Oacceptabelt teknikhaveri

Ledare
PUBLICERAD:
Claes Österman, chefredaktör
Foto: Jenni Jansson

Det var kommunfullmäktige i måndags och vi på Säffle-Tidningens redaktion skulle som vanligt bevaka sammanträdet som den här gången bland annat skulle ta beslut i den uppmärksammade, närmast infekterade, frågan om Vegagatan och Industrigatan. Men det gick inte att bevaka och vi kommer aldrig att få reda vad som egentligen sades under sammanträdet.

Fullmäktige är den kommunala demokratins fundament. Dit har vi valt de politiker som ska fatta de stora och små besluten åt oss. Där dras riktlinjerna för framtiden upp, där ska våra skattepengar förvaltas. Det som sker i kommunfullmäktige har avgörande betydelse för kommunen och dess invånare. Därför sker det alltid inför öppna dörrar.

För en lokaltidning är det självklart att bevaka fullmäktige. Politikerna är samtidigt angelägna om att mötet bevakas och att deras budskap och ståndpunkter når ut. De har förberett sig och gör uttalanden som de naturligtvis vill ha ut till medborgarna. Längst bak i salen finns därför en läktare för press och åhörare. Dit är alla välkomna – utom under pandemin förstås. Öppenhet är ett honnörsord.

Sedan ett par år tillbaka sänds fullmäktige också på webben så att vi kan sitta hemma vid datorn och följa mötet. Webbsändningarna har blivit särskilt viktigt under det senaste året då pandemin har gjort att varken fullmäktige, press eller åhörare kan samlas i salen. Digitala möten har blivit vardagsmat under pandemin och många av oss har lärt oss bemästra den nya tekniken och dessutom upptäckt dess stora fördelar.

Men i kommunens viktigaste mötesplats – Säfflesalen som det vackra fullmäktigerummet heter – har tekniken inte fungerat. Det har strulat mycket kring de här sändningarna och i måndags hände det igen. Sändningen fungerade inte och ingen, förutom de medverkande politikerna, vet vad som egentligen sades. Vi på redaktionen vet det inte och kan inte berätta för er läsare hur debatten och resonemanget gick. Det kommer vi aldrig att få veta. När protokollet så småningom justeras och offentliggörs kan vi redogöra för besluten. Men vad som sades under sammanträdet, vad de olika partierna tyckte och hur de uttalade sig – det kommer vi aldrig att få veta.

Detta är inte acceptabelt på något sätt. Det är rent av en fara för demokratin. Jag vet att det var tekniska problem men haveriet visar ändå hur enkelt man kan strypa informationsflödet. I tider då merparten av oss har vant sig att umgås digitalt och har möten via webben, är det fullkomligt obegripligt att inte tekniken i stadshuset – kommunens hjärta – ska fungera.

”För att öka insynen och delaktigheten i den demokratiska processen direktsänds kommunfullmäktiges sammanträden på Säffle kommuns webbplats.” Så står det på kommunens hemsida. Det var inte första kvällen det havererade, men jag utgår från att det var den sista.

Chefredaktör Claes Österman

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.