Hoppa till huvudinnehållet

Tennisklubben bygger banor för utomhuspadel

Publicerad:
Bygget av padelbanorna är i full gång och förväntas vara klart i mitten av maj. Miljön runt omkring ska också snyggas upp när markarbetarna ändå är på plats. ”Det är helt klart en win-win”, säger Per-Åke Grunnan.
Bygget av padelbanorna är i full gång och förväntas vara klart i mitten av maj. Miljön runt omkring ska också snyggas upp när markarbetarna ändå är på plats. ”Det är helt klart en win-win”, säger Per-Åke Grunnan. Foto: Diana Dragic

Utanför Billeruds Tennisklubb pågår markarbetet för fullt. Två tennisbanor har rivits för att istället lämna plats åt två padelbanor som förväntas vara klara i mitten av maj. Klubben satsar också på att snygga till området runt omkring för att skapa en trivsam miljö där racketsportutövare ska kunna umgås.

– Det var ett enkelt beslut, säger klubbansvarig Per-Åke Grunnan.

Padelsporten tycks bara växa sig allt större, och Säffles i nuläget enda padelbana är inte tillräcklig för att tillgodose det spelbehov som finns. Billerud TK har därför tagit beslutet att riva två av tennisbanorna som är belagda utomhus och satsa på utomhuspadel.

– Vi har tittat på statistik från bokningssystemet och sedan 1 augusti har vi haft drygt 8000 besökare som spelat padel. Det är väldigt mycket. Folk får ofta vänta på tid och det går oftast inte att spontanboka, säger Per-Åke Grunnan.

  • Billerud Tennisklubb satsar på utomhuspadel.
    Billerud Tennisklubb satsar på utomhuspadel. Foto: Diana Dragic
  • Billerud Tennisklubb satsar på utomhuspadel.
    Billerud Tennisklubb satsar på utomhuspadel. Foto: Diana Dragic
  • Billerud Tennisklubb satsar på utomhuspadel.
    Billerud Tennisklubb satsar på utomhuspadel. Foto: Diana Dragic

Enkelt beslut

Beslutet att ge plats åt ännu mer padel i klubben togs i november förra året. Padelbanan som byggdes i inomhushallen i somras har använts flitigt samtidigt som tennisens utomhusplaner stått i träda i flera år. Dessutom kompletterar sporterna varandra, menar Per-Åke Grunnan.

– Vi såg ju att intresset och behovet för padel var stort samtidigt som de två tennisplanerna har stått oanvända i flera år, så det var inget svårt beslut att ta.

– Bokningar av tennisbanan inomhus har ökat till ungefär det dubbla jämfört med förr, så det är helt klart en win-win, säger Per-Åke.

Nästa steg är asfaltering med dräneringsasfalt som håller banorna torra under regniga perioder.
Nästa steg är asfaltering med dräneringsasfalt som håller banorna torra under regniga perioder. Foto: Diana Dragic

Stort projekt

Att förvandla två tennis-grusplaner till padelbanor är ingen lätt match i sig, men när markarbetarna ändå är på plats har klubben även planerat för ett större miljöombyte runt omkring byggnaden och utomhusbanorna.

– Utöver två padelbanor ska vi också förändra miljön ganska mycket här. Vi har en vision om att det inte ska se dött ut, utan vara mycket aktivitet runt omkring.

Per-Åke Grunnan är glad över de nya padelbanorna och tror att det kan stärka tennisverksamheten ytterligare.
Per-Åke Grunnan är glad över de nya padelbanorna och tror att det kan stärka tennisverksamheten ytterligare. Foto: Diana Dragic

Grusgångar ska asfalteras, parkeringen ska utökas och ny kantsten som inte är belägrad med mossa ska få komma på plats tillsammans med nya inmurade blomrabatter. Men framförallt ska man satsa på att bygga ett stort trädäck med tak utanför klubbstugan.

– Vi passar på när vi ändå har markarbetare här. Målet är att det ska vara en väldigt inbjudande miljö och att vi ska anordna turneringar och seriespel i framtiden. På altanen tänker jag mig att det ska bli en servering där man ska kunna köpa sig en kaffe eller en räkmacka och titta på matchspelet eller bara umgås, säger Per-Åke.

– Området kommer även att stängslas in eftersom vi vill ha uppsikt över vilka som är här. Dels har vi ju haft en del skadegörelse och sen är tanken att detta ska vara en plats avsedd enbart för våra utövare.

Vad kommer det kosta när det är klart?

– Inklusive allt så har vi prospekterat för ungefär en miljon, säger Per-Åke Grunnan.

Klart i maj

Grundarbetet har pågått i två veckor och padelbanorna förväntas vara färdigställda i mitten av maj tillsammans med de två återstående tennisbanorna.

– Just nu fyller de upp med grus i balkramen som ska bära upp stålburarna till padelbanorna, sen ska det asfalteras med dräneringsasfalt innan man lägger på konstgräset, säger Per-Åke.

Det grova gruset måste packas hårt innan asfalteringen påbörjas.
Det grova gruset måste packas hårt innan asfalteringen påbörjas.

– Under tiden som padelbanorna byggs ska vi även göra i ordning bägge tennisbanorna så att de är klara för spel till sommaren. Tidigare har vi bara gjort i ordning en bana, men nu när trenden går åt rätt håll gör vi i ordning en till, säger Per-Åke.

Projektet kommer allt som allt gå på ungefär en miljon kronor.
Projektet kommer allt som allt gå på ungefär en miljon kronor. Foto: Diana Dragic

Hur känns det att behöva riva två tennisbanor för att ge ytterligare plats åt padel?

– Tennisen ligger fortfarande mig varmast om hjärtat, men jag är också anställd här för att driva en lönsam och bra verksamhet. Jag ser bara möjligheter med det här projektet och än så länge drabbar det inte tennisen, tvärt om så ser vi att verksamheterna gynnar varandra.

– Om tennisen skulle växa ännu mer så får vi får vi ju såklart anpassa oss efter det också, avslutar Per-Åke Grunnan.

Artikeltaggar

Billerud TKBostad och byggenPadelSäffleSäffle kommunSportTennis

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.