Hoppa till huvudinnehållet

Bilskroten växlar upp: ”Jag har inte nått dit jag vill än”

Publicerad:
Det är tur att Mohammad Bayati gillar sitt jobb. Tolv timmars arbetsdag är standard och enda dagen han har helledigt är på söndagar. Han driver dessutom ytterligare ett bolag, Åmåls bilar och bilvård, som säljer, reparerar och rekondar bilar.
Det är tur att Mohammad Bayati gillar sitt jobb. Tolv timmars arbetsdag är standard och enda dagen han har helledigt är på söndagar. Han driver dessutom ytterligare ett bolag, Åmåls bilar och bilvård, som säljer, reparerar och rekondar bilar. Foto: Fredrik Tacacho

Åmål-Säffle bildemontering har expanderat stadigt de senaste åren. En till två bilar kommer in dagligen till skroten på Industrigatan.

– Att få bygga upp det här företaget är som en dröm för mig, säger Mohammad Bayati.

2015, som 29-åring, tog Mohammad Bayati över bildemonteringen tillsammans med sin kompanjon, tillika svåger, Vasim Jasim. På den tiden bodde Mohammad Bayati i Västerås, jobbade som lastbilschaufför och hade inte ägnat en tanke åt att ta över en bilskrot – i Åmål.

– Samma dag som jag fick ett samtal om bilskroten från min kompanjon hade jag haft ett bråk med min chef, så då sa jag upp mig och flyttade till Åmål.

– Kompisarna i Västerås skrattade åt mig och sa att jag inte skulle ha en chans att fixa det, fortsätter han.

Trakten var inte helt främmande för honom. När familjen kom till Sverige från i Irak 2004 hamnade de i Säffle under några år innan de flyttlasset gick vidare till Västmanland.

– Och ett av mina syskon blev kvar i Säffle med sin man.

Ett välfyllt bagage i en gammal Volvo 850.
Ett välfyllt bagage i en gammal Volvo 850. Foto: Fredrik Tacacho

Bilintresset hade Bayati haft en längre tid, men då handlade det om att vårda och reparera fordonen, inte plocka isär dem och skrota dem.

– Jag hade aldrig tänkt att jag skulle bli en skrotare.

Bildemonteringen i Åmål har anor sedan 1970-talet. Mohammad Bayati och Vasim Jasim tog över efter Björn Gustafsson, vars far tidigare drev skroten.

– De första två månaderna hjälpte Björn oss och visade hur vi skulle hantera allt. Jag kan fortfarande ringa honom om det är något.

Konkurrensen hårdnade

Under de första åren var konkurrensen begränsad. Metallpriset var lågt och få satsade på skrotverksamhet. Efter ett par år gick metallpriserna upp och konkurrensen hårdnade i takt med att allt fler privata aktörer dök upp på marknaden.

– Jag var faktiskt nära att ge upp 2017. Jag trodde inte på det och det blev för mycket stress. Jag gick hem en halvdag och satt i soffan, men så kände jag att jag måste ta hand om mitt ”barn”. Bilskroten är mitt första ”barn”, sedan har jag fått två till.

Efter de tuffa inledningsåren har de fått bra snurr på verksamheten. Omsättningen ökar för varje år och i dag har de fyra heltidsanställda på bildemonteringen. Personalstyrkan har att göra då de får in en till två bilar per dag till skroten.

– De senaste sex senaste åren har jag kört 11000 mil och hämtat över 3500 skrotbilar.

Mohammad Bayati tillbringar mycket tid i bärgningsbilen. Han hämtar de flesta skrotbilarna själv.
Mohammad Bayati tillbringar mycket tid i bärgningsbilen. Han hämtar de flesta skrotbilarna själv. Foto: Fredrik Tacacho

Oftast handlar det om kortare resor i Dalsland eller i grannlandskapen men det händer att han kör några extra mil – om det handlar om bilar som han inte har sedan tidigare.

– Nya bilar gör att jag kan få nya kunder.

Framtidsplanerna är många. Närmast handlar det om att städa upp på området, minska antalet bilar och istället utöka reservdelslagret.

– Jag har många planer för framtiden. Företaget har inte nått dit jag vill att det ska nå än.

Mohammad Bayati tillsammans med Peter Andersen som är däckansvarig på företaget.
Mohammad Bayati tillsammans med Peter Andersen som är däckansvarig på företaget. Foto: Fredrik Tacacho

Framtidsvisionerna rymmer även en idé om att kunder inom ett par år ska kunna söka efter reservdelar via hemsidan. Med den funktionen skulle han nå kunder över hela landet. I dag är det framförallt hans egen hjärna som agerar sökmotor. Det blir extra tydligt när samtalet avbryts av en kund som kommer in och frågar om inredning till en Volkswagen Caddy.

– Du kan kolla själv, det står två caddys där ute, säger han och pekar ut mot ”bilkyrkogården”.

Företaget har investerat i containrar för att få bättre struktur och ordning på reservdelarna.
Företaget har investerat i containrar för att få bättre struktur och ordning på reservdelarna. Foto: Fredrik Tacacho
Det är välfyllt på skroten.
Det är välfyllt på skroten. Foto: Fredrik Tacacho

Artikeltaggar

ArbeteBilFöretagandeNäringslivNygårds industriområde

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.