Hoppa till huvudinnehållet

OS-segrare och världsmästare i Tegnérhallen

Publicerad:
När Spårvägens GoIF 1977 hade ett träningsläger i Tegnérhallen fanns två blivande världsstjärnor bland deltagarna. Det var då mycket unga Mikael Appelgren och endast 11-årige Jan-Ove Waldner. Tyvärr saknas namn på flickan, som också deltog i lägret.
När Spårvägens GoIF 1977 hade ett träningsläger i Tegnérhallen fanns två blivande världsstjärnor bland deltagarna. Det var då mycket unga Mikael Appelgren och endast 11-årige Jan-Ove Waldner. Tyvärr saknas namn på flickan, som också deltog i lägret. Foto: Claes Österman

När Tegnérhallen stod färdig 1972 öppnades nya förutsättningar för idrottslivet i Säffle och även för sporter som tidigare inte haft någon lämplig lokal. Plötsligt fanns till exempel en hall med mått som räckte för handboll, en 25-metersbassäng för simmarna och en bowlinghall. Dessutom lokaler för skytte, boxning, tyngdlyftning och bordtennis för att nämna några exempel.

En försmak av vad som skulle komma fick besökarna redan vid invigningen och snart skulle det bli mer. Redan i december 1972 var läktaren fullsatt i simhallen. Då kom nämligen tre simhoppare till Tegnérhallen för en uppvisning.

Nyblivna OS-guldmedaljören Ulrika Knape kom i december 1972 tillsammans med Mathz Lindberg och Agneta Henriksson för att ge en uppvisning i Tegnérhallen. På bilden omges de av Sifhälla Simsällskaps Birgitta Olsson och Kjell Ohlson.
Nyblivna OS-guldmedaljören Ulrika Knape kom i december 1972 tillsammans med Mathz Lindberg och Agneta Henriksson för att ge en uppvisning i Tegnérhallen. På bilden omges de av Sifhälla Simsällskaps Birgitta Olsson och Kjell Ohlson. Foto: ST Arkiv

Det var inte vilka som helst. Största dragplåstret var förstås Ulrika Knape, som bara några månader tidigare hade vunnit OS-guld i München. Agneta Henriksson hade en sjätteplats med sig från samma OS och Mathz Lindberg – Ulrikas blivande make – hörde också till eliten. För Sifhälla Simsällskap blev det förstås lite av en rivstart.

Mathz Lindberg uppvisningshoppade i Säffle 1972. Han blev senare Ulrika Knapes make. De blev föräldrar till Anna Lindberg, som ju också blev simhoppare i världsklass.
Mathz Lindberg uppvisningshoppade i Säffle 1972. Han blev senare Ulrika Knapes make. De blev föräldrar till Anna Lindberg, som ju också blev simhoppare i världsklass. Foto: ST Arkiv

Simningen var när Tegnérhallen invigdes fortfarande en sektion inom SK Sifhälla. Först i december 1972 begärde man utträde ur Sifhälla för att bilda en egen specialklubb. För att markera att det inte låg någon schism bakom utträdet valde man namnet Sifhälla Simsällskap.

När simhallen stod färdig 1972 innebar den ett enormt lyft för simningen i Säffle. Den gav simningen helt nya förutsättningar. Bilden är från 1984. Simhallen blev nästan ett halvt sekel innan den revs och 2019 ersattes med en ny och ännu större simhall.
När simhallen stod färdig 1972 innebar den ett enormt lyft för simningen i Säffle. Den gav simningen helt nya förutsättningar. Bilden är från 1984. Simhallen blev nästan ett halvt sekel innan den revs och 2019 ersattes med en ny och ännu större simhall. Foto: S-E Dahlström

Först några år senare ändrade man namnet till Säffle Simsällskap. Anledningen till utbrytningen var, att som fristående specialklubb blev man berättigad till kommunala bidrag. Den möjligheten fanns inte som en sektion inom Sifhälla.

Blivande världsstjärnor

Bordtennis och basket spelades inom samma klubb. Det var KFUK/M Säffle som hade båda dessa sporter på programmet. Basketmatcherna spelades förstås i stora hallen, medan pingisspelarna fick en egen lokal i källaren. När större tävlingar skulle arrangeras flyttade man upp i stora hallen.

Det gällde förresten också när Spårvägens GoIF från Stockholm hade valt Säffle för ett träningsläger. Att det var så hade förmodligen fallit i glömska om det inte hade varit för att Claes Österman, som nyanställd sportjournalist på Säffle-Tidningen, åkte till Tegnérhallen för ett reportage.

