Hoppa till huvudinnehållet

Säffles 70-årsdag ska firas under hela året

Publicerad:
För att fira att Säffle stad fyller 70 år kommer kommunen under året att anordna quizpromenader och andra arrangemang med historiska och kulturella inslag.
För att fira att Säffle stad fyller 70 år kommer kommunen under året att anordna quizpromenader och andra arrangemang med historiska och kulturella inslag.

Den 1 januari i år var det 70 år sedan Säffle blev Sveriges yngsta stad, ett jubileum värt, men svårt att fira i dessa tider. Säffle kommun tänker dock inte låta händelsen gå helt förbi, och anordnar istället coronasäkra firanden under året.

– Vi har fått anpassa oss och tänka kring de förutsättningarna vi har, säger Johan Österman, kommunikationsansvarig på Säffle kommun.

Vanligtvis hade ett 70-årsjubileum firats med stora festligheter, men med rådande förhållanden är sådana evenemang inte genomförbara. Istället vill kommunen satsa på ett digitalt utomhusfirande som kan ske på ett säkert sätt.

Uppskattningsvis ska det ha varit mellan 15-20 tusen människor på Stortorget under nyårsnatten 1951 då Säffle blev en stad.
Uppskattningsvis ska det ha varit mellan 15-20 tusen människor på Stortorget under nyårsnatten 1951 då Säffle blev en stad. Foto: Säffle kommunarkiv

– Självklart hade man velat fira med pompa och ståt på stortorget, men nu har vi fått anpassa oss och tänka kring de förutsättningarna vi har och kommer istället att fira under hela året genom att satsa på digitala aktiviteter utomhus, säger Johan Österman.

Digitalt quiz

En av de aktiviteter som Säffleborna kan delta i under våren och sommaren är Säfflequizet, där man kommer kunna testa sina kunskaper inom olika områden samtidigt som man går en promenad genom staden.

– Ett historiequiz som är gjort av hembygdsföreningen hade premiär i tisdags, och utgick från kanaltorget där det sitter skyltar uppe som beskriver hur quizet går till, berättar Helen Svanström, kulturassistent på Säffle kommun.

De quiz som är anpassade för vuxna kommer att utgå från biblioteket på kanaltorget där instruktioner finns uppsatta.
De quiz som är anpassade för vuxna kommer att utgå från biblioteket på kanaltorget där instruktioner finns uppsatta.

Hur går det till?

– Man går in på en hemsida via sin smartphone och följer en gps som visar vart frågorna finns. När man närmar sig en fråga så dyker den upp i telefonen, och då svarar man på frågan via hemsidan, säger Helen Svanström.

– Det är en uttänkt promenadslinga som tar ungefär 40-45 minuter om man bortser från betänketiden. När man har besvarat alla frågor får man ett resultat direkt i mobilen, säger Helena Karlsson,

Säfflequizet kommer pågå under våren och sommaren med nytt tema varannan månad, och det kommer även att arrangeras quiz för barn.

– Tanken är att man ska kunna ta med sig sin familj, sina vänner eller arbetskollegor på en trevlig promenad genom staden samtidigt som man kan svara på frågor om konst, mat och dryck samt kända personer från Säffle, säger Johan Österman.

– Barnen får ett eget quiz som har premiär den 1 april och utgår ifrån Furuskogsparken, säger Helen Svanström.

Vi en hemsida kan man följa den uttänkta promenadslingan och svara på quizfrågorna.
Vi en hemsida kan man följa den uttänkta promenadslingan och svara på quizfrågorna.

Hyllar Säffle

Utöver Säfflequizet har det satsats på en rad andra aktiviteter med inslag av konst och historia för att hylla Säffle stad.

– Vi kommer bland annat att arrangera stadsvandringar och konstutställningar. Som ett komplement till 70-årsfirandet har vi även ett formulär på hemsidan där Säfflebor som också fyller jämnt kan anmäla sig, och sedan kommer vi att välja ut någon som vi gör en coronasäker intervju med om dennes tankar och minnen om Säffle, säger Helena Karlsson.

– Allt detta kommer genomföras även om rådande restriktioner fortsätter att gälla, sedan får vi se vad som händer. Vi följer utvecklingen, säger Johan Österman.

Hur känns det att behöva tänka om och göra detta på ett annorlunda sätt?

– Det är ju som det är, men vi tror det är viktigt att försöka tänka om och anpassa efter rådande omständigheter, säger Helen Svanström.

– Vi har ju haft några månader på oss att tänka nytt och har ju arrangerat några saker redan, så vi har blivit duktiga på att göra coronasäkra arrangemang, säger Helena Karlsson.

Artikeltaggar

FödelsedagarSäffle kommunSäffle kommun

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.