Hoppa till huvudinnehållet

Thaiboxningen tillbaka i Säffle

Publicerad:
I Säffle firade man internationella Muay Thai-dagen med att starta upp thaiboxningen igen, och den nya föreningen Three Kings Mauy Thai hade öppet hus. Här Wenche Bergander och Emma Dahle.
I Säffle firade man internationella Muay Thai-dagen med att starta upp thaiboxningen igen, och den nya föreningen Three Kings Mauy Thai hade öppet hus. Här Wenche Bergander och Emma Dahle. Foto: Carolina Schützer

Den 17 mars firas "Boxers Day" eller National Muay Thai Day i Thailand - en dag där man firar minnet och presentationerna till fadern av Muay Thai. I Säffle firade man denna dag med att starta upp thaiboxningen igen, och den nya föreningen Three Kings Mauy Thai hade öppet hus.

– Denna dag är en speciell dag, och alla thaiboxare firar den på något sätt. Vi firar den på bästa sätt; med att ha ett öppet hus för vår nystartade förening, säger Anna Johannesson, Three Kings Mauy Thai.

Det var för ungefär fem eller sex år sedan som thaiboxningen lades ner av personliga skäl. Nu har man alltså valt att starta upp igen, i en ny lokal, och med den gamla klubben RB Fightgym som fadersklubb.

– De som startade thaiboxningen en gång, är nu våra faddrar i den nya klubben. Så de är fortfarande med oss, vilket är jättekul! berättar Anna som.

 • Några av de som ligger bakom den nystartade klubben Three Kings Muay Thai; Anna Johannesson, Emma Dahle, David Eng och Wenche Bergander.
  Några av de som ligger bakom den nystartade klubben Three Kings Muay Thai; Anna Johannesson, Emma Dahle, David Eng och Wenche Bergander. Foto: Carolina Schützer
 • Några av de som ligger bakom den nystartade klubben Three Kings Muay Thai; Anna Johannesson, Emma Dahle, David Eng och Wenche Bergander.
  Några av de som ligger bakom den nystartade klubben Three Kings Muay Thai; Anna Johannesson, Emma Dahle, David Eng och Wenche Bergander. Foto: Carolina Schützer
 • "Nu är vi äntligen en förening igen! Vi är ett jäkla härligt gäng, och det är så fruktansvärt roligt att vi kan starta igen". (Anna Johannesson)
  "Nu är vi äntligen en förening igen! Vi är ett jäkla härligt gäng, och det är så fruktansvärt roligt att vi kan starta igen". (Anna Johannesson) Foto: Carolina Schützer
 • ”Det är kul att det blir lite fokus på tjejerna - det är dem vi sattsar på.” (Wenche Bergander, Emma Dahle)
  ”Det är kul att det blir lite fokus på tjejerna - det är dem vi sattsar på.” (Wenche Bergander, Emma Dahle) Foto: Carolina Schützer

Förening igen

Under åren som det inte funnits någon förening här i Säffle, så har några av dem fortsatt träna - fast i privat syfte.

– Det var välbehövligt att få i gång det igen - vi har ju bara träffats för att träna lite privat i någon gympasal ibland. Men nu är vi äntligen en förening igen! Vi är ett jäkla härligt gäng, och det är så fruktansvärt roligt att vi kan starta igen, säger Anna med medhåll från de andra.

En barngrupp kommer längre fram, även en blandad grupp ligger planerad för framtiden. Just nu koncentrerar man sig på ledda pass med tjejer och fri träning.

– Vi känner att vi vill bo in oss lite först - sen kommer det mer grupper, berättar Anna.

– Det är kul att det blir lite fokus på tjejerna - det är dem vi sattsar på. Det är lättare att våga komma hit som tjej, om man vet att det är en ren tjejgrupp, säger Wenche Bergander.

– Ja verkligen, det blir lite macho när killarna är med, skrattar Anna.

 • Thaiboxningen är tillbaka i Säffle - nu med fokus på tjejerna!
  Thaiboxningen är tillbaka i Säffle - nu med fokus på tjejerna! Foto: Claes-Göran Österman
 • Thea Jansson och Emma Dahle sparrar med varandra.
  Thea Jansson och Emma Dahle sparrar med varandra. Foto: Claes-Göran Österman
 • Den internationella Muay Thaidagen firades så klart med en tårta i nya träningslokalen.
  Den internationella Muay Thaidagen firades så klart med en tårta i nya träningslokalen. Foto: Claes-Göran Österman
 • Thea Jansson och Emma Dahle.
  Thea Jansson och Emma Dahle. Foto: Claes Österman
 • Valle Johannesson och Ebba Englund kör ett pass mot varandra.
  Valle Johannesson och Ebba Englund kör ett pass mot varandra. Foto: Claes-Göran Österman

Tjejfokus

Man går helhjärtat in för att satsa på tjejerna, och man hoppas att få in nya barn i klubben efter öppet-hus-dagen.

– Vi hoppas självklart på fler barn, och gärna tjejer. Givetvis är det ju roligt med alla som vill komma till oss, säger Anna.

Hon berättar också att det är ett jättestort intresse för thaiboxningen, allt i åldrarna 12 - 55 år. Den yngsta medlemmen i föreningen är 7 år. Totalt är man 36 stycken medlemmar i den nystartade klubben, och 16 av dem är tjejer - tre av tjejerna ska börja tävla så fort de kan.

Artikeltaggar

KampsportSäffleThree Kings Muay Thai

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.