En av bilderna från lägret är minst sagt fascinerande. På den ser man bland annat två blivande världsstjärnor – 11-årige Jan-Ove Waldner och fyra år äldre Mikael Appelgren. Båda samlade senare på sig en lång rad VM- och EM-guld och Waldner dessutom ett OS-guld. Vad som skulle komma visste ingen den gången i Tegnérhallen.

Tegnérhallen hade knappt hunnit tas i drift innan en världsstjärna visade upp sig. Det var Stellan Bengtsson, som året innan hade blivit världsmästare i bordtennis. För det hade han också belönats med bragdguldet. Naturligtvis var det fullt på läktaren.
Tegnérhallen hade knappt hunnit tas i drift innan en världsstjärna visade upp sig. Det var Stellan Bengtsson, som året innan hade blivit världsmästare i bordtennis. För det hade han också belönats med bragdguldet. Naturligtvis var det fullt på läktaren. Foto: Hagö Järpegård

En annan bordtennisstjärna besökte för övrigt Tegnérhallen precis när den hade tagits i drift. Det var Stellan Bengtsson, som sensationellt hade blivit världsmästare 1971. Året därpå gjorde han militärtjänst i Idrottsplutonen på I2 i Karlstad och kom till den nya sporthallen för att uppvisningsspela.

Satsning på handboll

Handbollen är ett kapitel för sig. Seffle IS hade bildats när man visste att sporthallen skulle bli verklighet. Redan i januari 1975 spelades en A-landskamp i Tegnérhallen. Sverige mötte Norge.

I januari 1975 spelades den första landskampen i Tegnérhallen. Det var Sverige och Norge som möttes i en A-landskamp för damer.  Det blev en jämn match som Norge vann med bara ett måls övervikt.
I januari 1975 spelades den första landskampen i Tegnérhallen. Det var Sverige och Norge som möttes i en A-landskamp för damer. Det blev en jämn match som Norge vann med bara ett måls övervikt. Foto: S-E Dahlström

Drygt ett år senare var det dags på nytt. Då arrangerades nordiska ungdomsmästerskapet i damhandboll i Tegnérhallen. Landslag från Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island deltog. I lagen fanns många redan etablerade A-landslagsspelare.

Med Arne Nordström i spetsen gjorde Seffle IS en rejäl satsning. Man hade både senior- och juniorlag i seriespel. 1976 fick handbollsspelarna bästa tänkbara tränarbesök. En i handbollssammanhang smått legendarisk tränare, Sigo Bjers, kom på besök för att under en helg träna SIS-ungdomarna. Han hade bland annat som tränare varit med när Sverige vann VM-guld 1958 och han hade stora framgångar som tränare både i svenska lag och i Norge.

Sigo Bjers, rikstränare i handboll, gav goda råd till Seffle IS spelare när han besökte Tegnérhallen
Sigo Bjers, rikstränare i handboll, gav goda råd till Seffle IS spelare när han besökte Tegnérhallen

Värmlands Handbollsförbund fick också en ordförande från Säffle. Under tre säsonger från 1977 hade Styrbjörn von Stedingk det uppdraget. Han hade långt tidigare spelat allsvensk handboll i Hellas så koppling till sporten hade han sedan tidigare.

Tyvärr blev handbollsepoken ganska kort. Efter sju år tvingades Seffle IS lägga ned verksamheten. Det har senare gjorts ett par försök att på nytt starta handboll i Säffle. Säffle handbollsklubb handlade det om då. Första försöket sprack 1984, det andra i början av 2000-talet.

Seffle IS vann 1975 den värmländska juniorserien i handboll. På lagbilden ses stående från vänster Ingemar Edvardsson, Lennart Karlsson, Kent Möller, Kenneth Lind, Peter Hägg, Anders Eriksson, Peter Larsson, Zwonko Mlakar och tränaren Arne Nordström. I främre raden ses Lennart Nilsson, Torbjörn Söderström, Ulf Widemalm, Per-Åke Bjurteg, Ronny Kihlander och Ronnie Gustafsson. Med i laget men inte på bild var också Jan Erik Hultenberg. Foto: S-E Dahlström
Seffle IS vann 1975 den värmländska juniorserien i handboll. På lagbilden ses stående från vänster Ingemar Edvardsson, Lennart Karlsson, Kent Möller, Kenneth Lind, Peter Hägg, Anders Eriksson, Peter Larsson, Zwonko Mlakar och tränaren Arne Nordström. I främre raden ses Lennart Nilsson, Torbjörn Söderström, Ulf Widemalm, Per-Åke Bjurteg, Ronny Kihlander och Ronnie Gustafsson. Med i laget men inte på bild var också Jan Erik Hultenberg. Foto: S-E Dahlström Foto: S-E Dahlström

Rumänskt gymnastikbesök

När man vill påminna om minnesvärda ögonblick i Tegnérhallen kan man inte gå förbi gymnastiken. Under många år var Trims gymnastikkavalkad ett publikdragande arrangemang och Trim hade också flera mycket duktiga gymnaster som tillhörde svenska junioreliten. Ett speciellt evenemang bjöds 1984. Det var en trupp från Rumänien som besökte Säffle. Detta var några år innan järnridån föll och de unga gymnasterna var noga bevakade av medföljande övervakare. En i truppen stack ut. Det var ”Nelly” Voinea. Bara fyra år senare skulle hon bli olympisk silvermedaljör i OS i Sydkorea.

