Hoppa till huvudinnehållet

Inga fler krokben i baletten för Billy-gänget

Publicerad:
Balett är inte den mest representerade konstformen på SäffleOperans scen, men med musikalen Billy Elliot kommer publiken att få en rejäl dos av det och flera andra sorters dans.
Balett är inte den mest representerade konstformen på SäffleOperans scen, men med musikalen Billy Elliot kommer publiken att få en rejäl dos av det och flera andra sorters dans. Foto: Marina Johansson

De hann repa i några månader innan beskedet kom att spelhösten 2020 ställdes in på grund av pandemin. Men barnensemblen i SäffleOperans nästa musikalsatsning Billy Elliot har fortsatt öva och har siktet inställt på att ge en teaterhungrande publik en fantastisk scenupplevelse i höst.

– Billy Elliot är bra på att visa känslor, och budskapet att vara sig själv, säger Folke Kjällström.

Hela 140 barn sökte till Billy Elliot, musikalen baserad på filmen med samma namn. Av dem valdes 35 stycken ut, fördelade på två lag, som nu har repat i nästan ett och ett halvt år. För att ställa in var aldrig aktuellt, bara skjuta upp.

– Man får se det positivt, att vi får träna ännu mer och kan göra en ännu bättre föreställning, säger Paul Sprengel.

Barnhuvudrollsinnehavarna i Billy Elliot kommer att ha repat ihop i ett och ett halvt år när föreställningen har premiär – om det går som det är tänkt.
Barnhuvudrollsinnehavarna i Billy Elliot kommer att ha repat ihop i ett och ett halvt år när föreställningen har premiär – om det går som det är tänkt. Foto: Marina Johansson

På pandemins premisser

Barnensemblens ledare, Malin Axelsson, berättar att de har repeterat kontinuerligt förutom ett uppehåll i december. Förstås under väldigt speciella omständigheter, som man gjort det bästa av.

– Det gäller att vara i betydligt mindre grupper än vanligt och hålla sig utomhus så mycket som möjligt. Det här går egentligen inte att göra med fullt avstånd till varandra, men man kommer självklart inte hit om man inte är frisk och vi gör allting så coronasäkert som vi kan.

Paul Sprengel och Bruno Fovaeus spelar Billy Elliot – killen som drömmer om att bli balettdansör.
Paul Sprengel och Bruno Fovaeus spelar Billy Elliot – killen som drömmer om att bli balettdansör. Foto: Marina Johansson

Hur man "ska" vara

Billy Elliot utspelar sig i en engelsk bruksort på 80-talet, där den unge Billy upptäcker att han älskar balett – något som en kille i hans miljö absolut inte får göra för att passa in. Kärleken till dansen gör att han slits mycket mellan vad han vill göra för sin egen skull och vad han behöver göra för att smälta in i gruppen och för att andra ska må bra. Normer, fördomar och förväntningar är nyckelord för berättelsen och något som de unga skådespelarna börjat tänka mer på även utanför repetitionerna.

– De här frågorna finns fortfarande i samhället. Hur en kille eller tjej "ska" vara och varför man tycker det är mer okej att tjejer gör vissa grejer och killar andra, säger Folke Kjällström från Karlstad, som spelar rollen som Billys bäste vän Michael.

– Han har mycket energi och gillar att göra andra glada. Han bryr sig heller inte om vad andra tänker och tycker.

Rollen delar han med Oscar Alerfors från Millesvik, som hade en deal med sin pappa.

– Om jag kom med skulle han också söka, till vuxenensemblen. Så det gjorde han, och kom också med. Han var mycket mer nervös än jag, säger Oscar.

Föreställningen innehåller akrobatiska inslag – men utmaningen sitter till 99 procent i psyket, menar Malin Axelsson.
Föreställningen innehåller akrobatiska inslag – men utmaningen sitter till 99 procent i psyket, menar Malin Axelsson. Foto: Marina Johansson

Dansant till max

Erfarenheten i barnensemblen är mycket blandad. Några har dansat men inte sjungit. Andra har sjungit, men inte spelat teater. Några har gjort alltihop, men helheten blir ändå en utmaning. Billy Elliot är en ovanligt fysisk föreställning, även med musikalmått mätt, och ställer stora krav på multitaskande. Balett, step och akrobatik – varje föreställning blir ett rejält träningspass för ungdomarna.

