Hoppa till huvudinnehållet

Dubbelt coronastöd kan bli ett stort bakslag för teknikföretag

Publicerad:
Stefan Ferger på Ljudmakaren i Säffle är kritisk till hur staten har skött frågan om coronastöd till eventteknikföretagen.
Stefan Ferger på Ljudmakaren i Säffle är kritisk till hur staten har skött frågan om coronastöd till eventteknikföretagen. Foto: Diana Dragic

Otydliga regler kring coronastöden gör att företag inom eventteknikbranschen nu riskerar att bli återbetalningsskyldiga.

– Många kollegor är livrädda nu, säger Stefan Ferger som äger Ljudmakaren i Säffle.

När nöjes- och kulturevenemang ställs in på grund av coronapandemin drabbar det inte bara artister, publik och arrangörer. Företagen som levererar all utrustning, specialteknik och personal som behövs drabbas av något som branschföreträdare liknar vid näringsförbud.

Det statliga omställningsstödet har varit en välkommen räddningsplanka. När möjligheten att dessutom söka ett särskilt krisstöd från Kulturrådet kom förra året gjorde många teknikleverantörer det.

– Vi såg det som att staten skjuter till extra pengar för att kulturen är en särskilt utsatt bransch, säger Stefan Ferger.

– Hotell och restaurang är hårt drabbade, men de har i alla fall kunnat hålla öppet, de kör med take away och annat. Åttapersonersregeln gör att konserter, teater och andra evenemang ligger helt nere. Stöden har varit helt avgörande för många företag.

Stöden krockar

Nu sprider det sig en stor oro bland eventteknikföretagen, då det har kommit fram att företag som har fått det ena stödet inte har rätt till det andra.

En paragraf som infördes i februari i år för att förhindra att dubbla stöd betalas ut kan innebära att hela eller delar av beloppet måste betalas tillbaka - pengar som redan har använts för att täcka fasta kostnader i verksamheten.

Stefan Ferger säger att företaget anger vilka andra statliga stöd det har fått när det ansöker om stöd. Trots att företaget har gjort rätt i sin ansökan kan det alltså bli fel.

Katastrof för många

Stefan Ferger har fått del av båda stöden, men är inte orolig för sitt eget företag. Han klarar sig trots att hans företag just nu knappt har någonting att göra. Men det är katastrof för andra företag, och för hela branschen som just nu drabbas av ett stort kompetenstapp när personer som kan yrket söker sig till andra jobb.

Riksdagsfråga

En som engagerat sig för teknikleverantörerna är värmländske riksdagsmannen Lars Mejern Larsson (S). I förra veckan väckte han frågan i riksdagen, genom en skriftlig fråga till finansminister Magdalena Andersson (S).

Där skriver han: ”Ett företag som undertecknad varit i kontakt med har fått 8–10 miljoner i omställningsstöd och 1 miljon i verksamhetsbidrag; som det ser ut riskerar företaget därmed att bli återbetalningsskyldig för hela omställningsstödsdelen. Det är logiskt att man räknar av vissa statliga stöd mot varandra för att stöd inte ska ges för samma sak flera gånger. Men att företaget i det här fallet ska riskera att behöva betala tillbaka hela omställningsstödet med anledning av att man också beviljats verksamhetsbidrag framstår som märkligt. Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson: Hur avser ministern att agera i frågan om återbetalning av stöd?”

Till NWT säger Mejern Larsson:

– Vem ska ta ansvar om två två stödsystem krockar med varandra, den som söker eller den som betalar ut dem? Det här är inte tydligt för företagen. Det är ju meningen att de här stöden ska hjälpa, inte stjälpa.

Artikeltaggar

CoronavirusetFöretagandeNäringslivVärmlands län

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.