Dags att fira skärtorsdag!

Åsikter
PUBLICERAD:
Ge dina knivar lite kärlek lagom till att påskens ägghalvor ska tillredas – ett utmärkt sätt att uppmärksamma skärtorsdagen!
Foto: Jessica Gow / TT
I dag är det inte vilken dag som helst, hörni!

Det är skärtorsdag. En dag som alltid haft ett lager guldskimmer runt sig för mig utan att det ens behöver hända något särskilt. Det måste vara en nostalgisk grej från barndomen: den där lite lätta och pirriga känslan av sista skoldagen före ett lov, när allt ännu ligger orört och efterlängtat, kombinerat med allt vad våren innebär i trivsel av sol, fågelkvitter och blommor.

Det har i många år gäckat mig att påsken är en så ofirad högtid jämfört med julen. Ur ett religiöst perspektiv (som ju är grunden till högtiden även om de flesta som firar den inte anser sig vara direkt troende) borde det definitivt vara tvärtom. Att Jesus föddes är rätt ointressant – det gör alla människor – jämfört med att han återvände från döden. Samtidigt är det nog just kravlösheten – att man kan ta det som det kommer – med påsken som gör att jag gillar den så mycket.

Men jag är också av åsikten att allt som kan firas, bör firas – även om bara så lite. Det gör livet roligare när man alltid kan sätta en liten guldkant på saker. Av påskens dagar är torsdagen den enda (för vi brukar oftast inte räkna med måndag till onsdag, väl?) som är en "vanlig" dag och därför händer sällan något festligt, men nu ska den få sin del av påskkakan. Jag ger er fyra sätt att fira skärtorsdag på!

1. Kejsarsnittsbarnens dag

Att det inte redan finns en kejsarsnittets eller kejsarsnittsbarnens dag är ju fullständigt orimligt. Hur många människor lever inte tack vare att denna metod har funnits att ta till när en vanlig vaginal förlossning av någon anledning inte har varit möjlig eller lämplig? Vi (ja, jag tillhör själv den skaran) "snittisar" förtjänar att firas, och vilken dag skulle passa bättre än en dag med "skär" i namnet? Extra påpassligt blir det om man råkar vara född med kejsarsnitt på just en skärtorsdag - som min för tillfället föräldralediga kollega Jenni (jag vet att du läser detta, så grattis till oss i dag! Saknar dig, förresten).

Köp din favoritperson född med kejsarsnitt en bukett snittblommor i dag, eller bjud på snittar. Det är vi värda.

2. Rosa dagen

Skär är ju även en synonym till rosa. Rosa är mångas favoritfärg och passar väl fint på våren. Klä dig i ditt finaste rosa plagg, köp en vacker bukett i rosa toner, var redo med kameran och föreviga den rosa skymningen om en sådan infinner sig. Eller varför inte dricka ett glas rosé, titta på Rosa pantern eller damma av en gammal skiva med The Pinks. Alla har vi en skär favorit att plocka fram i dag!

3. Skärgårdstur

Extra aktuellt i pandemitider, då vi uppmuntras att umgås utomhus. Men även ett vanligt år är det väl en helmysig start på påsken att ta en utflykt till ett skär? Packa picknickkorgen och sitta och lyssna på vågorna en stund. Det hade Jesus gillat, tror jag.

4. Knivens dag

Detta är tydligen redan en grej, instiftad av någon ordvitsig människa på Knivakademin, att knivens dag infaller på skärtorsdagen. Och ja, varför inte. En dag att se över sina köksredskap och eventuellt investera i nya knivar, alternativt slipa de man redan har. Och när man har knivar så vassa att det känns som att skära i smör när man sätter kniven i en morot, ja då blir man självklart inspirerad att laga mat. Och att inleda långhelgen med en extra fin middag på en "vanlig" torsdag är väl en ypperlig start på påskfirandet?

Vad ni än väljer att göra i dag, hoppas jag att påsken blir ett rent och skärt(!) nöje. Glad påsk!

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.