Hoppa till huvudinnehållet

SiV vill se ett industrimuseum i Säffle

Publicerad:
Sjukvårdspartiet i Värmland vill se ett industrimuseum i Säffle, kanske något i stil med Åmåls dito - C.W. Thorstensons mekaniska verkstad.
Sjukvårdspartiet i Värmland vill se ett industrimuseum i Säffle, kanske något i stil med Åmåls dito - C.W. Thorstensons mekaniska verkstad. Foto: Jan Andersson

I en motion inlämnad till kommunfullmäktige i Säffle vill Sjukvårdspartiet i Värmland (SiV) att kommunen undersöker möjligheterna till ett museum för Säffles industrihistoria.

I motionen menar SiV att Säffles industrihistoria är rik och att mycket dokumentation redan finns jämte en stor mängd bevarade föremål.

”Kunskap och minnen finns ännu, men med åren försvinner de och vad vi saknar är ett museum där vi kan visa upp får industrihistoria”, skriver partiet i sin motion.

"Mycket viktigt”

SiV menar också att en ändamålsenlig lokal borde kunna stå att finnas i någon av de tomma lokaler som redan finns i Säffle - och pekar ut Forskningen och Säffle gård som ett par exempel.

– Vi ser det som mycket viktigt för stadens självkänsla att lyfta fram vår industrihistoria och vi vet att det finns ett stort intresse för detta, säger SiV:s Ingegerd Welin Fogelberg i ett mail till Säffle-Tidningen.

Öka intresset

Partiets förhoppning är att ett museum skulle ge både arbetstillfällen och öka intresset för teknik och historia bland skolelever.

– Det finns i dag industrimuseer på många orter, även mindre; Munkfors och Gislaved är bara några exempel. Många, även de små museerna, har bra program som även kan stimulerar intresset hos våra skolelever för teknik och historia, säger Ingegerd Welin Fogelberg i sitt mail.

Artikeltaggar

Ingegerd Welin FogelbergMotionerPolitikSäffleSjukvårdspartiet i Värmland

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.