Hoppa till huvudinnehållet

När Säffle fick sitt första EPA-varuhus

Publicerad:
Bygget av EPA-huset närmar sig sin fullbordan. På bilden ses hur EPA-skyltarna håller på att monteras ovanför entrén och på väggen.
Bygget av EPA-huset närmar sig sin fullbordan. På bilden ses hur EPA-skyltarna håller på att monteras ovanför entrén och på väggen.

Visst var det stort när Säffle fick sitt första varuhus. Det var 20 mars 1958 som det hände. EPA kom till sta´n. Sjätte EPA-varuhuset i Värmland. Det blev också början på en hård konkurrens. Bara fyra år senare öppnades Domus på andra sidan av älven. Nio år senare svarade EPA med att bygga ett större varuhus vid Stortorget och snart skulle också Domus bygga ännu större.

På 1950-talet var EPA ett sedan länge välbekant begrepp. Det var en lågpriskedja inom Turitz-koncernen. Första EPA i Sverige hade öppnats redan 1930 och när det var dags för öppning i Säffle kunde man i annonsen läsa att det var koncernens femtionde varuhus. Då ingick också Grand Bazar-varuhusen i Turitz-koncernen.

Varför namnet EPA? Förklaringen är att det är en förkortning av Enhetsprisaktiebolaget. Det var inte alla som uppskattade lågprissatsningen. Vid mitten av 1930-talet tillsattes till och med en statlig utredning för att bedöma om lågprisföretagen behövde regleras för att inte skada övrig handel, men några sådana begränsningar blev det aldrig.

  • Skylten på väggen avslöjar att det var där EPA hade etablerat sig i Säffle. Det är julbelysning över gatan. Bilden är från tidigt 1960-tal.
    Skylten på väggen avslöjar att det var där EPA hade etablerat sig i Säffle. Det är julbelysning över gatan. Bilden är från tidigt 1960-tal.
  • Bland invigningsgästerna 1967 fanns bland annat konstnären Larz Friberg och Allan Gustafsson med hustru Inga-Britt. Allan blev ett halvt år senare Säffles kommunalråd.
    Bland invigningsgästerna 1967 fanns bland annat konstnären Larz Friberg och Allan Gustafsson med hustru Inga-Britt. Allan blev ett halvt år senare Säffles kommunalråd.
  • När EPA-huset invigdes 1967 var Turitzkoncernens VD Bengt Rydman på plats för att invigningstala.
    När EPA-huset invigdes 1967 var Turitzkoncernens VD Bengt Rydman på plats för att invigningstala. Foto: ST Arkiv
  • När EPA öppnade 1967 lockade man naturligtvis med extrapriser. Vad sägs om en lunch med dessert för 3,95 kronor?
    När EPA öppnade 1967 lockade man naturligtvis med extrapriser. Vad sägs om en lunch med dessert för 3,95 kronor?
  • Den 20 mars 1958 hände det. Den dagen öppnades Säffles första varuhus. I annonsen om invigningen fanns till och med en karta så kunderna skulle kunna hitta rätt.
    Den 20 mars 1958 hände det. Den dagen öppnades Säffles första varuhus. I annonsen om invigningen fanns till och med en karta så kunderna skulle kunna hitta rätt.

När det var Säffles tur att få ett eget EPA var förväntningarna stora. Varuhuset fick sin lokal i det då nybyggda huset i Kvarnbacken och med ingång från hörnet Östra Storgatan – Tingsgatan. 26 avdelningar med cirka 12 000 artiklar lockade man med. Annonsen inför öppningen hade till och med en karta över varuhuset!

En nyhet presenterades, nämligen ”rygg mot rygg-diskar” med inbyggd belysning. Annars var det diskar av traditionell typ, men gjorda av mahogny. Något som imponerade var fläktsystemet, som gjorde att luften i varuhuset byttes fem gånger i timmen och ändå var det dragfritt i lokalen.

Arbetstillfällen blev det. EPA hade från starten 50 anställda varav 40 biträden.

Takparkering planerades

EPA skulle få hård konkurrens tidigare än vad man anade. Redan i september 1962 öppnades Domus varuhus i hörnet av Kungsgatan och Västra Storgatan. Det ändrade naturligtvis förutsättningarna för EPA, speciellt som Domus också lockade med egen restaurang.