När en rumänsk gymnastiktrupp visade upp sig i Tegnérhallen 1984 fanns en ung talang med. Det var Camelia ”Nelly” Voinea, som då var 14 år. Fyra år senare blev hos silvermedaljör i OS i Sydkorea.
När en rumänsk gymnastiktrupp visade upp sig i Tegnérhallen 1984 fanns en ung talang med. Det var Camelia ”Nelly” Voinea, som då var 14 år. Fyra år senare blev hos silvermedaljör i OS i Sydkorea. Foto: S-E Dahlström

När hallen invigdes fanns bland annat Billeruds Tennisklubb med under föreningarnas inmarsch. Tegnerhallen var ju tänkt även som arena för tennis. Detta var långt innan tennisen fick en egen hall.

Badminton var en annan sport som också flyttade in i Tegnérhallen liksom med tiden volleyboll. Även fotboll har spelats där även om det då har handlat om lite andra förutsättningar än på stor plan utomhus. Säfflemästerskapet i inomhusfotboll har emellertid varit en återkommande höjdpunkt.

Basket har det också spelats i Tegnérhallen. 1975 mötte KFUK/M Säffle gästande Örebro 2. Om anteckningarna från 1975 stämmer så är det Säffles Bo Jonasson närmast kameran.
Basket har det också spelats i Tegnérhallen. 1975 mötte KFUK/M Säffle gästande Örebro 2. Om anteckningarna från 1975 stämmer så är det Säffles Bo Jonasson närmast kameran. Foto: S-E Dahlström

Planerade ishallsbygge

Faktum är att det kunde ha blivit ishockey också. Det fanns en plan som gick ut på att bygga ishall i direkt anslutning till Tegnérhallen. Man skulle då kunna samutnyttja vissa lokaler och även kunna få till stånd viss energiåtervinning. Det var detta förslag som 1986 presenterades för allmänheten vid ett möte i Tegnérskolans aula. Efter det mötet stod det klart att ett beslut om ett ishallsbygge vid Tegnérhallen skulle komma att bli överklagat av personer som bodde i närheten och som inte ville ha en ishall där.

Gymnastikuppvisningar har alltid varit populära och lockat deltagare i alla åldrar. Här är några av de medverkande 1982.
Gymnastikuppvisningar har alltid varit populära och lockat deltagare i alla åldrar. Här är några av de medverkande 1982.

För att inte riskera hela projektet och alla de bidrag som samlats in till bygget gjordes snabbt en ny plan. Ishallen projekterades för en placering nära Höglundaskolan och så blev det också med invigning 1988.

När GF Trim arrangerade sina gymnastikkavalkader var det välfyllt både på läktaren och på hallgolvet. Så här såg det ut 1982.
När GF Trim arrangerade sina gymnastikkavalkader var det välfyllt både på läktaren och på hallgolvet. Så här såg det ut 1982. Foto: S-E Dahlström
Seriesegrare i division IV blev BK Tegnér 1977. Stående från vänster Jan Ullström, Sven Stridsberg, Margareta Grevås, Mikael Nordén. Sittande från vänster Agne Berggren, Sören Larsson, Ulf Bodin och Ulf Mannerborn.
Seriesegrare i division IV blev BK Tegnér 1977. Stående från vänster Jan Ullström, Sven Stridsberg, Margareta Grevås, Mikael Nordén. Sittande från vänster Agne Berggren, Sören Larsson, Ulf Bodin och Ulf Mannerborn.
Den förste som lyckades notera 300 poäng i en serie i Tegnérhallens bowlinghall blev Ulf Bodin, som spelade för BK Tegnér.
Den förste som lyckades notera 300 poäng i en serie i Tegnérhallens bowlinghall blev Ulf Bodin, som spelade för BK Tegnér. Foto: S-E Dahlström
När Tegnérhallen stod klar var det många som ville träna bordtennis. En av ledarna var Folke Magnusson.
När Tegnérhallen stod klar var det många som ville träna bordtennis. En av ledarna var Folke Magnusson.
Det var glädje i Säffle när Tegnérhallen invigdes

Artikeltaggar

lokalhistoriaNöje/KulturSäffleTegnérhallen

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.