Hoppa till huvudinnehållet

Guld för Brukets Pilsner

Publicerad:
Reporter Carolina Schützer
Carolina Schützer
carolina.schutzer@saffletidningen.se
Under helgen vann Wiksfors Bryggeri, och deras nyhet Brukets Pilsner, guld i klassen lågalkoholöl 0,6 – 2,2 procent, under Uppsala Dryckesfestival. (Arkivbild på bryggaren Anders Nilsson)
Under helgen vann Wiksfors Bryggeri, och deras nyhet Brukets Pilsner, guld i klassen lågalkoholöl 0,6 – 2,2 procent, under Uppsala Dryckesfestival. (Arkivbild på bryggaren Anders Nilsson) Foto: Claes Österman

Över 200 öl från runt 50 olika bryggerier tävlade under helgen i Uppsala Dryckesfestival. En av deltagarna var Wiksfors Bryggeri. När priserna delades ut kunde man stolt konstatera att det lilla bryggeriet i Långserud kammade hem guldet, i klassen lågalkoholöl 0,6 – 2,2 procent, med nyheter Brukets Pilsner.

I lördags samlades åtta domare för att prova sig igenom alla ölen, och till slut fick man fram ett antal vinnare. I flera av klasserna blev det till och med flera guld, då det fanns gott om öl som höll riktigt hög klass. I klassen lågalkoholöl 0,6 – 2,2 procent var det Wiksfors Bryggeri som tog hem den ädlaste valören med sin nyhet Brukets Pilsner.

"Oberoende kvalitetskontroll"

Anders Nilsson, bryggare och delägare på Wiksfors Bryggeri, är mycket stolt över utmärkelsen.

– Det känns gött. Roligt, och alltid kul att får en oberoende kvalitetskontroll på det man gör. Så det inte bara är man själv som tycker att det är bra, skrattar han.

Anders skickade in sina fyra olika lättöler, men det var nyheten Brukets Pilsner, som bara släpptes för två veckor sedan, som imponerade mest på juryn.

– Ja, det var ju lite extra roligt att det var just den som vann - vi får ju hoppas att det bådar gott. Jag trodde att det kanske skulle gå bra för den, och även för Brukets Stotsvarta, en mycket mörk Porter/Stout, säger Anders.

Många gratulationer

Efter att ha skickat in bidragen och anmält till de olika klasserna så var det dags för själva bedömningen under lördagen. Då var det åtta stycken domare som gick igenom alla ölbidragen, genom ett blindtest - klass för klass. Det enda de fick veta var alkoholstyrkan och vilken klass ölen tillhörde.

– Sedan fick man följa prisutdelningen digitalt, men det krånglade lite. Så när resultaten egentligen skulle ha kommit klockan sex, så fick vi vänta ända till klockan halv tio - det var lite jobbigt, skrattar Anders och fortsätter:

– Jag hoppas att man får bedömningsresultaten för de övriga sorterna sedan, det vore intressant att se så man kan utveckla. Men jätteroligt att det gick då bra, och det har kommit massor med gratulationer. Så nu är det bara att börja producera Brukets Pilsner för fullt.

Brukets Pilsner (nyhet)

Brukets Pilsner är vår nya lättöl. En klassisk ljus lageröl av tysk pilsnertyp, men med en liten tvist. Förutom pilsnermalt använder vi två olika humlesorter, Columbus som är en amerikansk humle som bidrar med beska, citrus och lite örtighet tillsammans med den klassiska nobelhumlen Saaz som också är vanlig i tjeckisk pilsner. Ljus färg, frisk smak och en behaglig beska gör denna öl till en perfekt måltidsdryck eller som törstsläckare.

Källa: www.wiksforsbryggeri.se

Artikeltaggar

Anders NilssonLångserudNyheterSäffleWiksfors Bryggeri

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.