Hoppa till huvudinnehållet

Det var glädje i Säffle när Tegnérhallen invigdes

Publicerad:
Det var många kända profiler i Tegnérhallens första personalstyrka 1972. Från vänster ses Ove Henriksson, Per Carlgren, Lars Larsson, Rolf Johansson, Barbro Brunzell, May Ericsson, Arnold Ericsson, Ingabritt Ohlson, Hillevi Pettersson, Tore Eriksson, Gunnar Engelbrektsson, Sigge Andersson och Olle Engdahl. May och Arnold Ericsson kände många från det tidigare badhuset.
Det var många kända profiler i Tegnérhallens första personalstyrka 1972. Från vänster ses Ove Henriksson, Per Carlgren, Lars Larsson, Rolf Johansson, Barbro Brunzell, May Ericsson, Arnold Ericsson, Ingabritt Ohlson, Hillevi Pettersson, Tore Eriksson, Gunnar Engelbrektsson, Sigge Andersson och Olle Engdahl. May och Arnold Ericsson kände många från det tidigare badhuset. Foto: Hagö Järpegård

Tegnérskolan hade tagits i bruk höstterminen 1970 även om den officiella invigningen ägde rum först våren 1971. Då hade ett annat storbygge hunnit påbörjas. Som granne till skolan skulle en sim- och sporthall byggas. Det var ett stort projekt. Planen var att det skulle bli invigning hösten 1972.

Man kan utan överdrift säga, att sim- och sporthallen var efterlängtad. De som ville simma inomhus var hänvisade till badhusets bassäng. Den var 8,7 gånger 6,3 meter så det blev inte långa längder att simma. För andra inomhusaktiviteter var det skolornas gymnastiksalar som gällde. Nu skulle det öppnas helt nya möjligheter.

9,4 miljoner kronor

I mars 1971 – för ett halvt sekel sedan – berättade Säffle-Tidningen att bygget gick planenligt. Man låg till och med lite före tidplanen tack vare en gynnsam vinter. Grunden för sporthallen var gjuten. Snart skulle arbetet med simhallen påbörjas.

Den beräknade kostnaden för projektet var 9,4 miljoner, vilket sågs som en mycket stor investering den gången. I dagens penningvärde motsvarar det i runda tal 75 miljoner, vilket ändå är en blygsam summa jämfört med vad den nya simhallen kostade att bygga 2019.

 • Våren 1971 hade bygget kommit en bit på väg. En gynnsam vinter hade gjort att man med råge hade kunnat hålla tidsschemat.
  Våren 1971 hade bygget kommit en bit på väg. En gynnsam vinter hade gjort att man med råge hade kunnat hålla tidsschemat. Foto: Hagö Järpegård
 • Sommaren 1972 stod sim- och sporthallen färdigbyggd. I augusti skulle det bli högtidlig invigning.
  Sommaren 1972 stod sim- och sporthallen färdigbyggd. I augusti skulle det bli högtidlig invigning. Foto: ST Arkiv
 • Under invigningen fanns en lång rad föreningar representerade i sporthallen. Det var föreningar som skulle komma att få glädje av den nya anläggningen.
  Under invigningen fanns en lång rad föreningar representerade i sporthallen. Det var föreningar som skulle komma att få glädje av den nya anläggningen. Foto: Hagö Järpegård
 • Simfrämjandets ordförande Henry Runströmer fanns bland gratulanterna och gåvan togs emot av Leif Eriksson, som då var fritidsnämndens ordförande. Bakom dem står Allan Gustafsson, David Olsson och Carl-Axel Högberg. Till vänster väntar specialförbundens representanter.
  Simfrämjandets ordförande Henry Runströmer fanns bland gratulanterna och gåvan togs emot av Leif Eriksson, som då var fritidsnämndens ordförande. Bakom dem står Allan Gust… Foto: Hagö Järpegård
 • Riksdagsman Allan Gustafsson invigningstalade och testade sedan sandsäcken i boxarnas träningslokal.
  Riksdagsman Allan Gustafsson invigningstalade och testade sedan sandsäcken i boxarnas träningslokal. Foto: Hagö Järpegård

Målsättningen var att sim- och sporthallen skulle kunna tas i drift hösten 1972 och så blev det också med marginal. Redan 19 augusti 1972 bjöd man in till officiell invigning. I praktiken var det en invigning som sträckte sig över två dagar.

