Hoppa till huvudinnehållet

Thore Skogman och Säffleoperan spelade in skiva i kyrkan

Publicerad:
Thore Skogman hade under flera år ett nära samarbete med Säffleoperan. Han medverkade i tre av Säffleoperans uppsättningar förutom skivutgivningen.
Thore Skogman hade under flera år ett nära samarbete med Säffleoperan. Han medverkade i tre av Säffleoperans uppsättningar förutom skivutgivningen. Foto: S-E Dahlström

Ett par dagar i början av maj 1982 pågick en helt annan verksamhet än vanligt i Säffle kyrka. Kyrksalen hade förvandlats till en inspelningsstudio. Thore Skogman och Säffleoperans kör sjöng. Resultatet blev ”Go´morron kärlek”, som senare kunde avlyssnas från LP-skiva eller kassett.

Thore Skogman hade redan 1979 och 1980 stått på Säffleoperans scen i operetterna Vita Hästen och Sköna Helena. Skivinspelningen kan nog sägas vara en fortsättning på det samarbetet. Thore Skogman gillade Säffleoperan och gjorde ingen hemlighet av det.

Samarbetet fortsatte för övrigt även efter ”Go´morron kärlek”. 1983 spelade Säffleoperan ”musipretten” Kriga för kärleken. Thore Skogman hade skrivit sångerna och spelade själv rollen som 91:an Karlsson och 1996 satte Säffleoperan upp Thore Skogmans musikal Guldhatten.

Efter en av Säffleoperans föreställningar av Kiss me Kate gjorde Thore Skogman entré på scenen och överlämnade ett symboliskt första exemplar av LP-skivan till Anders Hörngren, som hade varit körledare under inspelningen. I bakgrunden skymtar bland annat Gunnar Larsson och Alvar Anil, som båda var med i Kiss me Kate.
Efter en av Säffleoperans föreställningar av Kiss me Kate gjorde Thore Skogman entré på scenen och överlämnade ett symboliskt första exemplar av LP-skivan till Anders Hörngren, som hade varit körledare under inspelningen. I bakgrunden skymtar bland annat Gunnar Larsson och Alvar Anil, som båda var med i Kiss me Kate. Foto: S-E Dahlström

Nästan allt material till skivinspelningen 1982 stod Thore Skogman för. Till titelsången Go´morron kärlek hade han lånat musiken, nämligen den välkända Amazing Grace. Annars är det uteslutande skogmanska melodier på skivan. Nästan alla texterna är också hans. Det finns två undantag. En sångtext, Bortom blommande berg, är skriven av värmlänningen Evald Lier och Gula vingar av dottern Maria Skogman.

”Profandliga” sånger

Skivan spelades som sagt in i Säffle kyrka och visst är det flera av sångerna som har åtminstone en lätt kyrklig anknytning, men framförallt är de en hyllning till kärleken. Thore Skogman underströk själv att skivan inte skulle uppfattas som andlig, men inte heller profan. Med den språkliga uppfinningsrikedom som han var känd för löste han förstås definitionsproblemet. Skivans innehåll skulle vara ”profandliga sånger”.

Det var dessa som skulle spelas in i Säffle kyrka. Vid pianot satt Håkan Elmquist, då 48 år, och det var också han som svarade för arrangemangen. Han var redan då ett tungt namn i musikkretsar och mer skulle det blir. Bland annat blev han 1995 ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien och under ett drygt decennium satt han i styrelsen för Polar Music Prize.

Håkan Elmquist hade gjort arrangemangen till sångerna och satt själv vid pianot under inspelningen. Thore Skogman stod för nästan alla sångtexter och melodier.
Håkan Elmquist hade gjort arrangemangen till sångerna och satt själv vid pianot under inspelningen. Thore Skogman stod för nästan alla sångtexter och melodier. Foto: S-E Dahlström

Inte mindre än tretton sånger skulle spelas in under de två dagarna i Säffle kyrka. Det blev ett par intensiva dagar innan allt var klart.

Säffleoperans kör leddes av Anders Hörngren och på plats fanns förstås också Säffleoperans skapare Lennart Schultz.

”Skivsläpp” på scenen

När inspelningsdagarna var avklarade var det förstås bara att vänta på resultatet. Hösten 1982 spelade Säffleoperan Kiss me Kate. Efter en av föreställningarna fanns som vanligt alla medverkande på scenen för att ta emot publikens applåder. In på scenen steg då Thore Skogman, som i handen hade LP-skivan. Den överlämnades till Anders Hörngren, som ju inte bara var körens ledare utan också medverkande i Kiss me Kate.

Thore Skogman fanns själv på plats för att signera skivor när de släpptes till försäljning.
Thore Skogman fanns själv på plats för att signera skivor när de släpptes till försäljning. Foto: S-E Dahlström

Thore Skogman visste hur man kunde skapa publicitet och uppmärksamhet. Man kan säga att det blev ett välapplåderat ”skivsläpp”.

