Hoppa till huvudinnehållet

55-åring våldtog systrar – döms för flera grova brott

Publicerad:
Reporter Alexander Lindhe
Alexander Lindhe
redaktion@saffletidningen.se
En 55-årig Säfflebo döms för flera grova brott mot barn till 6,5 års fängelse.
En 55-årig Säfflebo döms för flera grova brott mot barn till 6,5 års fängelse. Foto: Johan Nilsson/TT

Under flera år förgrep sig en 55-årig Säfflebo på tre unga flickor – varav en är hans biologiska dotter.

Nu döms han till 6,5 års fängelse för flera fall av grov våldtäkt mot barn och våldtäkt mot barn.

55-åringen var tillsammans med flickornas mamma under flera år och de har bott tillsammans främst under 1990- och 2000-talet.

Under tiden som mannen delade bostad med familjen har han utnyttjat tre av barnen sexuellt – varav en är hans egen dotter.

Vågade inte berätta

Enligt domen har mannen smugit in i flickornas rum när de sovit och våldtagit dem i deras sängar. Övergreppen har skett vid ett flertal tillfällen under systrarnas uppväxt och på flera platser i landet – bland annat på adresser i Åmål och Sundsvall.

Ingen av flickorna har vågat säga något om övergreppen till någon annan i familjen förrän nu flera år senare av rädsla för att inte bli trodda.

Händelserna började uppdagas först under förra året, efter att en av systrarna haft en sexualkunskapslektion i skolan om samtycke. Systerns lärare reagerade på uttalanden som flickan gjorde under lektionen, och kontaktade skolans kurator.

Kort därefter gjordes en orosanmälan och polisen kopplades in.

Förnekar brott

55-åringen har hela tiden förnekat brott.

Enligt mannen har systrarna ogillat honom för att han varit våldsam mot dem när de växte upp – något han också dömts för.

Anklagelserna om våldtäkt ska enligt mannen vara en form av hämnd från systrarna.

Fängelse

Åtal mot mannen väcktes av Vänersborgs tingsrätt i april i år, och i onsdags kom domen.

Tingsrätten avfärdar i sitt domslut 55-åringens förklaring till anklagelserna och dömer honom till 6 år och 6 månaders fängelse. Han ska också betala totalt 640 000 kronor i skadestånd till de tre systrarna.

55-åringen döms för två fall av grov våldtäkt mot barn, fyra fall av våldtäkt mot barn och ett fall av sexuellt ofredande - alla begångna mellan 2008 och 2014.

Samtidigt frikänns han från åtalspunkterna om grovt sexuell utnyttjande av underårig (1998-2000) samt grovt sexuellt övergrepp mot barn (2008-2009).

Häktade Säfflebon misstänks för fler våldtäkter mot barnSäfflebo häktad för våldtäkt mot barn

Artikeltaggar

Brott & blåljusDomarSäffleVåldtäkt mot barnVänersborgs tingsrättÅmål

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.