Hurra – det är torsdag hela veckan!

Krönikor
PUBLICERAD:
Glöm fredagsfeeling - torsdag är veckans bästa dag, och maj är hela årets torsdag!
Foto: Maja Suslin/TT
När den här krönikan ligger nyfödd i papper och på webb är det lördag.
Men just nu kommer det samtidigt att vara torsdag för mig. I själ och sinne, alltså.
Det är torsdag hela veckan-tiden på året, och det är fantastiskt.

Torsdag har alltid varit min favorit bland veckodagarna. Ingen håller någonsin med. Fredag eller lördag brukar vara de enda alternativen, men för mig är det alltså torsdag som gäller. Jag kan hitta många anledningar, förknippade med olika faser i livet. Jag är född på en torsdag, men det tror jag har haft föga inverkan på min förkärlek till den fjärde veckodagen. Men det råkade bli så att hela barndomen alltid hade lite guldkant på torsdagar. Mina roligaste skolämnen – från lågstadiet ända till gymnasiet – inföll alltid på den dagen, liksom mina fiollektioner när jag var som mest intresserad av instrumentet. Och så Rederiet – veckans höjdpunkt i tv-soffan när jag var barn!

Det här verkar ha följt med mig även i vuxen ålder; det kan vara inbillning, men jag tycker ofta att jobbet visar sig bli lite extra roligt på torsdagar. Sist men inte minst ägnar jag ju mig åt min stora passion körsång på torsdagar – när det inte råder pandemi, förstås.

Men alla dessa anledningar är egentligen sekundära. Jag tror att torsdagens främsta tjusning för mig ligger i känslan av att allt det bästa ännu ligger framför en. Det är helgens förfest, om man så vill. När man står med bubblet på kylning, gör sig snygg till favoritmusiken och känner förväntan. Torsdag gör mig alltid lite nyförälskad i livet, varje vecka.

Marina Johansson
Foto: Alexander Lindhe

Det är väldigt mycket jag att känna så. Jag älskar till exempel aldrig julen så mycket som innan jul. Gå på adventskonserter, skriva julkort, koka fudge och klura på klappar. När det väl är den 24 december är det trevligt och bra på alla sätt, men jag njöt ändå mer av veckorna då jag gick och längtade efter den. Jag har gjort många härliga resor i mitt liv där de gladaste, pirrigaste minnena trots allt är från vägen till destinationen. Och jag behöver kanske inte nämna att jag ofta har det som roligast på förfesten kontra utestället.

Och nu är det den gyllene tiden på året för en torsdagsmänniska som jag. Det är maj! Hela årets torsdag!

Runeberg visste vad han gjorde när han skrev om sköna maj. Maj är för sommaren vad torsdag är för helgen. Försmaken av sommarvärmen, premiärgrillning, hur naturen verkar bli grön på en kvart. Ljuset, dofterna, hur allt känns lättare. Planera semestrar, midsommar, skolavslutningar att se fram emot. Man smakar på kakan och har den samtidigt kvar. Tid av drömmar, förväntningar och vetskapen att allt det goda ännu finns kvar. Hur kan man inte må som bäst då?

Ja, ni hör ju. Vi behöver inget mer fredagsmys, ej heller en större skål lördagsgodis och absolut ingen söndagsångest. Det är tid för torsdagstrivseln att få den plats i spotlighten som den så väl förtjänar!

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.