Hoppa till huvudinnehållet

Kanske är det Olof Palme som har publikrekordet

Publicerad:
Två politiska tungviktare fanns på plats i Tegnérhallen under valrörelsen 1982. Olof Palme och Gro Harlem Brundtland hade båda en tid som statsminister bakom sig och båda skulle snart på nytt få den rollen i Sverige respektive Norge.
Två politiska tungviktare fanns på plats i Tegnérhallen under valrörelsen 1982. Olof Palme och Gro Harlem Brundtland hade båda en tid som statsminister bakom sig och båda skulle snart på nytt få den rollen i Sverige respektive Norge. Foto: S-E Dahlström

De flesta Säfflebor har minnen förknippade med Tegnérhallen. Oftast har det förstås handlat om idrott, antingen som utövare eller som åskådare, men sporthallen har också använts till annat. Det är ett par sådana tillfällen som sticker ut lite extra.

Det hölls riksdagsval 1982. I början av september kom Olof Palme till Säffle. Han hade då en period som statsminister bakom sig, nämligen mellan 1969 och 1976. Vid valmötet i Säffle var han oppositionsledare, men så skulle det bara vara ytterligare en dryg månad. Efter valet började Olof Palme sin andra period som statsminister, den som fick ett brutalt slut när han mördades knappt tre och ett halvt år senare.

  • Foto: S-E Dahlström

Till Säffle kom han inte ensam. Han hade sällskap av Gro Harlem Brundtland, som året innan hade varit statsminister i Norge, men som i likhet med Olof Palme var i opposition 1982 för att senare på nytt bli statsminister i Norge i två omgångar. Det var två politiska tungviktare som höll valmöte i Tegnérhallen.

Det finns anledning att tro att det sattes publikrekord i Tegnérhallen den gången. Hur många som befann sig i sporthallen är det ingen som vet. Det var ju fri entré till valmötet. Läktaren var naturligtvis helt fullsatt, men man hade också fyllt hallens golv med stolar och sittbänkar, som även de utnyttjades. De som inte fick sittplats fick stå.

Gospel drog storpublik

Det finns bara ett arrangemang som kan konkurrera med valmötet 1982 när det gäller publikrekordet i Tegnérhallen. Då får man gå tillbaka till Kristi Himmelsfärdsdagen 1981. Samuelsons stod på en scen i sporthallen.

I 15 år hade bröderna Samuelson turnerat och sjungit gospel, inte bara i Sverige utan också runt om i Europa och i USA. På Kristi Himmelsfärdsdagen 1981 fyllde de Tegnérhallen i Säffle. Den fjärde brodern, Rolf, hade avlidit i cancer bara ett par veckor tidigare.
I 15 år hade bröderna Samuelson turnerat och sjungit gospel, inte bara i Sverige utan också runt om i Europa och i USA. På Kristi Himmelsfärdsdagen 1981 fyllde de Tegnérhallen i Säffle. Den fjärde brodern, Rolf, hade avlidit i cancer bara ett par veckor tidigare. Foto: S-E Dahlström

Samuelsons? Gissningsvis är många numera ovetande om sånggruppens en gång enorma popularitet. Fyra bröder Samuelson – Rolf, Olle, Kjell och Jard – bildade en kristen sånggrupp. De sjöng framförallt gospels och hade mycket framgångsrikt turnerat i såväl USA som i Europa. De hade sjungit på countrygalor där till exempel Pat Boone, Dolly Parton och Kenny Rodgers hade medverkat. De hade stått på scener som Wembley i London och Grand Ole Opry i Nashville. Nu kom de till Tegnérhallen i Säffle. Det var välfyllt i hallen även då.

  • Samuelsons hade nått en enorm popularitet. De sjöng gospel samtidigt som de ville sprida ett kristet budskap. Gruppen kom från Värmskog. Kjell och Jard fortsatte var för sig sedan gruppen upplösts 1985. Foto: S-E Dahlström
    Samuelsons hade nått en enorm popularitet. De sjöng gospel samtidigt som de ville sprida ett kristet budskap. Gruppen kom från Värmskog. Kjell och Jard fortsatte var för si… Foto: S-E Dahlström
  • Matchur och basketbollkorg är kanske inte vad man förknippar med Jan Sparring, som ses i mitten på bilden. Den tidigare operasångaren blev frälst och övergick till en religiös repertoar. Redan hösten 1974 framträdde Jan Sparring i Tegnérhallen.
    Matchur och basketbollkorg är kanske inte vad man förknippar med Jan Sparring, som ses i mitten på bilden. Den tidigare operasångaren blev frälst och övergick till en relig… Foto: S-E Dahlström
  • Tegnérhallen var bara ett par år när Jan Sparring kom dit för att sjunga. Bilden ger en uppfattning om av hur stort publikintresset var den gången.
    Tegnérhallen var bara ett par år när Jan Sparring kom dit för att sjunga. Bilden ger en uppfattning om av hur stort publikintresset var den gången. Foto: S-E Dahlström

Ett tredje arrangemang med storpublik hade ägt rum redan 1974, alltså bara ett par år efter hallens invigning. Då handlade det också om ett religiöst evenemang. Dragplåstret den gången var Jan Sparring – operasångaren som blev frälst och fortsatte som andlig sångare. Många TV-framträdanden, bland annat i Hylands hörna, hade bidragit till hans popularitet.

Många skolavslutningar

När man påminner om tillfällen när sporthallen varit välfylld är det en helt annan typ av evenemang som dyker upp i minnet, nämligen Tegnérskolans och Sundsborgsskolans avslutningar. Elever från 1970- och 1980-talen minns säkert avslutningarna som hölls med släktingar på läktaren och eleverna på stolar på hallgolvet. Det var innan avslutningarna flyttades till Säffle kyrka. Tämligen fullsatt var det även vid dessa tillfällen, men i det sammanhanget kan man förstås inte diskutera publikrekord.

Under många år hölls högstadiets avslutning i Tegnérhallen. Så här såg det ut 1983. Längst fram sitter kyrkoherde Hans-Olof Hermansson och rektor Bengt Ivarsson.
Under många år hölls högstadiets avslutning i Tegnérhallen. Så här såg det ut 1983. Längst fram sitter kyrkoherde Hans-Olof Hermansson och rektor Bengt Ivarsson. Foto: S-E Dahlström

En sak kan man i alla fall slå fast, nämligen att sporthallen har haft betydelse även för annat än idrott.

Det var glädje i Säffle när Tegnérhallen invigdesOS-segrare och världsmästare i Tegnérhallen

Artikeltaggar

LokalhistoriaNöje/KulturSäffleTegnérhallen

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.