– I Annie hade man nog kunnat spela med en stukad fot, men i en så här mycket mer fysisk föreställning går det inte. Så förutom att corona försvinner håller vi alla tummar för att alla medverkande håller sig friska och skadefria, säger Malin Axelsson.

"De här frågorna finns fortfarande i samhället", säger Folke Kjällström (till höger), som spelar Michael.
"De här frågorna finns fortfarande i samhället", säger Folke Kjällström (till höger), som spelar Michael. Foto: Marina Johansson

Hela Långserud sprakade

Huvudrollen Billy Elliot delas av två killar med helt olika erfarenheter av scenen. Bruno Fovaeus från Göteborg har redan varit med i flera av GöteborgsOperans uppsättningar och sjungit i dess barnkör i fyra år, medan Paul Sprengel från Långserud är nybörjare.

– Det var min idrottslärare Eveline – världens bästa idrottslärare, skriv gärna det i tidningen! – som tyckte att jag borde söka eftersom hon vet att jag är sportig av mig och så. Hon visste att det skulle vara mycket dans och gymnastik i föreställningen.

Paul trodde aldrig att han skulle ta sig förbi första auditionrundan. När det stod klart att han till och med landat huvudrollen firade han på ett speciellt sätt.

– Jag köpte fyrverkerier i Tyskland. Där är det billigast. Sen sköt jag årets fyrverkeri i Långserud.

– "Sprengel spränger grejer", konstaterar Bruno.

Pandemin har fått ensemblen att repa utomhus så mycket som möjligt.
Pandemin har fått ensemblen att repa utomhus så mycket som möjligt. Foto: Marina Johansson

Nåt att se fram emot

De riktiga veteranerna på SäffleOperans scen är Lova Johansson från Långserud och Aurora Nerfont-Thorgersen från Karlstad, som delar på rollen som Debbie – en duktig balettjej som känner sig hotad av att Billy plötsligt dyker upp och överglänser henne. När allt annat är inställt har Billy Elliot-skolan varit välbehövligt för att hålla i gång intressena och träffa kompisar – och se fram emot när tiderna blir normala igen.

– Man har alltid något att längta till och vet att något kul händer varje vecka, säger Aurora Nerfont-Thorgersen.

Benjamin "Ben" Hult från Skoghall spelar två roller – Kevin, som blir utfryst när hans pappa inte har råd att delta i en strejk, och en överklasspojke.

– Det är två helt olika karaktärer, så det är kul att få växla mellan dem.

Som förberedelse har de sett en livesändning från Broadway som går att streama – alla utom Paul.

– Det är jättekonstigt; jag ska vara Billy men jag vet inte vad jag ska göra!

– Men det sammanfattar faktiskt hela Billy Elliot som karaktär ganska väl. Han vet inte heller vad han ska göra, säger Malin Axelsson.

Lova Johansson bjuder på "bitchblicken" som hon kommer att ge karaktären Debbie.
Lova Johansson bjuder på "bitchblicken" som hon kommer att ge karaktären Debbie. Foto: Marina Johansson

Måste tro

Nu återstår bara att hoppas på att föreställningen går att spela i höst. För det är inte säkert.

– Varenda vuxen i SäffleOperan jobbar stenhårt med detta, som framför allt är för barnens skull. Nu håller vi alla tummar för att det kommer att bli av i år, och att alla i kommunen köper biljetter. Det är en stor ekonomisk risk att börja sälja sent, vilket vi kommer behöver göra, och i år kommer vi nog inte kunna räkna med att lika många besökare kommer utifrån, säger Malin Axelsson.

Om det skulle bli så att man inte kan spela föreställningen i höst heller, vad gör man då?

– Då skulle vi nog behöva casta om, och det vore helt fruktansvärt tråkigt. Vi bestämmer att det händer inte! Man måste tro på att saker är möjliga.

Som Billy Elliot själv förmodligen hade sagt.

Artikeltaggar

Billy ElliotMalin AxelssonNöje/KulturSäffleSäffleoperanTeater

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.