  • Allt är klart för invigning i juni 1967. Varuhus, restaurang och eget bageri ingick i bygget. Samtidigt öppnade Stenbecks bokhandel där det nu är apotek.
    Allt är klart för invigning i juni 1967. Varuhus, restaurang och eget bageri ingick i bygget. Samtidigt öppnade Stenbecks bokhandel där det nu är apotek. Foto: ST Arkiv
  • Jonny Lund visade strax före jul 1978 upp exempel på det årets storsäljare. Det var allt från digitalradio till fjärrstyrda bilar, dockhus, fiberplagg och P C Jersilds bok Babels hus.
    Jonny Lund visade strax före jul 1978 upp exempel på det årets storsäljare. Det var allt från digitalradio till fjärrstyrda bilar, dockhus, fiberplagg och P C Jersilds bok Ba… Foto: Anders Falk
  • Inför invigningen 1967 pågick förberedelser. Dekoratören Kerstin Zetterlund hade mycket att göra. Här tillsammans med affärschefen Inge Karlsson.
    Inför invigningen 1967 pågick förberedelser. Dekoratören Kerstin Zetterlund hade mycket att göra. Här tillsammans med affärschefen Inge Karlsson. Foto: ST Arkiv
  • Chef för första EPA i Säffle var Viktor Becker.
    Chef för första EPA i Säffle var Viktor Becker. Foto: ST Arkiv
  • På EPA-tiden var det kontanter som gällde vid betalning. Växelpengarna fick man i en skål från en myntapparat.
    På EPA-tiden var det kontanter som gällde vid betalning. Växelpengarna fick man i en skål från en myntapparat. Foto: ST Arkiv
  • En trappa upp låg EPA-baren, som blev ett populärt lunchställe för många Säfflebor. Här hade också Visklubb-67 under många år sina visaftnar med kända artister.
    En trappa upp låg EPA-baren, som blev ett populärt lunchställe för många Säfflebor. Här hade också Visklubb-67 under många år sina visaftnar med kända artister. Foto: ST Arkiv

För Turitz-koncernen blev det snart uppenbart att det krävdes en större satsning för att möta den nya konkurrenten. Redan 1965 presenterades planerna på ett nytt affärshus, som skulle bli Säffles första med parkering på taket. Arkitekt var Carl Waldenström.

Tegel från Säffle

Först revs träfastigheten som en gång hade inrymt Hotell Kristiania. Senare revs också det så kallade Apotekshuset efter att ha brunnit. Rivningen var emellertid redan påbörjad när branden utbröt.

Våren 1966 kunde man i Säffle-Tidningen läsa att grundarbeten pågick för det blivande EPA-huset och 12 juni 1967 var allt klart för invigning. Det var Arvid Nilssons Byggnads AB i Säffle som var huvudentreprenör. Naturligtvis var det tegel från Säffle Tegelbruk som användes.

Värmlands näst största

Plötsligt hade EPA försäljningsytor i två plan, dels i entréplanet, dels i källaren, En trappa upp låg EPA-baren – restaurangen – som hade plats för 190 gäster. EPA hade dessutom på övre planet ett bageri, som försåg varuhuset med bröd och konditorivaror. Det bageriet levde vidare en tid även efter EPA-epoken, då som Värmlandsbagaren.

Säffle hade nu det näst största EPA-varuhuset i Värmland, endast överträffat av det som fanns i Karlstad.

Själva byggnaden hade getts en begränsad höjd där takparkeringen placerades. Det fanns en avsikt med detta. På det viset skulle inte solen hindras att lysa över Stortorget.

Omdiskuterat hus

Huset har med tiden blivit omdiskuterat och till och med anmälts till en tävling om Sveriges fulaste byggnad. Några sådana tankar fanns inte 1966, tvärtom.

- Epas varuhus är första ledet i Stortorgets omdaning och har utan tvekan med sin pampiga entré förändrat stadsbilden i centrum, skrev lokaltidningen.

Också var det detta med luften. I tidigare EPA-lokalen byttes luften fem gånger i timmen. Nu skulle luften kunna bytas tio gånger i timmen.

Pampig invigning

Det var en pampig invigning. Slottsbrons ungdomskår marscherade genom centrum och gav också konsert i samband med öppnandet. Flera hundra kunder väntade klockan 9 på att dörrarna skulle öppnas. Samtidigt öppnade också Stenbecks bokhandel efter att under byggtiden ha hållit till i en barack på torget.

Speciella öppningserbjudanden var det förstås. Ville man äta i EPA-baren så kunde man välja mellan bräckt färsk lax med spenat eller kalkon med gräddsås och gelé. Pris med dessert 3,95 kronor. Det var tider det!

Ett 6-pack mellanöl kunde man köpa för 3,95 – jodå, mellanöl såldes i livsmedelsbutiker då – och för 4,45 fick man ett halvt kilo kaffe. Eller varför inte en herrblazer för 98 kronor?

På eftermiddagen var ett stort antal gäster inbjudna till den officiella invigningen, som hölls i EPA-baren. Turitzkoncernens vd Bengt Rydman höll tal. Han hade varit på plats även när det första EPA-varuhuset öppnades i Säffle nio år tidigare.

Stora förändringar

På 1970-talet inleddes stora förändringar. 1978 blev det sammanslagning med Tempos varuhus inom NK-Åhléns. Namnet EPA försvann. Varuhusen döptes om till Tempo. Så också i Säffle. 1985 var det dags för nästa stora steg. Då omvandlades alla Tempo till Åhléns – eller stängdes.

I Säffle hade varuhuset då redan sedan några år tillbaka fått ge plats för en ny livsmedelsaffär. Det var Mitti Livs. Senare blev det Rätt Pris, Eurospar och ännu senare Pekås. Nu finns beslut om att Pekås skall flytta till en ny affärslokal så snart det planerade bygget är färdigt. Vad som då kommer att fylla det som en gång var EPA-varuhuset återstår att se.

Artikeltaggar

lokalhistoriaNöje/KulturSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.