Hoppa till huvudinnehållet

Ett kollage av livshistorier till vattentornets väggar

Publicerad:
Michael Johansson är konstnären bakom sommarens utställning i Gamla vattentornet - Tvärs.
Michael Johansson är konstnären bakom sommarens utställning i Gamla vattentornet - Tvärs. Foto: Marina Johansson

Bortskänkta saker är inte värdelösa bara för att den första ägaren valt att göra sig av med dem. Årets sommarutställare i Gamla Vattentornet, Michael Johansson, har en livslång kärlek till begagnade prylar och omvandlar dem också till konstverk.

– Jag vill gärna ge folk möjligheten att se vardagliga saker på ett nytt sätt.

Michael Johansson kommer ursprungligen från Trollhättan men bor sedan många år i Berlin. Han har studerat i Malmö, Trondheim, Stockholm och Berlin, och ställt ut sin konst i stora delar av världen – men det senaste året har det förstås rådit stiltje.

– I Berlin har det till och med varit full lockdown sedan december. Jag har inte ens varit och ätit på restaurang sedan november. Så det ska bli fantastiskt kul att få ställa ut igen, säger Michael.

Materialet till Tvärs är unikt för Säffle, då konstnären Michael Johansson har samlat det i second hand-butiker i kommunen. "Det vore ju kul om någon kom som kände igen sina egna gamla grejer här", säger han.
Materialet till Tvärs är unikt för Säffle, då konstnären Michael Johansson har samlat det i second hand-butiker i kommunen. "Det vore ju kul om någon kom som kände igen sina egna gamla grejer här", säger han. Foto: Marina Johansson

En upplevelsepresent

Att han skulle bli årets sommarutställare i Gamla Vattentornet fick han veta den 13 november i fjol – vilket också råkar vara hans födelsedag. I Värmland har Michael ställt ut flera gånger tidigare, bland annat på Värmlands museum och Sliperiet samt som en av de fasta utställarna på Alma Löv i Östra Ämtervik. Men Säffle besöker han för första gången.

– Det är fantastiskt att en så liten kommun som Säffle har en sådan speciell lokal enbart för samtidskonst, säger Michael, som passar på att göra en konstsommar i hemlandet.

– Jag kommer att stanna i Sverige en längre tid nu och passa på att genomföra flera utställningar medan jag är här. Sedan får det ju bli så att jag sitter i karantän hemma i Berlin i två veckor.

Michael Johansson kommer från Trollhättan men bor sedan länge i Berlin.
Michael Johansson kommer från Trollhättan men bor sedan länge i Berlin. Foto: Marina Johansson

Det oväntade

Michael är en person som inspireras mycket av det oväntade i tillvaron – kalla det slumpen, tillfälligheter eller ett plötsligt avvikande i mönster. Det är oftast inga världsomvälvande saker, utan han ser det förunderliga i det lilla och vardagliga. Som när man går förbi någon som är klädd likadant som en själv, när man byter tv-kanal och ser samma skådespelare igen fast i en annan roll, eller när alla bilar på en parkering är röda. När man lyckas se något oväntat i det ordinära – då uppstår konst.

Sådan är också kärnan i utställningen i Gamla Vattentornet, som Michael har valt att kalla Tvärs. Michael är en hängiven loppisfantast och har valt att bygga utställningen på second hand-prylar som han köpt på plats i Säffle.

– Jag har alltid varit ett loppisfan, och i min konst har jag använt det i 10, kanske 15 år. Jag hade en ungefärlig vision när jag åkte hit, men exakt vilka saker det skulle bli hade jag ingen aning om. Det fick bli det jag fann här.

Saker med själ

Mer än bara unikt konstmaterial och ett sätt att vara snäll mot miljön, vill Michael gärna bidra till att man ser på begagnade saker i nytt ljus.

– Det är ju inte förstörda saker, utan någon har bara valt att gå vidare med något annat. De här sakerna bär på liv, på något sätt. Det finns en historia bakom allt. Så det kommer att bli ett kollage av livshistorier.

Exakt hur det kommer att bli vill Michael gärna hålla hemligt till vernissagen på lördag. Men han kan avslöja så mycket att han tänkt på att utnyttja den speciella lokalen – med sin unika takhöjd – till max.

– Jag har fått ta hjälp av en klättrare för att montera utställningen, för jag tycker inte jättemycket om höjder.

Michael är imponerad av Gamla Vattentornet som utställningslokal.
Michael är imponerad av Gamla Vattentornet som utställningslokal. Foto: Marina Johansson

Generös konst

Tvärs pågår i nästan fyra månader, från den 22 maj till mitten av september, och Michael hoppas att många vill komma även om pandemin påverkar även denna sommar. Besökarna får – och ska! – tycka precis vad de vill, menar han.

– Den här utställningen tror jag inte att alla kommer att tycka om, men alla är inbjudna att ta del av den. Konst är generöst på det sättet. Man måste inte gilla allt, men alla får vara med i den.

"Konst är generöst. Man måste inte gilla allt, men alla får vara med", säger Michael Johansson.
"Konst är generöst. Man måste inte gilla allt, men alla får vara med", säger Michael Johansson. Foto: Marina Johansson

Artikeltaggar

Gamla vattentornetNöje/KulturNyheterSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.