Sedan blev det förstås ett nytt ”släpp” på annat sätt. Det skedde i affärsmiljö. En del av kören fanns på plats och sjöng tillsammans med Thore Skogman. Skivor och kassetter såldes och Thore Skogman signerade.

  • Skivan fick ett annorlunda omslag. På ena sidan finns en bild på Thore Skogman, men på den andra sidan finns en bild på ett av de naturkonstverk som Thore Skogman själv hade skapat. I övrigt såg båda sidorna likadana ut.
    Skivan fick ett annorlunda omslag. På ena sidan finns en bild på Thore Skogman, men på den andra sidan finns en bild på ett av de naturkonstverk som Thore Skogman själv had… Foto: S-E Dahlström
  • Hur låter det? Körmedlemmarna Kjell Johansson och Lars-Ivar Karlsson passade på att lyssna på en nyligen gjord inspelning.
    Hur låter det? Körmedlemmarna Kjell Johansson och Lars-Ivar Karlsson passade på att lyssna på en nyligen gjord inspelning. Foto: S-E Dahlström
  • Det var Sveriges Radio – här representerad av Per Eric Nordquist i mitten – som skötte inspelningen. Nordquist ses här i en paus tillsammans med Säffleoperans ledare Lennart Schultz och Thore Skogman.
    Det var Sveriges Radio – här representerad av Per Eric Nordquist i mitten – som skötte inspelningen. Nordquist ses här i en paus tillsammans med Säffleoperans ledare Lennar… Foto: S-E Dahlström

I anslutning till lanseringen av skivan gavs också en välbesökt konsert i Säffle kyrka.

Man kan gissa att ”Go´morron kärlek” fortfarande finns i många hem i Säffle även om väl både LP-skivor och kassetter numera har ersatts av ny teknik.

För Thore Skogman fortsatte karriären. Ett märkligt sammanträffande är, att ett av hans sista – kanske till och med det sista – offentliga framträdanden gjordes just i Säffle kyrka 25 år efter skivinspelningen. Det var i november 2007 när RIA i Säffle hade 30-årsjubileum. Bara några veckor senare avled han 76 år gammal. I mars i år skulle han ha fyllt 90 år.

Här är alla som var med

Vilka var det då som var med i Säffleoperans kör? Jo, det var såväl äldre som ungdomar. Här är alla som medverkade:

Sopraner var Metta Andersson, Maj Aronsson, Agneta Cullberg, Eva Ellison, Eva Harstad, Gunilla Johansson, Gun Karlsson, Eva Kihlander, Inger Leander, Ella Magnusson, Birgitta Nilsson, Clary Olsson, Britt Marie Olsson, Marianne Ryman, Aino Silverstam, Anne Stenberg och Beatrice Ågren.

Altar var Kristina Bergh, Elisabeth Berggren, Gudrun Ek, Britt Graflund, Laila Gustavsson, Barbro Grunnan, Marianne Johansson, Laila Johnsson, Barbro Klint, Gerd Krogdahl, Gun Kvarnström, Clary Liverud och Birgitta Åkerblom.

Tenorer var Hans Ahlborg, Anders Andersson, Jan Olov Andersson, Rune Gustavsson, Svein Heskestöe, Morgan Jansson, Gösta Josefsson, Gunnar Larsson och Ingemar Sundström.

Basar var Sven Djärv, Kjell Johansson, Lars-Ivar Karlsson, Stig Karlsson, Sölve Krogdal, Willy Lundberg, Lorenz Nilsson, Joel Nyström och Gösta Persson.

Ungdomskören bidrog med Bengt Amnehagen, Lena Andreasson, Maria Axsäter, Frida Bergh, Åsa Bergh, Ulrika Bergqvist, Magnus Bård, Elisabeth Bäck, Marianne Ek, Carina Grunnan, Johan Hedborg, Lena Hellborg, Malena Hofverberg, Eva Johnsson, Annika Karlsson, Gunilla Klint, Ingrid Langaard, Anders Larsson, Carolina Lindberg, Katarina Nilsson, Maria Olsén, Monica Olsson, Elisabeth Persson, Carina Söderman, Kicki Söderman, Tina Söderström, Klas Tegerstrand, Tina Åkerblom och Maria Öholm.

Totalt var det 77 sångare som medverkade.

Körledare var Anders Hörngren och musiker var Håkan Elmquist (piano), Bo ”Blixten” Dahlman och Lennart Nyhlén (gitarr) och Arne Wilhelmsson (bas)

Artikeltaggar

lokalhistoriaNöje/KulturSäffleSäffle kyrkaSäffleoperanThore Skogman

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.