Fullsatt i Tegnérhallen

Det var fullsatt i Tegnérhallen när riksdagsman Allan Gustafsson invigningstalade. Man uppskattade sammanlagda antalet besökare under första helgen till över 2 000. Det hände mycket i hallen. Ett danskt lag mötte Hellton från Karlstad i en handbollsmatch, tidigare europamästaren Pelle Pihl slog första officiella slaget i bowlinghallen, en vattenpolomatch utkämpades mellan S02 från Göteborg och Karlstads SS. Sifhällas simsektion stod värd för junior-DM i simning.

Lokala föreningar som KFUM basket, Blixten och GF Trim gav prov på sina verksamheter och runt om i sporthallen kunde besökarna prova på till exempel skytte, bordtennis, bowling, tyngdlyftning och boxning. I det sistnämnda fallet dock bara med en sandsäck som motståndare.

Naturligtvis var det också gratulanter som stod på rad. Bland dessa fanns Simfrämjandets ordförande Henry Runströmer och Svenska Simförbundets ordförande Gunnar Werner. Runströmer var ett tungt namn inom simningen. Han hade bland annat varit måldomarchef vid OS i Rom 1960. Värmländska specialförbund fanns förstås på plats liksom Åmåls kommun som för övrigt tjuvstartade uppvaktningarna när Anders Björknell passade på redan under lunchen som föregick invigningen.

Rik fritid i sund miljö

I sitt invigningstal konstaterade Allan Gustafsson att människorna hade fått mer fritid än tidigare, men att många hade svårt att fylla den med innehåll. Somliga använde fritiden till veckotidningar eller alkohol, men detta skulle det gå att ändra på.

Det var här som Allan Gustafsson såg sport i alla dess former som en väg till bättre fritidsutnyttjande. Den nya sim- och sporthallen skulle få stor betydelse.

Han sammanfattade sina förhoppningar i orden ”en rik fritid i en sund miljö” och förklarade Tegnérhallen invigd.

 • Tillkomsten av Tegnérhallen innebar också att ett antal nya sporter kunde introduceras i Säffle. En av dessa var bowling. Bilden är från bowlinghallen när den var nybyggd.
  Tillkomsten av Tegnérhallen innebar också att ett antal nya sporter kunde introduceras i Säffle. En av dessa var bowling. Bilden är från bowlinghallen när den var nybyggd.… Foto: Hagö Järpegård
 • Det var många som ville testa olika aktiviteter i den nya sporthallen. En som provade på bordtennis var Ebbe Johansson, som den gången var 3 år.
  Det var många som ville testa olika aktiviteter i den nya sporthallen. En som provade på bordtennis var Ebbe Johansson, som den gången var 3 år. Foto: Hagö Järpegård
 • Den nya sporthallen skulle bli en tillgång för alla åldrar. Det visades under invigningen bland annat genom en uppvisning av gymnastiserande pensionärer.
  Den nya sporthallen skulle bli en tillgång för alla åldrar. Det visades under invigningen bland annat genom en uppvisning av gymnastiserande pensionärer. Foto: Hagö Järpegård
 • Pensionärsgymnastikens deltagare ställde på invigningen upp sida vid sida med Trims unga gymnastiktalanger.
  Pensionärsgymnastikens deltagare ställde på invigningen upp sida vid sida med Trims unga gymnastiktalanger. Foto: Hagö Järpegård
 • Simningen fick helt nya förutsättningar i Säffle genom tillkomsten av simhallen. Den var i drift nästan ett halvt sekel innan den revs och 2019 ersattes av den nya simhallen.
  Simningen fick helt nya förutsättningar i Säffle genom tillkomsten av simhallen. Den var i drift nästan ett halvt sekel innan den revs och 2019 ersattes av den nya simhall… Foto: Hagö Järpegård
 • En av de föreningar som fick en egen träningslokal var Säffle Atletklubb, som förstås också visade upp sin verksamhet vid invigningen.
  En av de föreningar som fick en egen träningslokal var Säffle Atletklubb, som förstås också visade upp sin verksamhet vid invigningen. Foto: Hagö Järpegård

Invigningsdagens förhoppning om att Tegnérhallen skulle bli ”till gagn och glädje under lång tid framöver” måste väl sägas ha infriats. Sporthallen är fortfarande i drift. Simhallen blev nästan ett halvt sekel innan den revs och ersattes.

För många idrottsföreningar i Säffle öppnade nya sim- och sporthallen helt nya möjligheter, vilket också snart skulle visa sig. Mer om detta i ett par kommande artiklar.

OS-segrare och världsmästare i Tegnérhallen

Artikeltaggar

lokalhistoriaNöje/KulturSäffleTegnérhallen

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.