Hoppa till huvudinnehållet

Smittskydd Värmlands påskbesked: ”Ju färre som samlas desto bättre”

Publicerad:
Smittskyddsläkare Ingemar Hallén råder värmlänningarna att fira påsk i små sällskap. ”Ju färre som samlas desto bättre”, säger han.
Smittskyddsläkare Ingemar Hallén råder värmlänningarna att fira påsk i små sällskap. ”Ju färre som samlas desto bättre”, säger han. Foto: Lisa Olaison

Glöm stora påskmiddagen och påskkärringarna som knackar på i grannskapet.

Påsken blir annorlunda, i år också.

Det är budskapet från smittskyddsläkaren Ingemar Hallén.

Många hade säkert hoppats på en vanlig påsk i år. Men pandemins tredje våg sköljer över Värmland och på en presskonferens på fredagen påminde länets smittskyddsläkare Ingemar Hallén om några av de viktigaste sakerna att tänka på inför högtiden:

– Ju färre som samlas, desto bättre.

För att minska risken för smittspridning gäller det att hålla sig till en mindre krets – och se till att den lilla kretsen, inte blir till flera små kretsar.

– Vi har förstått att en del uppfattar att man kan växla grupper. Vi har flera exempel på det och det är inte meningen. Då blir det totala antalet kontakter ganska många även om vi är relativt få i varje gruppering.

Tänk innan du handlar

Många kanske tänker sig att storhandla mat och annat inför påsk och då är risken att det blir trångt i butiker och köpcentra. Så här råder Ingemar Hallén värmlänningarna att tänka:

– Planera dina inköp i god tid, undvik dagar och tider då det är mycket folk och se om det kanske går att beställa mat på nätet. Åk inte flera på en gång till butiker och köpcentra.

Även den här påsken kommer att präglas av coronapandemin.
Även den här påsken kommer att präglas av coronapandemin. Foto: Hasse Holmberg / TT

Den som planerar att resa i påsk behöver också tänka efter. Den som har symtom som kan bero på covid-19 ska inte resa alls. Och symtomfria personer kan inte resa som vanligt.

– Avstå nya nära kontakter och umgås i en mindre krets under resan och på resmålet om du väljer att resa iväg.

Det gäller att tänka på att hålla avstånd under hela resan, enligt Ingemar Hallén.

– Ska man resa med bil så ska man undvika stopp på kaféer, matställen, bensinmackar, särskilt på dagar när man tror eller vet att det kan vara mycket folk på vägarna.

De som reser ska undvika att dela stuga med andra familjer och också tänka igenom så att man vet vad man ska göra om någon i sällskapet blir sjuk.

Liten ljuspunkt

De påskkärringar som traditionellt brukar gå runt i grannskapet får lämna kvastar och godiskorgar hemma även i år.

– Barnen kan inte gå påskkärring mellan olika hushåll, säger Ingemar Hallén.

Men det finns en liten ljuspunkt.

– Folkhälsomyndigheten har lyft att har man äldre anhöriga som är vaccinerade kan man träffa dem i det egna hemmet.

Ingemar Hallén har också en förhoppning om att påsken i år är den sista högtiden med så här strikta rekommendationer. Till midsommar kan det se bättre ut, hoppas han.

– Av två skäl, att vaccinen kan ha nått många fler och att sommarsäsongen bidrar till att det blir en bättre smittläge.

Artikeltaggar

CoronavirusetFestIngemar HallénPåskRegion VärmlandResorShoppingVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.