholm Wall om hon inte utnyttjade lokalens gränser till max:

– De tre totempålarna har jag gjort till mina döttrar. De är 2,65 meter höga, så de gick precis in, säger Lotta.

Lotta Boholm Wall från Långserud trivs med stora format, vilket totempålarna är ett exempel på.
Lotta Boholm Wall från Långserud trivs med stora format, vilket totempålarna är ett exempel på. Foto: Lena Richardson

Rufft, tufft och sött

Förutom de tre totempålarna visar hon skulpturer och reliefer, allt av trä.

– Jag använder motorsåg, bildhuggarjärn och vinkelslip blandat, berättar hon.

Det kan låta rufft och tufft, rentav macho, men det kontrasterar i så fall rejält till en del av hennes motivval.

– Nyckelpigor har jag gjort ganska mycket med motorsåg. Jag tycker det är häftigt att jobba både i smått och stort och även med sånt som man inte tänker sig, lite gulligt rentutav! Jag gillar det barnsliga uttrycket, säger hon.

Ett fång solrosor lyser upp i gråvintern. Också de är skapade i trä.
Ett fång solrosor lyser upp i gråvintern. Också de är skapade i trä. Foto: Lena Richardson

”Uppskrämd i mars”

Och visst kan det vara skönt med något sött efter det karga 2020. Som så många andra konsthantverkare och konstnärer har även Lotta Boholm Walls verksamhet påverkats av läget.

– Jag blev väldigt uppskrämd i mars och bestämde mig för att söka mer jobb som lärare. Jag jobbar som slöjdlärare på 90 procent nu för att gardera mig. Det ger mer säkra inkomster, men jag hinner inte med så mycket med mitt eget konstnärliga nu, säger hon.

Tryggheten avgjorde:

– Jag tänkte att konst är inte det som kommer att prioriteras i kristider i första hand.

Blir utan krisstöd

Hon konstaterade också snabbt att alla krisstöd som det pratas så mycket om inte når henne; hon har haft för varierande inkomst från sin konst för att uppfylla stödkraven.

– Och workshops som jag brukar ha har inte gått att köra, men nu är det ju positivt att det blir en utställning och att den kan bli av. Jag ska vara med på Konstrundan i Säffle också, i slutet av maj, berättar hon.

Wiksfors lockade

Till glädjeämnena från året som gick hör definitivt också utvecklingen av Wiksfors bruk, dit folk snabbt hittade för att äta våfflor, kolla in butikerna och hälsa på hos träkonstnären.

– Vi har haft möjlighet att sprida ut folk och det är mycket verksamhet i stora lokaler och utomhus. Det var jättemånga som sa att ”vi ville ju göra något, vi tog en liten tur”.

Karlstadspremiär

Många från Karlstad kom i somras, men nu är det istället Lotta som kommer till Karlstad. Det är hennes första utställning i residensstaden och hon har fyllt lokalen med ett 30-tal verk.

Trä och dikt möts i en av Lotta Boholm Walls skulpturer. Texten har Jan Boholm skrivit.
Trä och dikt möts i en av Lotta Boholm Walls skulpturer. Texten har Jan Boholm skrivit. Foto: Lena Richardson

Och hur gick det då med 15-meterspelarna?

– Nej, de är inte färdiga, men jag ska jobba på dem. Jag har 18 arbetsdagar kvar på dem räknar jag med. Men de ska upp till sommaren är tanken. Jag har lyckats få in lite sponsring så vi kan resa dem och har fått tag på fundament och en som ska svetsa.

Artikeltaggar

HantverkKarlstadKonstKonsthantverkarnaKonstnärKonstverkLångserudLotta Boholm WallNöje/KulturSäffleWiksfors bruk

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.