Hoppa till huvudinnehållet

Systrarna tog över lanthandeln efter sina föräldrar

Publicerad:
Systrarna Jennie och Johanna Edström tog över som Ica-handlare efter sina föräldrar och trivs bra med sina nya roller.
Systrarna Jennie och Johanna Edström tog över som Ica-handlare efter sina föräldrar och trivs bra med sina nya roller. Foto: Diana Dragic

I oktober förra året skedde ett generationsskifte i Värmlands Nysäter. Det handlar om Ica-butiken Vikinghallen som togs över av systrarna Jennie och Johanna Edström när det var dags för deras föräldrar att gå i pension. Nu har de drivit butiken i drygt ett halvår och har redan börjat planera för framtiden.

När det var dags för den eminente Ica-handlaren Lennart Edström att träda tillbaka fick döttrarna Jennie, 43 och Johanna, 41 frågan om de ville ta över lanthandeln. Svaret var kanske inte självklart, men med lång erfarenhet av butiksarbete i ryggen valde systrarna ändå att ta sig an utmaningen.

Ville tillbaka

Både Jennie och Johanna har många år på nacken i Vikinghallen, och trots att de testat vingarna på andra arbetsplatser emellanåt så har dragkraften tillbaka till Nysäter och den familjeägda butiken varit stor.

– Jag jobbade på en supermarket på annan ort ett tag, men kom tillbaka hit 2011 och har jobbat här sen dess, säger Jennie.

– Och jag jobbade här i 10 år innan jag bytte bana och jobbade som sjuksköterska en längre period, men jag kände att jag ville tillbaka hit, säger Johanna.

”Jag kände att jag ville tillbaka hit”, säger Johanna om tankarna när pappa Lennart ställde frågan.
”Jag kände att jag ville tillbaka hit”, säger Johanna om tankarna när pappa Lennart ställde frågan. Foto: Diana Dragic

"Kändes rätt”

Att klättra uppåt på karriärstegen och ta över driften var inte helt självklart för syskonen när frågan om generationsskifte ställdes till hela syskonskaran, men i slutändan kändes det ändå rätt att följa i föräldrarnas fotspår.

– Det var nog inte helt självklart. Vi visste att det skulle innebära mycket jobb och fick ju såklart diskutera med våra familjer först, berättar Jennie och Johanna.

Att vara två om de kommande utmaningarna var också en avgörande faktor.

– För min del var det ganska givet eftersom jag hade provat att byta bana men ändå längtade tillbaka, och när vi började prata om det kändes det rätt, säger Johanna.

– Om man hade varit själv hade det nog blivit tufft, så är glad över att ha Johanna med mig i det här, säger Jennie.

Jennie är glad att vara två om ansvaret som butiksledarskapet innebär.
Jennie är glad att vara två om ansvaret som butiksledarskapet innebär. Foto: Diana Dragic

Gick Ica-skola

Vägen från butiksarbetare till Ica-handlare började redan 2018 med ett kompanjonskap tillsammans med pappa Lennart Edström som fram till ägarbytet hade drivit Vikinghallen i 26 år.

– Första steget var att vi gick in i ett kompanjonskap med pappa. Vi kunde ju redan det mesta, men det var mycket bakomliggande kontorsjobb som vi behövde sätta oss in i, berättar systrarna.

Nästa steg var koncernens egen internutbildning.

– Det är ett krav att gå en butiksledarutbildning genom Ica-skolan, så det gjorde vi 2019, och i oktober förra året gick ägarbytet igenom, säger Johanna.

Med ägarskapet följde mer tid på kontoret för Jennie och Johanna. Ekonomi, scheman och beställningar är några av de nya arbetsuppgifterna.
Med ägarskapet följde mer tid på kontoret för Jennie och Johanna. Ekonomi, scheman och beställningar är några av de nya arbetsuppgifterna. Foto: Diana Dragic

”Speciellt år”

Att kliva in i rollen som butiksägare har dock inte varit helt enkel. Med nya utmaningar att ta sig an mitt under en pågående pandemi blev det ingen direkt mjukstart för systrarna Edström.

– Nu har vi drivit butiken i drygt ett halvår och det känns väldigt bra. Tiden går fort och det känns som att det är månadsslut hela tiden, men det har samtidigt varit ett speciellt år, säger Jennie och Johanna.

– Det har varit mycket extra jobb och mycket att tänka på med nya rutiner och så, men vi har haft en positiv utveckling trots allt och har fortfarande kvar pappa som en slags mentor. Det dyker upp nya frågor hela tiden, säger Jennie.

”Ett speciellt år”: Skyddsmaskerna har varit en del av personalens vardag sedan december månad.
”Ett speciellt år”: Skyddsmaskerna har varit en del av personalens vardag sedan december månad. Foto: Diana Dragic

Flera framtidsplaner

När det gäller butikens framtid har Jennie och Johanna redan börjat planera för vissa uppdateringar och uppfräschningar.

– Vi tycker att det är viktigt med en levande landsbygd och kommer förnya och uppdatera sortimentet efter det mottot. Sen planerar vi även för en allmän uppfräschning av butiken. Bland annat ska belysningen bytas ut, säger Jennie och Johanna.

Vad har varit svårast i den här övergången?

– Att släppa golvet. Jag gillar det sociala och att vara ute bland kunder, men nu blir det ju mycket kontorsarbete, säger Johanna.

Vad tycker ni är roligast med att driva en lanthandel?

-- Dels är det ju roligt och utmanande att driva eget. Man växer verkligen som person, och sen är det alla kunder och människor man möter, säger systrarna.

Hur är det att driva en butik tillsammans som systrar?

– Vi hade nog inte gjort det här utan varandra. Det är väldigt skönt att vara två och vi tror att det bara gynnar oss att vi är syskon. Vi känner varandra väl och kompletterar varann bra också, även om kan vi ibland kan snäsa åt varandra som vilka syskon som helst, skrattar Jennie och Johanna.

Artikeltaggar

DagligvaruhandelFöretagandeIcaLivsmedelMat och dryckSäffleSamhälleVärmlands Nysäter

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.