Hoppa till huvudinnehållet

SVT sänder från By kyrka

Publicerad:
Kyrkoherde Lena Skoting talar om när färgerna kommer tillbaka.
Kyrkoherde Lena Skoting talar om när färgerna kommer tillbaka. Foto: Johannes Söderqvist/SVT

På lördag kommer SVT-klassikern Helgmålsringning att sändas från By kyrka då kyrkoherde Lena Skoting kommer att tala om påskens vittnen.

Helgmålsringning – eller Helgmålsbön som det hette förr - är ett av de äldsta programmen från Sveriges Television med över 50 år på nacken.

Lördag den 10 april sänds programmet från Säffle. Kyrkoherde Lena Skoting kommer att tala om påskens vittnen från By kyrka.

– Här i By kyrka låter vi själva altartavlan vittna om påsken. På skärtorsdagskvällen stänger vi igen altarskåpet, så att långfredagens gudstjänst firas inför en gråtrist vägg. Och så läser vi i evangeliet: Det föll ett mörker över hela jorden, berättar Lena.

På lördag sänder SVT Helgmålsringning från By kyrka.
På lördag sänder SVT Helgmålsringning från By kyrka. Foto: Johannes Söderqvist/SVT

Men det stannar inte där.

– Det blir en påskdag. Ljus och påskliljor bärs in i procession till jublande orgeltoner – och altartavlan öppnas igen. Livet och färgerna kommer tillbaka, säger Lena.

Hon har genom åren mött många människor som beskrivit hur det är att komma tillbaka till livet efter en lång sjukdomstid, en svår sorg eller en traumatisk upplevelse.

– En lång tid av isolering och ensamhet, som sakta men säkert byts till möten med andra människor. Människor beskriver en tillvaro av mörker och svårmod, där ljuset sedan återvänt lite i taget, innan de en dag ser hur färgerna kommit tillbaka. Det är påskens budskap: färgerna kommer tillbaka, säger Lena.

By kyrka invigdes 1779, då den ersatte den medeltida kyrkan från 1300-talet.
By kyrka invigdes 1779, då den ersatte den medeltida kyrkan från 1300-talet. Foto: Johannes Söderqvist/SVT

By kyrka i sin nuvarande utformning invigdes 1779. Strax söder om denna nyare kyrka låg den äldre medeltida kyrkan från 1300-talet. I klockstapeln hänger en klocka från 1400-talet.

Kyrkans altarskåp målades på 1930-talet av konstnären Gunnar Torhamn.

Artikeltaggar

By kyrkaEtik och religionFamiljLena SkotingNyheterSäffleSVTTV

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.